18. Mednarodni festival alpskega cvetja

18. Mednarodni festival alpskega cvetja

V letošnjem, jubilejnem letu za Triglavski narodni park, se tudi Mednarodni festival alpskega cvetja s svojimi dogodki širi na celotne Julijske Alpe. Izberite si svoj botanični izlet, cvetlični meni, dogodek za otroke, koncert, razstavo, kulinarično delavnico ali izobraževanje in se pridružite pestremu dogajanju, ki slavi biotsko pestrost prostora Julijskih Alp!

Zdi se, kot da so se letošnje leto travniki v Bohinju še posebej potrudili in odeli v najbolj praznične cvetlične barve, kot da vedo, da se tudi 18. Mednarodni festival alpskega cvetja poklanja izjemni 100. obletnici podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka. S podporo projekta FRACTAL, ki spodbuja zeleno infrastrukturo v mestnih in podeželskih naseljih v Alpah, smo lahko letos dogodke festivala popeljali iz bohinjske doline preko celotnih Julijskih Alp. S skupnimi močmi lahko gradimo bolj trajnostno prihodnost, kjer bomo lahko še mnoga leta uživali v čarobnosti cvetočih travnikov.

 

Več o festivalu in celoten program dogodkov

 

Časopis festivala

 

100 letnica parka

 

 

Naslovna fotografija: Mojca Odar

 

 

 

 

 

 

 

Datum

24. 05. 2024 - 22. 06. 2024

Lokacija

Bohinj in Julijske Alpe

“Kaj tam cveti?”: botanični sprehod za otroke in družine z biologinjo Triglavskega narodnega parka

Pisani cvetlični svet marsikoga navdušuje in mu daje navdih.

Zakaj taka raznolikost, katere barve prevladujejo in kateri rastlini pripadajo, bomo ugotavljali z našimi najmlajšimi. Na kratkem sprehodu boste z bilologinjo Triglavskega narodenga parka Majo Fajdiga Komar poskušali odgovoriti na vsa ta vprašanja, pa tudi ujeti in pobliže spoznati katero od živalic, ki se skrivajo med pisanim cvetjem.

 

 – Delavnica je brezplačna
 – Otroci mlajši od 6 let naj bodo v spremstvu odrasle osebe

 

! OBVEZNE PRIJAVE vsaj en dan pred dogodkom na: info@bohinj.si

 

*V kolikor se bo na ta dan dogodka (1. 6. 2024) prestavil dogodek Zlatorogova pravljična dežela, se ta dogodek  prestavi na 6. 6. 2024 ob 17. uri.

 

Datum

01. 06. 2024

Lokacija

Center TNP Bohinj, Stara Fužina

Doživetje čutov v Juliani - Dobimo se na vrtovih

Petje ptic, šelestenje listja, šumenje Soče, vonj nageljčkov in volčinov, svilnato dlakavi listi in bodeče iglice, sladkast okus plodov in korenik ter čudovite barve na vsakem koraku.

Na vodenju boste doživeli alpski botanični vrt z vsemi čutili. Vodenja bodo potekala ob 11.00, 12.00 in 13.00. Organiziramo jih v sodelovanju z Arboretumom Volčji Potok v okviru projekta Dobimo se na vrtovih.

 

Vstopnina v vrt po ceniku, vodenje pa je brezplačno.

 

 

 

 

 

Datum

01. 06. 2024

Lokacija

Alpski botanični vrt Juliana v Trenti

Odprtje Pohodniške poti Juliana skozi Breginjski kot

Vabimo vas na odprtje nove zanke Pohodniške poti Juliana v Breginjski kot.

Odprtje bo v soboto, 1. 6. 2024 s pričetkom na parkirišču pri Robiču ob 9. uri.

 

Sledil bo voden pohod do cilja 13A etape, ki je v starem vaškem jedru Breginja.

 

Prijave na: info.kobarid@dolina-soce.si  ali telefon: (05) 38 00 490

 

Lepo vabljeni!

