HUDA RISINJA , predstavitev knjige in druženje z avtorjem Boštjanom Gorencem - Pižamo

HUDA RISINJA , predstavitev knjige in druženje z avtorjem Boštjanom Gorencem - Pižamo

V soboto, 2. decembra 2023, ob 10.30, vas Javni zavod Triglavski narodni park in Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin v sodelovanju s projektom LIFE Lynx ob Mednarodnem dnevu gora in v okviru festivala Brati gore vabita na predstavitev nove knjige Boštjana Gorenca - Pižame HUDA RISINJA.

 

Razlogov za druženje ob koncu leta v dobri družbi z dobro knjigo je veliko!

 

Vsako leto se po alpskih državah v počastitev Mednarodnega dneva gora (11. december) na mnogih prizoriščih odvijajo dogodki, ki so posvečeni gorski literaturi. To je FESTIVAL BRATI GORE. V tolminski knjižnici bomo brali zanimivo plat gora v knjigi Huda risinja in to bomo počeli z njenim avtorjem Boštjanom Gorencem - Pižamo!

 

Hudo risinjo, ki morda kolovrati po gozdovih Triglavskega narodnega parka, bodo z vseh dolin Julijskih Alp prišli spoznat tudi nadobudni raziskovalci in ljubitelji narave iz programa Mladi nadzornik, ki ga zanje organizira Triglavski narodni park. Decembrski mednarodni dan gora je zanje  namreč pomemben dan, saj takrat kandidati, ki se preteklo leto udeležujejo neštetih dejavnosti, postanejo pravi Mladi nadzorniki, obenem pa je to čas, ko se programu pridružijo tudi novinci. 

 

Več o programu Mladi nadzornik

 

Boštjan Gorenc – Pižama je pisatelj, prevajalec in komik. Piše pravljice za Lahkonočnice in revijo Ciciban. Njegove slikanice z ilustracijami Igorja Šinkovca Kaj se skriva očku v bradi, Si že kdaj pokusil Luno? in Si že kdaj jezdil morskega konjička? so bile nominirane za številne nagrade (Večernica, nagrada Kristine Brenkove, Levstikova nagrada, častna lista IBBY) ter nosijo znak zlata hruška. Njegova najnovejša knjiga govori o Hudi risinji, krasijo pa jo ilustracije Jaka Vukotiča.

 

Huda risinja je nastala na pobudo projekta LIFE Lynx, ki je strokovno podprl izdajo knjige. Projekt skrbi, da bodo risi v Sloveniji in tudi v Triglavskem narodnem parku preživeli.  Z enotnim ciljem - rešiti rise pred ponovnim izumrtjem - so se združili strokovnjaki, raziskovalci, naravovarstveniki in lovci iz petih evropskih držav. V okviru projekta LIFE Lynx so v Slovenijo in Hrvaško pripeljali 18 risov, ki bodo osvežili kri in populaciji pomagali preživeti. Od teh jih je šest dobilo svoj novi dom na območju slovenskih Alp. Drugo leto po izpustu v naravo spremljajo že drugo generacijo njihovih mladičev.

 

Knjigo bo na dogodku mogoče kupiti in avtorja zaprositi za avtogram!

 

Vabljeni, da se nam pridružite v knjižnici, veselo in zanimivo bo!

 

  

 

 

Datum

02. 12. 2023

Ura

10:30

Lokacija

Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin, Tumov drevored 6