Lokalni tipični izdelki

Lokalni tipični izdelki

Znak kakovosti Triglavskega narodnega parka.

Sir Tolminc

Uvrščamo ga med trde polnomastne sire. Kot osnovo za izdelavo uporabljajo surovo, polno ali delno posneto kravje mleko. Posebnosti sira so predvsem dolga zgodovina in tradicionalni postopki izdelave, klimatske in druge naravne razmere v Zgornjem Posočju.

Nosilec priznane označbe geografskega porekla je Sirarsko društvo Tolminc.

Bovški sir

Spada med trde polnomastne sire. Večinoma ga izdelujejo iz surovega ovčjega mleka, dodajajo pa lahko do 20 % kozjega ali kravjega mleka. Bovški sir ima priznano označbo geografskega porekla.

Nosilec označbe je Društvo rejcev drobnice Bovške.

Mohant

Mohant spada med mehke sire. Ima značilen vonj in okus. Poleti, ko sir hitreje zori, ga izdelujejo iz polnomastnega mleka, pozimi pa iz posnetega kravjega mleka. Poleti, ko so temperature višje, zori najmanj šest tednov, pozimi pa do tri mesece.

Sir mohant v Bohinju pogosto postrežejo s krompirjem v oblicah.