 

 

Datum

01. 06. 2024

Lokacija

zborno mesto: parkirišče pri Robiču

Kuhajmo po bohinjsko

Želite spoznati Bohinj skozi kulinariko?

Tradicionalne jedi prepletene z lokalnimi surovinami se pod strokovnim vodstvom spogledujejo z visoko kulinariko. Recepte jedi, ki so jih domačinke našle v kulinarično bogatem Bohinju in jih vešče prilagodile sodobnim okusom, boste z veseljem uporabljali tudi v vaši vsakodnevni kuhinji.

 

Vsakoletno sodelovanje na Mednarodnem festivalu alpskega cvetja nam je vedno izziv. Kuharske delavnice skupaj s članicami Društva kmečkih žena in deklet vodi
Katica Mikelj, ki svoje znanje in več kot 30 letne izkušnje na področju gostinstva, nesebično razdaja študentom in drugim udeležencem usposabljanj in tečajev. Pri posredovanju svojih znanj in izkušenj neizmerno uživa, o čemer pričajo tudi pozitivni odzivi udeležencev tečajev.

 

Cena 3 urne delavnice je 25 eur na osebo.

 

V ceno je vključeno:
 – sestavine: živila in pijača,
– priprava in izvedba delavnice

 

Spletni nakup

 

Vabljeni!

 

Datum

03. 06. 2024

Lokacija

Center TNP Bohinj, Stara Fužina

Pomen naravoslovne fotografije za varstvo TRIGLAVSKEGA NARODNEGA PARKA in nastop moškega pevskega zbora Franc Urbanc

V sklopu praznovanja 100-letnice prvega zavarovanja dela območja Julijskih Alp in s tem tudi začetka Triglavskega narodnega parka nam bo Aleš Zdešar, vodja oddelka za prostor v strokovni službi Javnega zavoda Triglavski narodni park, geolog in ljubiteljski fotograf, predaval o vlogi naravoslovne fotografije pri ozaveščanju in varstvu narave našega edinega narodnega parka v Sloveniji.

 

Vizualno bogat enourni sprehod skozi izjemno naravo in kulturno krajino Julijskih Alp je namenjen utrjevanju zavedanja, kako neverjetno lepe, posebne in raznolike so Julijske Alpe ter prepričanju, da je bila realizacija zavarovanja Doline Triglavskih jezer pred natančno 100 leti potrebno in pomembno dejanje. Vizionarstvo in pogum takratnih odločevalcev, lastnikov in upravljavcev so navdih za današnje delo na področju upravljanja narodnega parka.

 

– Po predavanju bo sledil nastop moškega pevskega zbora Franc Urbanc pod vodstvom Franke Pavić – Sodja.


– Zborno mesto: Zoisova graščina na Gorjušah

 

Vabljeni!

 

PRED TEM SE LAHKO UDELEŽITE TUDI BOTANIČNEGA IZLETA PO GORJUŠAH Z DR. PETROM SKOBERNETOM.

 

 

Datum

06. 06. 2024

Lokacija

Zoisova graščina na Gorjušah

Medalpski sporazum o zeleni infrastrukturi, delavnica o izboljšanju pogojev za biotsko pestrost v alpskih naseljih

Vabljeni na delavnico projekta FRACTAL, na kateri bom skupaj začrtali smernice za izboljšanje zelene infrastrukture v naseljih, ki bistveno pripomore k večji biotski pestrosti in boljšim pogojem za opraševalce, brez katerih na naših vrtovih ne bi bilo moč pridelati niti zelenjave, niti sadja.

Mednarodni festival alpskega cvetja je poklon divjeraslim rastlinam, cvetličnemu bogastvu Julijskih Alp in sporoča, da je ohranjanje biotske pestrosti neprecenljiva vrednota, ki se jo predaja naslednjim generacijam. 

 

Za ohranjanje biotske pestrosti pa je pomembna tudi zelena infrastruktura.

 

KAJ JE TO?

Zelena infrastruktura obsega vse še tako male površine poraščene z zelenjem – rastlinami, ki jih ureja in zanje skrbi človek. Parke, drevorede, obcestne zelene pasove, obdelane travnike in zasebne vrtove ali pa balkone z zelenjem.

