Filatelistična razstava ob izidu priložnostne znamke - 100 let Alpskega varstvenega parka

Filatelistična razstava ob izidu priložnostne znamke - 100 let Alpskega varstvenega parka

V petek, 26. januarja 2024, smo v Infocentru Triglavska roža Bled predstavili priložnostno znamko ob 100-letnici Triglavskega narodnega parka ter odprli filatelistično razstavo.

V letošnjem letu Triglavski narodni park praznuje 100-letnico prvega zavarovanja. 1. julija 1924 je bila namreč podpisana zakupna pogodba med upravljavcem zemljišč, sicer v posesti Kranjskega verskega zaklada, Direkcijo šum v Ljubljani ter obema pobudnikoma za ustanovitev parka, Muzejskim društvom za Slovenijo in Slovenskim planinskim društvom. S tem je bilo za dobo 20 let zavarovanih 1.400 ha v Dolini Triglavskih jezer. Za novonastalo zavarovano območje je bilo sprva uporabljeno ime Alpski varstveni park, leta 1926 pa je botanik Fran Jesenko v dnevniku Jutro ponosno pisal o Triglavskem narodnem parku – in ime je obveljalo. V obdobju do leta 2010 je bil park nekajkrat povečan in danes obsega skoraj 84.000 ha ozemlja, ki se razteza v osem občin in kjer živi blizu 2.350 prebivalcev.  Še vedno je edini narodni park v Sloveniji.

 

V jubilejnem letu v javnem zavodu Triglavski narodni park pripravljamo raznolik program, s katerim želimo k obeleževanju pritegniti čim širšo publiko. Častno pokroviteljstvo nad programom je prevzela predsednica Republike Slovenije, gospa Nataša Pirc Musar. Vabimo vas, da programu sledite na tej povezavi.

Ponosni smo, da je 100-letnica obeležena tudi na priložnostni znamki Pošte Slovenije.

 

Dogodek s predstavitvijo znamke smo pripravili ob podpori Pošte Slovenije in v sodelovanju s Filatelistično zvezo Slovenije, 26. januarja 2024, na dan izdaje znamke, ob 10. uri v Infocentru Triglavska roža na Bledu. Ob tej priložnosti smo odprli tudi razstavo znamk na temi Triglavski narodni park in Evropski nacionalni parki, ter razglednic na temo Slovenska planinska pot.

 

Znamko so na pot pospremili:

 

dr. Tit Potočnik, direktor Javnega zavoda Triglavski narodni park,

 

Toni Mežan, župan Občine Bled,

 

Primož Čebulj, predstavnik Filatelistične zveze Slovenije.

 

Dogodek so popestrili učenci OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled in OŠ Gorje, ki sta obe članici Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe. 

 

Priložnostna znamka s podobo Triglava je izšla v nominalni vrednosti B, kar zadošča za pošiljanje navadnih pisem do 50 g in razglednic v domačem prometu.

 

Na pošti Bled bo od dneva izdaje znamke in še 14 dni za žigosanje pošte na voljo žig prvega dne.

 

Triglavski narodni park jeizdal jubilejno razglednico, ki je brezplačno na razpolago na info točkah Triglavskega narodnega parka.

Datum

26. 01. 2024 - 05. 03. 2024

Lokacija

Infocenter Triglavska roža Bled, ob 10:00