Triglavski Narodni Park - aktualne informacije

Triglavski narodni parkLjubljanska cesta 274260 BLED • SLOVENIJA
tel. +386 4 578 02 00 • faks: +386 4 578 02 01

Slovenija-Triglavski Narodni Park - detail

Triglavski narodni park (TNP) leži na območju severozahodne Slovenije, natančneje Julijskih Alp. Je edini narodni park v Sloveniji. Park je bil poimenovan po Triglavu, najvišji slovenski gori, ki leži skoraj v središču parka.
Google Maps

Interaktivni pregled varstvenih območij TNP

» Stopnja nevarnosti snežnih plazov

Slovenija-Triglavski Narodni Park

TRETJI DAN ALPSKE KONVENCIJE V SLOVENIJI VABI NA KOLESARJENJE V VRATA

Vabilo

25. 07. 2012

Vabimo vas na 3. Dan Alpske konvencije z osrednjim dogodkom v soboto, 4. avgusta 2012, ko organiziramo rekreativno kolesarjenje iz Mojstrane v dolino Vrata pod Triglavsko severno steno in bogat spremljevalni program pri Slovenskem planinskem muzeju. Večer pred tem, v petek, 3. avgusta 2012, pa bo v Slovenskem planinskem muzeju potekal posvet z naslovom Alpska konvencija in primeri dobre prakse, ki ga bomo zaključili s Filmom o Triglavskem narodnem parku in multivizijo Za Alpe.

Dogodka v petek in soboto sta brezplačna.

Alpska konvencija je prva mednarodna pogodba na svetu, ki zadeva gorsko območje. Sklenile so jo države alpskega loka: Avstrija, Francija, Italija, Kneževina Monako, Liechtenstein, Nemčija, Slovenija in Švica, ter Evropska skupnost. Pomeni skupno odgovornost in skupno strategijo za sožitje med varovanjem narave in gospodarjenjem z njenimi viri. Cilj pobudnikov konvencije je varovati Alpe kot življenjski in gospodarski prostor ter njeno kulturno, jezikovno in krajinsko raznovrstnost.
Na območju Alp prebiva skoraj 14 milijonov ljudi, vsako leto pa so Alpe privlačna turistična destinacija za okoli 120 milijonov obiskovalcev.
Alpska konvencija si prizadeva za trajnostni turizem in trajnostni razvoj Alp z vsemi svojimi značilnostmi. Prav tako si prizadeva za zmanjšanje prometnih obremenitev, zato spodbuja naravi prijaznejše obiskovanje Alp z uporabo javnih prevozov in s posebnimi ureditvami prometa v alpskih dolinah.

NAMEN: S posvetom v petek želimo opozoriti na občutljiv alpski prostor ter predstaviti pomen Alpske konvencije in primere dobrih praks v Sloveniji, s kolesarjenjem pa obiskovalce spodbuditi k okolju prijaznejšemu obiskovanju alpskih dolin.

Lepo vabljeni na 3. Dan Alpske konvencije!

V nadaljevanju vas seznanjamo s programom za petek, 3. avgusta, in soboto, 4. avgusta 2012.


P R O G R A M

Petek, 3. avgust 2012, ob 17.30, v Slovenskem planinskem muzeju

Posvet Alpska konvencija in primeri dobre prakse


17.30 pričetek posveta Alpska konvencija in primeri dobre prakse
Predavatelji:
• Marco Onida (Stalni sekretariat Alpske konvencije v Innsbrucku)
• Janez Bizjak (Inštitut Alpe) – splošno o Alpski konvenciji
• mag. Tanja Bogataj (Ministrstvo za infrastrukturo in prostor) – aktivnosti Slovenije v času predsedovanja Alpski konvenciji
• dr. Matej Ogrin (CIPRA Slovenija) – primeri dobrih praks
• mag. Martin Šolar (TNP) – Triglavski narodni park in Alpska konvencija
• primeri dobrih praks na temo trajnostne mobilnosti
20.00 zaključek posveta in odmor za osvežitev
21.00 predstavitev Filma o TNP in multivizije Za Alpe – na velikem platnu pred Slovenskim planinskim muzejem (V primeru slabega vremena bosta projekciji v SPM.)

Sobota, 4. avgust 2012, ob 8. uri, pred Slovenskim planinskim muzejem in v njem

Dan Alpske konvencije: Po alpskih dolinah s kolesom – v dolino Vrata!

8.00–8.45 prijava kolesarjev pred Slovenskim planinskim muzejem v Mojstrani
9.00 pričetek rekreacijskega kolesarjenja v Vrata (krajše kolesarjenje do Peričnika)
13.00 prihod kolesarjev nazaj pred Slovenski planinski muzej in pozdravni nagovori
14.30 prikaz gorskega reševanja v ostenju Grančišča nasproti Slovenskega planinskega muzeja

Spremljevalni program pred Slovenskim planinskim muzejem v Mojstrani:
9.30–16.00 - delavnice za otroke, plezalna stena
- tržnica kmetijskih pridelkov in izdelkov domače obrti
- predstavitev dejavnosti CIPRE Slovenija, društva za varstvo Alp, Planinske zveze Slovenije, Triglavskega narodnega parka in drugih nevladnih organizacij

ob 10.00, 13.30 in ob 16.00 predvajanje filma Klic z gora v Slovenskem planinskem muzeju

od 11.00 do 18.00 Poletje na Pocarjevi domačiji (Zgornja Radovna, Info točka TNP): ogled domačije in predvajanje multivizije Za Alpe in novega predstavitvenega filma o TNP

V primeru slabega vremena prireditev v soboto, 4. avgusta 2012, odpade.