 

Zanimivo je, kako si radi ogledujemo cvetoče pisane travnike, doma na vrtu pa si želimo zelene golf trate brez ene same marjetice ali cvetoče deteljice, pokošene na višino 3 cm. Ponekod v  tujini v mesecu maju poteka gibanje “NO MOW MAY” kar v prevodu pomeni NE KOSITE MAJA. Glavni namen akcije je spodbuditi ljudi, da pustijo pomladnemu cvetju na vrtu, da zacveti preden ga pokosijo. Na vrtovih tako lahko za cvetijo regrat, marjetice, ivanjščice…..Mnogi te rastline vidijo kot plevel, nekaterim opraševalcem pa predstavljajo pomemben vir hrane.

 

Če bomo travo pokosili kasneje, bodo spomladanske rastline lahko zacvetele in nudile medičino opraševalcem. POKOSILI BOMO, KO SE BODO OPRAŠEVALCI NAJEDLI! Svojo travo kosimo čim redkeje in ne prenizko, saj se v poletnem času tako rastline ne bodo posušile in se bodo tudi lažje obnovile ter ponovno zacvetele.

 

Višina trave lahko pomembno vpliva na temperaturo tal in mikroklimo okolice. Tla z nizko pokošeno travo so bolj izpostavljena sončnim žarkom, zato se v vročih poletnih mesecih pregrevajo. Zato se izsušijo, trava pa se posuši..

 

Po drugi strani pa višja trava, ki ni pokošena tako nizko, tla ščiti pred direktno sončno svetlobo. Tla se zato manj segrevajo, zadržujejo več vlage in ohranjajo nižje temperature. Hkrati višja trava zagotavlja večjo biotsko raznovrstnost in nudi življenjski prostor različnim živalskim vrstam.

 

Pustite to poletje dele travnih površin nepokošenih in pomagajte opraševalcem, da se najejo ter najdejo zavetje med visoko cvetočo travo.

 

Medalpski sporazum o zeleni infrastrukturi je skupen dokument podpisnikov iz več alpskih držav. Vseboval bo sklop rešitev za izboljšanje stanja zelene infrastrukture za občine in kmetijski sektor. Sporazum bo dostavljen javnim upravam, vsaka od teh pa se bo s podpisom zavezala k izvajanju predlaganih zelenih rešitev v določenem časovnem okviru.

 

Na delavnici bomo z vami delili še več dobrih nasvetov in praks, zato vabljeni k udeležbi vsi, ki vam je tematika blizu!

 

 

 

 

 

 

Datum

07. 06. 2024

Lokacija

Infocenter Triglavska roža Bled

V kraljstvu Zlatoroga, prvi slovenski nemi celovečerni film

Vabljeni na brezplačno projekcijo prvega slovenskega nemega celovečernega filma. Dogodek je del obeleževanja 100-letnice ustanovitve Alpskega varstvenega parka, prvega zavarovanega območja na slovenskem ozemlju, predhodnika Triglavskega narodnega parka.

Prvi nemi slovenski film so posneli mladi navdušeni alpinisti, člani Turistovskega kluba Skala, ki si je prizadeval popularizirati gorništvo na Slovenskem. Na 35-milimetrski filmski trak ga je posnel, zmontiral in režiral vsestranski Janko Ravnik, glasbenik in izkušen fotograf.

 

Projekcija prvega slovenskega nemega celovečernega filma iz leta 1931 V kraljestvu Zlatoroga bo izvajan ob živi izvedbi glasbene partiture Andreja Goričarja.

 

''Vsak narod ima v svoji zgodovini mejnike, ki začenjajo novo dobo. Eden od njih, na področju filmske umetnosti, je prvi slovenski celovečerni film V kraljestvu Zlatoroga, ki ga je s sodelavci iz turistovskega kluba Skala posnel in režiral Janko Ravnik. Prvič je bil predvajan v Unionski dvorani v Ljubljani 28. avgusta 1931.

