Večna sprememba, ujeta v fotografski objektiv

Večna sprememba, ujeta v fotografski objektiv

Ob letošnji 40. obletnici Zakona o Triglavskem narodnem parku ter 60. letnici prvega zavarovanja dela območja Julijskih Alp kot narodni park je JZ TNP pripravil fotografsko razstavo Večna sprememba, ujeta v fotografski objektiv. Izhodišče razstave je 39 fotografij poeta gorske fotografije Jaka Čopa (1911–2002) ter 39 sodobnih barvnih fotografij istih motivov. Pri razstavi je kot partner sodeloval Slovenski planinski muzej, ki deluje pod okriljem Gornjesavskega muzeja Jesenice in hrani fotografsko zapuščino Jake Čopa. Pri razstavi poleg Čopa sodeluje 14 fotografov, ki so s svojim pristopom in odnosom odločilno prispevali k nastanku razstave. Tisk fotografij za razstavo je finančno podprla Zavarovalnica Triglav.

KDAJ IN KJE? 

Razstava je v letu 2022 gostovala na naslednjih lokacijah:

Infocenter Triglavska roža Bled - od 13.4.2022 do 28.5.2022

Center Triglavskega narodnega parka, Stara Fužina - junij 2022

Informacijsko središče Dom Trenta - julij in avgust 2022

Tolmin in ob kolesarski poti Alpe Adria v mestecu Resiutta (Na Bili) v Italiji - september in oktober 2022

Pregled parov fotografij, ki so bili izbrani za razstavo v Jakopičevem razstavišču

Fotografsko potovanje se prične na Triglavu in njegovi neposredni okolici, se nadaljuje v Dolini Triglavskih jezer, kjer je narodni park nastal, se nato spusti v Bohinj in na njegove planine, zavije v Zgornjesavsko dolino, v dolino Vrata, Martuljek, Planico in Tamar. Preko Vršiča, kjer obišče Slemenovo špico in Prisank, nadaljuje pot v Zadnjo Trento, obišče tudi okolico Mangrta in na koncu pristane v okolici Krna in doline Tolminke. 

 

Poleg fotografij, ki so del razstave, je bilo tekom nastanka razstave zbranih še več parov, ki so na voljo na ogled v spodnji galeriji