Constructive Alps, razstava najboljših trajnostnih gradenj in prenov v Alpah

Constructive Alps, razstava najboljših trajnostnih gradenj in prenov v Alpah

Vabljeni na ogled razstave arhitekturnega natečaja Costructive Alps, ki nagrajuje trajnostno gradnjo in prenovo na območju Alpske konvencije.

Ob odprtju smo se o poti prenove pogovorili z zakoncema Karničar; njuna Šenkova domačija na Zgornjem Jezerskem je dobitnica posebnega priznanja zadnjega natečaja. Sogovornica je bila tudi članica mednarodne žirije arhitektka Maruša Zorec. Med nominiranimi projekt za nagrado sta bila tudi dva iz Bohinja.


Razstavo je odprla in jo v kontekst Alpske konvencije umestila Alenka Smerkolj, generalna sekretarka Alpske konvencije. 

 

6. natečaj za arhitekturno nagrado Constructive Alps 2022 je bil za Slovenijo še posebej bogat, saj so bili v ožji izbor 31 projektov uvrščeni trije slovenski. Z razstavo ga predstavljamo v letu, ko Triglavski narodni park in slovensko naravovarstvo praznuje 100-letnico ustanovitve Alpskega varstvenega parka, hkrati pa Slovenija predseduje Alpski konvenciji.

 

Na razstavi si lahko ogledate nagrajene in nominirane projekte in vidite, da ima trajnostna arhitektura veliko obrazov – oblikuje identiteto krajev in ustvarja prostore, v katerih se ljudje počutijo dobro. Potujoča razstava Constructive Alps se ponaša s primeri najboljše prakse trajnostne arhitekture, ki so kandidirali za istoimensko arhitekturno nagrado. 

 

Trideset razstavnih panojev razkriva pogled strokovnjakov, obenem pa osvetljuje tudi zorni kot uporabnikov na zgrajene in obnovljene stanovanjske hiše, otroške vrtce, prostočasne objekte in občinske hiše. Številni projekti poudarjajo pomen skupnostnega življenja in se osredotočajo na socialno razsežnost arhitekture.

 

Med nagrajenimi projekti je bila tudi obnova Šenkove domačije z Jezerskega, med nominiranimi pa Hotel Bohinj in bohinjska Brv na Rju.
 

Vabljeni!

 

Razstava bo na ogled do 7. julija 2024.

 

                       

Datum

07. 06. 2024 - 07. 07. 2024

Lokacija

Kulturni dom Stara Fužina, Bohinj, ob 20.00