Janko Ravnik je v šali pripovedoval, da so ga v klubu Skala izbrali za filmskega snemalca zato, ker je kot "muzik" bil sposoben enakomerno vrteti ročico na stari Ertlovi kameri, na katero so film posneli. 
No, na koncu je film uspel, oživil čudovito slovensko zemljo in njene ljudi, celo nekaj romantične zgodbe se je napletlo vmes. Nazadnje pa je postal prvi slovenski celovečerni nemi film.''

(Vir: Društvo Jarina Bohinj)

 

Glasbo Andreja Goričarja za film V kraljestvu Zlatoroga je krstno izvedel Simfonični orkester RTV Slovenija pod taktirko Helmuta Imiga ob 100-letnici slovenskega filma leta 2005. V letu 2018 pa je Andrej pripravil še kvartetno različico, ki je bila prvič izvedena poleti v Švici. Tako kot takrat, se bosta v tokratni izvedbi Andreju, ki bo za klavirjem, pridružila Jakob Bobek na klarinetu in Milan Hudnik na violončelu, violino pa bo igral Janez Podlesek.

 

                                 

 

 

Datum

07. 06. 2024

Lokacija

Kinogledališče Tolmin

Constructive Alps, razstava najboljših trajnostnih gradenj in prenov v Alpah

Vabljeni na ogled razstave arhitekturnega natečaja Costructive Alps, ki nagrajuje trajnostno gradnjo in prenovo na območju Alpske konvencije.

Ob odprtju smo se o poti prenove pogovorili z zakoncema Karničar; njuna Šenkova domačija na Zgornjem Jezerskem je dobitnica posebnega priznanja zadnjega natečaja. Sogovornica je bila tudi članica mednarodne žirije arhitektka Maruša Zorec. Med nominiranimi projekt za nagrado sta bila tudi dva iz Bohinja.


Razstavo je odprla in jo v kontekst Alpske konvencije umestila Alenka Smerkolj, generalna sekretarka Alpske konvencije. 

 

6. natečaj za arhitekturno nagrado Constructive Alps 2022 je bil za Slovenijo še posebej bogat, saj so bili v ožji izbor 31 projektov uvrščeni trije slovenski. Z razstavo ga predstavljamo v letu, ko Triglavski narodni park in slovensko naravovarstvo praznuje 100-letnico ustanovitve Alpskega varstvenega parka, hkrati pa Slovenija predseduje Alpski konvenciji.

 

Na razstavi si lahko ogledate nagrajene in nominirane projekte in vidite, da ima trajnostna arhitektura veliko obrazov – oblikuje identiteto krajev in ustvarja prostore, v katerih se ljudje počutijo dobro. Potujoča razstava Constructive Alps se ponaša s primeri najboljše prakse trajnostne arhitekture, ki so kandidirali za istoimensko arhitekturno nagrado. 

 

Trideset razstavnih panojev razkriva pogled strokovnjakov, obenem pa osvetljuje tudi zorni kot uporabnikov na zgrajene in obnovljene stanovanjske hiše, otroške vrtce, prostočasne objekte in občinske hiše. Številni projekti poudarjajo pomen skupnostnega življenja in se osredotočajo na socialno razsežnost arhitekture.

 

Med nagrajenimi projekti je bila tudi obnova Šenkove domačije z Jezerskega, med nominiranimi pa Hotel Bohinj in bohinjska Brv na Rju.
 

Vabljeni!

 

Razstava bo na ogled do 7. julija 2024.

 

                       

Datum

07. 06. 2024 - 07. 07. 2024

Lokacija

Kulturni dom Stara Fužina, Bohinj, ob 20.00

Vodenje po prenovljenem delu Pokljuške poti na Mrzlem studencu

Vabljeni na vodeno turo po prenovljenem delu Pokljuške poti na Mrzlem studencu z Andrejem Arihom iz JZ TNP.

