Bogy Urevc: Živalski prebivalci Julijskih Alp

Bogy Urevc: Živalski prebivalci Julijskih Alp

Fotografska razstava v Zeleni hiši v Kobaridu v sklopu Festivala pohodništva Dolina Soče je posvečena bolj skritim prebivalcem Julijskih Alp, živalim. Triglavski narodni park je dom več kot 7.000 živalskim vrstam. Najbolj fotogenične je Bogy Urevc ujel v fotografski objektiv.

 

Na razstavi bo na ogled 30 fotografij iz njegovega bogatega opusa fotografij živali v gorskem svetu. To ni lahka kategorija fotografije, je pa izredno povedna in priljubljena in ne le, da prikazuje zanimive živali v njihovem naravnem okolju, ampak tudi ozavešča o pomenu ohranjanja narave: v prvi vrsti za »prvotne« prebivalce naših gozdov in gora, s tem pa tudi za človeka.

 

Bogy Urevc je samostojni fotograf, član Foto kluba TNP z Bleda. Resneje se je začel ukvarjati z fotografijo s prihodom digitalizacije sredi 90-ih let. Sodeloval je z več fotografskimi organizacijami, tudi z revijo National Geografic (tema Gams v Julijskih  Alpah). Rdeča nit njegovega ustvarjanja so živali v gorskem svetu in pokrajina v vseh pogledih.

 

Najraje ima jutra in večere v gorah. Takrat čarobni živalski svet zaživi in lahko vstopi vanj ter občuduje živali v vsej njihovi lepoti. Za bližnje posnetke je potrebnega veliko znanja – ne le fotografskega, pač pa tudi poznavanje habitata živali in njihove ekologije, potreben je tankočuten, vztrajen, umirjen in nemoteč pristop. Fotograf jih ne vznemirja in ovira, a vendar uspe posneti odlično fotografijo in je v tem nesporen mojster.

 

Odprtje razstave sodi v Festival pohodništva Dolina Soče. Več o festivalu. 

 

Razstavo organizira Triglavski narodni park v sodelovanju s Turizmom Dolina Soče.

 

 

Datum

15. 09. 2023 - 26. 09. 2023

Ura

15. 09. 2023 ob 19:00

Lokacija

Zelena hiša, Kobarid, 1. nadstropje