Medalpski sporazum o zeleni infrastrukturi, delavnica o izboljšanju pogojev za biotsko pestrost v alpskih naseljih

Medalpski sporazum o zeleni infrastrukturi, delavnica o izboljšanju pogojev za biotsko pestrost v alpskih naseljih

Vabljeni na delavnico projekta FRACTAL, na kateri bom skupaj začrtali smernice za izboljšanje zelene infrastrukture v naseljih, ki bistveno pripomore k večji biotski pestrosti in boljšim pogojem za opraševalce, brez katerih na naših vrtovih ne bi bilo moč pridelati niti zelenjave, niti sadja.

Mednarodni festival alpskega cvetja je poklon divjeraslim rastlinam, cvetličnemu bogastvu Julijskih Alp in sporoča, da je ohranjanje biotske pestrosti neprecenljiva vrednota, ki se jo predaja naslednjim generacijam. 

 

Za ohranjanje biotske pestrosti pa je pomembna tudi zelena infrastruktura.

 

KAJ JE TO?

Zelena infrastruktura obsega vse še tako male površine poraščene z zelenjem – rastlinami, ki jih ureja in zanje skrbi človek. Parke, drevorede, obcestne zelene pasove, obdelane travnike in zasebne vrtove ali pa balkone z zelenjem.

 

Zanimivo je, kako si radi ogledujemo cvetoče pisane travnike, doma na vrtu pa si želimo zelene golf trate brez ene same marjetice ali cvetoče deteljice, pokošene na višino 3 cm. Ponekod v  tujini v mesecu maju poteka gibanje “NO MOW MAY” kar v prevodu pomeni NE KOSITE MAJA. Glavni namen akcije je spodbuditi ljudi, da pustijo pomladnemu cvetju na vrtu, da zacveti preden ga pokosijo. Na vrtovih tako lahko za cvetijo regrat, marjetice, ivanjščice…..Mnogi te rastline vidijo kot plevel, nekaterim opraševalcem pa predstavljajo pomemben vir hrane.

 

Če bomo travo pokosili kasneje, bodo spomladanske rastline lahko zacvetele in nudile medičino opraševalcem. POKOSILI BOMO, KO SE BODO OPRAŠEVALCI NAJEDLI! Svojo travo kosimo čim redkeje in ne prenizko, saj se v poletnem času tako rastline ne bodo posušile in se bodo tudi lažje obnovile ter ponovno zacvetele.

 

Višina trave lahko pomembno vpliva na temperaturo tal in mikroklimo okolice. Tla z nizko pokošeno travo so bolj izpostavljena sončnim žarkom, zato se v vročih poletnih mesecih pregrevajo. Zato se izsušijo, trava pa se posuši..

 

Po drugi strani pa višja trava, ki ni pokošena tako nizko, tla ščiti pred direktno sončno svetlobo. Tla se zato manj segrevajo, zadržujejo več vlage in ohranjajo nižje temperature. Hkrati višja trava zagotavlja večjo biotsko raznovrstnost in nudi življenjski prostor različnim živalskim vrstam.

 

Pustite to poletje dele travnih površin nepokošenih in pomagajte opraševalcem, da se najejo ter najdejo zavetje med visoko cvetočo travo.

 

Medalpski sporazum o zeleni infrastrukturi je skupen dokument podpisnikov iz več alpskih držav. Vseboval bo sklop rešitev za izboljšanje stanja zelene infrastrukture za občine in kmetijski sektor. Sporazum bo dostavljen javnim upravam, vsaka od teh pa se bo s podpisom zavezala k izvajanju predlaganih zelenih rešitev v določenem časovnem okviru.

 

Na delavnici bomo z vami delili še več dobrih nasvetov in praks, zato vabljeni k udeležbi vsi, ki vam je tematika blizu!

 

 

 

 

 

 

Datum

07. 06. 2024

Ura

10.00

Lokacija

Infocenter Triglavska roža Bled