– dogodek je brezplačen!
– zborno mesto: Mrzli studenec

 

! Obvezne prijave vsaj 1 dan pred dogodkom do 12.00 na info@bohinj.si

 

V projektu VrH Julijcev je Javni zavod Triglavski narodni park v letu 2023 med drugim vzpostavil informacijsko točko na prostem na Mrzlem studencu in smiselno uredil krajši odsek že obstoječe Pokljuške poti v obliki povratne zanke.

 

Preurejena parkovna pot nas bo od Mrzlega studenca tako vodila skozi smrekove gozdove do roba Grajske planine in Blejskega barja, ki prekinjata strnjen gozdni prostor pokljuške planote. Pot bomo nadaljevali proti zahodu tik ob robu visokega barja, na katerega dostopanje zaradi ranljivosti ni dovoljeno. Obiskovalca na slednje opozarjajo informacijske in označevalne table ob poti, dostop na občutljiv barjanski prostor pa preprečuje tudi lesena ograja. Pokljuška pot nas bo dalje vodila vse do državne ceste, ki je ne prečkamo, pač pa se bomo po novo urejenem odseku poti skozi gozd usmerili nazaj proti Mrzlemu studencu.

 

Na poti se bomo poučili o značilnostih in vsestranskem pomenu pokljuških gozdov, spoznali skrivnostno kraljestvo gliv ter se mimo ostalin savske linije iz prve svetovne vojne vrnili na izhodiščno mesto na Mrzlem studencu.

 

Vabljeni!

 

Datum

08. 06. 2024

Lokacija

Mrzli studenec, Pokljuka

V kraljstvu Zlatoroga, prvi slovenski nemi celovečerni film

Vabljeni na brezplačno projekcijo prvega slovenskega nemega celovečernega filma. Dogodek je del obeleževanja 100-letnice ustanovitve Alpskega varstvenega parka, prvega zavarovanega območja na slovenskem ozemlju, predhodnika Triglavskega narodnega parka, del slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji in uvodni dogodek v Forum Alpinum 2024.

Prvi nemi slovenski film so posneli mladi navdušeni alpinisti, člani Turistovskega kluba Skala, ki si je prizadeval popularizirati gorništvo na Slovenskem. Na 35-milimetrski filmski trak ga je posnel, zmontiral in režiral vsestranski Janko Ravnik, glasbenik in izkušen fotograf.

 

Projekcija prvega slovenskega nemega celovečernega filma iz leta 1931 V kraljestvu Zlatoroga bo izvajan ob živi izvedbi glasbene partiture Andreja Goričarja.

 

''Vsak narod ima v svoji zgodovini mejnike, ki začenjajo novo dobo. Eden od njih, na področju filmske umetnosti, je prvi slovenski celovečerni film V kraljestvu Zlatoroga, ki ga je s sodelavci iz turistovskega kluba Skala posnel in režiral Janko Ravnik. Prvič je bil predvajan v Unionski dvorani v Ljubljani 28. avgusta 1931.

Janko Ravnik je v šali pripovedoval, da so ga v klubu Skala izbrali za filmskega snemalca zato, ker je kot "muzik" bil sposoben enakomerno vrteti ročico na stari Ertlovi kameri, na katero so film posneli. 
No, na koncu je film uspel, oživil čudovito slovensko zemljo in njene ljudi, celo nekaj romantične zgodbe se je napletlo vmes. Nazadnje pa je postal prvi slovenski celovečerni nemi film.''

(Vir: Društvo Jarina Bohinj)

 

Glasbo Andreja Goričarja za film V kraljestvu Zlatoroga je krstno izvedel Simfonični orkester RTV Slovenija pod taktirko Helmuta Imiga ob 100-letnici slovenskega filma leta 2005. V letu 2018 pa je Andrej pripravil še kvartetno različico, ki je bila prvič izvedena poleti v Švici. Tako kot takrat, se bosta v tokratni izvedbi Andreju, ki bo za klavirjem, pridružila Jakob Bobek na klarinetu in Milan Hudnik na violončelu, violino pa bo igral Janez Podlesek.

 

 

 

 

Datum

11. 06. 2024

Lokacija

Dvorana Vitranc, Kranjsk Gora

Botanično vodenje po barju Goreljek z biologinjo Triglavskega narodnega parka

Barja so v Sloveniji zelo redek in ranljiv življenjski prostor.

Z biološkega in ekološkega stališča pa so zelo zanimiva in edinstvena. Barja stalno rastejo, na njih pa uspevajo rastline, ki jih ne najdemo nikjer drugje. Najpomembnejše so različne vrste šotnih mahov, opazimo pa lahko tudi drobno mesojedko rosiko, rožmarinko, nožničavi munec, dlakavo mahovnico, barjansko kopišnico ter druge. Barja na Pokljuki so najbolj južno ležeča barja v Evropi, ki so še ohranjena. Obisk učne poti Šotno barje Goreljek, ki je bila pred kratkim prenovljena, vam bo razjasnil marsikatero zanimivost, ki je mogoče še niste vedeli. Pot je krožna, dolga približno en kilometer in ima pet učnih točk z informativnimi tablami.

 

Informacije:

– Trajanje: 1 ura 30 min
– Lokacija: Goreljek
– Zahtevnost: lažja
– Cena: brezplačno
– Oprema: pohodna obutev in obleka, nahrbtnik, zaščita pred soncem in klopi, malica in osvežilna pijača

 

! Potrebne so prijave vsaj en dan pred vodenjem do 12.00 na info@bohinj.si

 

Datum

13. 06. 2024

Lokacija

Parkirišče pri Hotelu Jelka, Goreljek, Pokljuka

Odprtje sezone na Pocarjevi domačiji in Mednarodni dan muzejev

Ob Mednarodnem dnevu muzejev vabljeni na odprtje sezone na Pocarjevi domačiji v Zgornji Radovni, v soboto, 18. maja 2024, z začetkom ob 10.00. Ta dan ima Pocarjeva domačija široko odprta vrata!

PROGRAM:

 

10.00odprtje začasne razstave Pastirci – pašna živinoreja in planšarstvo v Gornjesavski dolini

V Gornjesavski dolini so se prebivalci od vekomaj borili z naravo za svoj košček kruha. Na poljih so pridelali, kolikor so jim dopuščali pogoji, a vendarle so naravne danosti s pridom izkoriščali. Kar jim niso dala polja, so dobili od živine. Zato se je v teh krajih, kot drugod v Julijskih Alpah, razvila posebna oblika pašne živinoreje – planšarstvo.

Razstava, ki je bila lani najprej predstavljena na Liznjekovi domačiji v Kranjski Gori, prikazuje značilnosti planšarske kulture Gornjesavske doline. Predstavila jo bo njena avtorica, kustodinja za etnologijo Gornjesavskega muzeja Špela Smolej Milat.

 

11.00 – vodenje po Pocarjevi domačiji

Pocarjeva domačija v Zgornji Radovni je ena od najstarejših ohranjenih domačij v Triglavskem narodnem parku, zaradi svoje skoraj nespremenjene zunanjosti, notranjosti ter opremljenosti pa predstavlja izjemen spomenik arhitekturne in etnološke dediščine. Njena velika vrednost je zbirka bivalne opreme, orodja in ostalih predmetov, ki so se skozi stoletja izdelovali, uporabljali in hranili v domačiji. Popeljali vas bomo na zanimivo spoznavanje domačije, ki je danes urejena kot muzej bivalne kulture.

 

12.00 - predstavitev razstave o biotski pestrosti travnikov

Travniki so eden najbolj raznovrstnih ekosistemov na območju Triglavskega narodnega parka. Naravno uspevajo tam kjer so razmere za gozd neugodne, v visokogorju, na poplavnih in močvirnih območjih ali kjer je dosti požarov in plazov. Kjer je naravno rastje gozd, je travnike ustvaril človek, ki jih mora za ohranitev tudi vzdrževati. V zadnjem času se veliko travnikov zarašča, ker kmetovanje ni ekonomsko zanimivo ali pa se jih pretirano gnoji, kar siromaši biotsko pestrost. Razstava je nastala v okviru projekta LIFE FOR SEEDS-Semenska banka.

 

12.30 – ogled grbinastega travnika

Grbinasti travniki v Julijskih Alpah so svetovna posebnost in žal smo jih zaradi zahtevnega vzdrževanja že veliko izgubili. Javni zavod Triglavski narodni park v okviru projekta LIFE FOR SEEDS skrbi za dva grbinastega travnika na katera vas bodo popeljali zaposleni v javnem zavodu.

 

naslovne fotografije: 

- Jaka Čop: Kot kralj na planini visoki. Vrtaška planina 1960, v ozadju Dimniki, Luknja peč, Rjavina, Cmir in Triglav (Slovenski planinski muzej)

- del razstave o pestrosi travnikov (LIFE FOR SEEDS)

Pocarjeva domačija (Arhiv TNP)

 

 

 

 

Datum

18. 05. 2024

Lokacija

Pocarjeva domačija, Zgornja Radovna 25

Mednarodni dan muzejev in Dan očarljivih rastlin v Alpskem botaničnem vrtu Juliana v Trenti

Mednarodni dan muzejev in Dan očarljivih rastlin – prost vstop v Juliano!

Alpski botanični vrt Juliana je dislocirana enota Prirodoslovnega muzeja Slovenije, kjer si lahko ogledate živo zbirko rastlin, značilnih za Slovenijo, predvsem njen alpski in kraški svet. Leta 1977 je Mednarodni muzejski svet ICOM zaznamoval 18. maj kot Mednarodni dan muzejev. Prav tako 18. maj pa je evropska organizacija za raziskave rastlin EPSO (ang. European Plant Science Organisation) določila za Dan očarljivih rastlin (ang. Fascination of Plants Day). Očarljive rastline si oglejte tudi v Juliani!

 

Na ta dan je vstop v vrt brezplačen, organiziramo pa tudi opazovanje ptic in vodenja po vrtu.

 

     

 

 

 

 

Datum

18. 05. 2024

Lokacija

Alpski botanični vrt Juliana v Trenti

Voden pohod po Pokljuški soteski

Vabljeni na voden pohod po Pokljuški soteski!

Skoraj 2 km dolgo in do 50 m globoko Pokljuško sotesko je v apnenčaste sklade izdolbel nekdanji ledeniški rečni odtok iz talečega ledenika na Pokljuki in tako ustvaril največjo fosilno sotesko v Sloveniji.

 

Pot nas bo vodila po pohodniški poti Julijana do Osnovne šole v Zgornjih Gorjah preko Krnice do izhodišča v Jeli in od tam naprej po krožni gozdni poti po Pokljuški soteski nazaj v Jelo in nadalje do parkirišča pri Osnovni šoli v Zgornjih Gorjah. Ogled soteske bo potekal pod vodstvom strokovnega osebja Javnega zavoda Triglavski narodni park. Pot ni tehnično zahtevna, vendar na določenih odsekih poteka na višini (Galerije).

 

Potrebujete primerno pohodno obutev in palice za hojo (po potrebi). S seboj imejte tudi malico, dovolj vode in zaščito za sonce ali dež.

 

Ker je število udeležencev brezplačnega vodenega ogleda omejeno, bo registracija udeležencev potekala po pravilu vrstnega reda prijav.

 

 

Kdaj: sobota, 22.6.2024

Izhodišče: parkirišče pred Osnovno šolo Gorje

Čas odhoda: 9.00

Trajanje: 3,5 ure

Višinska razlika: 170 m

Zahtevnost: lahka označena planinska pot

Cena: BREZPLAČNO

 

Prijavite so do 20.6.2024 do 12. ure preko spletnega obrazca tukaj.

 

Datum

22. 06. 2024

Lokacija

Izhodišče: parkirišče pred Osnovno šolo Gorje

2. posvet: “Izzivi trajnostnega razvoja zavarovanih območij narave, kako jih nasloviti v praksi?”

Vsebina tokratnega posveta v okviru Mednarodnega festivala alpskega cvetja bo osredotočena na pregled izzivov pri kreiranju razvojnih politik na ravni EU in nacionalno, pregledu trenutnega stanja narave, kmetijstva in turizma na teh območjih in izvajanju ciljev Zelenega dogovora v praksi.

 

Na posvet vabimo kmete, naravovarstvenike, turistične delavce, strokovnjake, ki pripravljajo, vodijo in usmerjajo razvojne politike in projekte oziroma se znanstveno ukvarjajo z vprašanji trajnostnega razvoja in zainteresirano javnost.

 

– Posvet je brez kotizacije. Zaradi omejitev števila udeležencev je obvezna predhodna registracija, najkasneje do 30.4.2024

 

 – Več informacij in prijavnico na dogodek najdete na tej povezavi

 

Vabljeni!

 

 

Datum

24. 05. 2024

Lokacija

Bohinj ECO Hotel, Bohinjska Bistrica

U konc’ sveta so pravljice doma, tradicionalni dogodek za otroke in družine na Zlatorogovi pravljični poti

Kje je konec sveta in kaj je Zlatorogova pravljična pot?

Na Zlatorogovi pravljični poti vas čaka devet junakov bohinjskih ljudskih pravljic. Sedem jih je v Ukancu na krožni 2 km dolgi poti, eden na parkirišču na križišču Ukanc/Vogel/Slap Savica in še eden pri vstopu k slapu Savica.

 

To je dogodek, ki ni čisto običajen.  Dogaja se namreč na poti, dolgi dva kilometra, ki vas pelje ob reki, skozi gozd, čez travnike in mimo Bohinjskega jezera. Tu je sicer čez leto vse mirno, le sedem junakov bohinjskih pravljic vas čaka s lesenimi igrali. V »pravljičnem« vikendu pa je živahno, na poti je okrog 30 postaj – okrog 30 možnosti, da se otroci gibajo, skozi igro nekaj naučijo, ustvarjajo ali pa samo razvijajo svoja čutila.

 

Ob vstopu na pravljično pot otroci dobijo knjižico pravljičnih bitij in 9 nalepk, ki jih lahko prilepijo in pobarvajo v knjižici.

 

Odrasel človek pot sicer prehodi v pol ure, vendar z otroci prav gotovo v enem dnevu ni mogoče doživeti vsega, pa čeprav se prireditev začne ob 9:30 in konča ob 14.00. Pridite – osvojite nova znanja in odnesite domov lepe spomine.

 

VSTOPNINA

– 2,00 € na osebo
– otroci do vključno 2 leti: brezplačno
– GRATIS! Vsi otroci do 14. leta starosti prejmejo knjižico in nalepke pravljičnih junakov

 

Kako na prireditev?

Vse obiskovalce naprošamo, da se na prireditev pripeljete z javnim prevozom in koristite vikend popust (-75% cene vozovnice).

 

Z VLAKOM:

V Bohinjsko Bistrico lahko iz smeri Jesenice/Ljubljana ali iz smeri Nova Gorica prispete z jutranjim vlakom, nato pa pot nadaljujete z brezplačnim organiziranim prevozom. Vozni red.

 

Z AVTOBUSOM:

Za vse obiskovalce, ki pa bi radi potovali z avtobusom, pa je na voljo avtobusni prevoz iz Ljubljane. Vozni red.

 

S PANORAMSKO LADJO:

Organizirana bo dodatna vožnja za ladjo ob 8.30 uri iz Ribčevega Laza.

Za otroke do 14. leta starosti je vožnja brezplačna, prav tako pa dobijo tudi knjižnico Zlatorogove zanke in uganke!

Odraslim spremljevalcem pa je prevoz na in iz dogodka zagotovljen po promocijski ceni –40 %.

 

Organiziran brezplačni prevoz iz Bohinjske Bistrice:

V primeru slabega vremena se dogodek prestavi na naslednji vikend, na soboto 1.6.2024!

 

Datum

25. 05. 2024

Lokacija

Ukanc, Bohinj