Več podatkov o aktivnostih v petek in soboto, 3. in 4. avgusta 2012:

REKREATIVNO KOLESARJENJE V DOLINO VRATA:
Kolesarji se lahko odločilo za daljše (A) ali krajše kolesarjenje (do slapa Peričnik, B).
Prijave: 4. avgusta 2012, od 8.00 do 8.45, pred Slovenskim planinskim muzejem.
Start: 4. avgusta 2012, ob 9. uri, izpred Slovenskega planinskega muzeja.
Prispevek udeleženca: udeležba na kolesarjenju je na lastno odgovornost in za vse udeležence brezplačna.
Udeleženci prejmejo: majico dogodka, osvežitev na dveh mestih (pri slapu Peričnik in v dolini Vrata), brezplačni ogled Slovenskega planinskega muzeja, filma Klic z gora in projekcij na Pocarjevi domačiji v Radovni.

Zahtevnost kolesarjenja:
A: Po dolžini in glede na podlago je izlet lahek, razen klanca Kreda. Klanec Kreda je sicer asfalten, a je zelo strm (do 25-odstoten) in se ga je potrebno lotiti počasi, tako na vzponu kot na spustu. Ker bo morda potrebno del klanca prepešačiti, odsvetujemo kolesarske čevlje s plastičnimi podplati.
B: lahko kolesarjenje, primerno za vse vrste koles.
Višinska razlika: A: 340 m, B: 100 m.
Dolžina kolesarjenja (vzpon in spust): A: ca. 20 km, B: 9 km.
Obvezna oprema: gorsko/treking kolo na prestave z dobrimi zavorami oz. za B – vse vrste koles, dobre zavore, kolesarska čelada, prva pomoč, za A čevlji z nedrsečimi gumijastimi podplati, po možnosti rezervna zračnica, zračna tlačilka.
V času kolesarjenja bo urejena premična zapora ceste Mojstrana–Vrata.

Dostop z železniške postaje na Jesenicah do Mojstrane; vlak Ljubljana (odhod ob 6.55) – Jesenice (prihod ob 8.12) ima prostor za kolesa. Dolžina: 10,5 km. Višinska razlika: 80 m. Potreben čas: 30–40 min umirjene vožnje.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
FILM O TRIGLAVSKEM NARODNEM PARKU in multivizija Za Alpe:
Nov promocijsko predstavitveni film o TNP predstavlja vedute, značilnosti in posebnosti zavarovanega območja ter življenja v njem. TNP je iz različnih perspektiv prikazan v vseh letnih časih. Poudarek je na Triglavu – osrednjem simbolu parka in dolinah, ki se s Triglava spuščajo na vse strani. Film traja 12 minut.
Multivizija z naslovom Za Alpe je avdiovizualna predstavitev, v katero je vključenih več kot 400 izjemnih fotografij iz 60 zavarovanih območij v Alpah. Pripravo je koordinirala mreža zavarovanih območij v Alpah ALPARC. 21-minutna multivizija prikaže raznolike podobe alpskega sveta, pokrajin, običajev, življenja in življenjskih okolij ter možnosti povezovanja na območju alpskega prostora.

PRIKAZ GORSKEGA REŠEVANJA:
Letos praznujemo 100-letnico organiziranega gorskega reševanja v Sloveniji. Ob tej obletnici in praznovanju so gorski reševalci Društva GRS Mojstrana pripravili prikaz gorskega reševanja v steni Grančišča. Prikaz boste lahko opazovali izpred Slovenskega planinskega muzeja.

FILM KLIC Z GORA:
Film osvetli 100-letni zgodovinski razvoj reševanja v slovenskih gorah in predvsem stanje duha takrat in danes. Gorski reševalci dovolijo vpogled v svoj intimni svet želje pomagati, svet strahov, dilem in odgovornosti. V filmu se meša dokumentarni in igrani pristop, ki gledalcu približa ozadje prave reševalne akcije.

POCARJEVA DOMAČIJA v Zgornji Radovni – Info točka Triglavskega narodnega parka (5 km iz Mojstrane): Muzejsko urejena hiša, ki velja za eno najstarejših domačij v TNP, s svojim videzom in bogato zbirko razstavljenih predmetov pričara obiskovalcu sliko življenja v krajih pod Triglavom od daljnih stoletij do danes. Obiskovalci si bodo 4. avgusta 2012 poleg domačije lahko ogledali tudi predstavitveni film o TNP in multivizijo Za Alpe (od 11. do 18. ure).

DELAVNICE IN PLEZALNA STENA:
Otroci, mali in veliki, se bodo lahko udeležili različnih delavnic: ustvarjali bodo na temo planinstva, se igrali, raziskovali s pomočjo biologinje ter se naučili, kako ugotoviti, katere vrste dreves srečujejo na potepanju po naravi. Najbolj pogumni pa se bodo lahko preizkusili tudi v plezanju na umetni plezalni steni pred Slovenskim planinskim muzejem.

TRŽNICA:
Na tržnici pred Slovenskim planinskim muzejem se bodo v času prireditve s svojimi pridelki predstavili kmetje širšega območja Julijskih Alp, na voljo bodo tudi izdelki domače obrti.

Lepo vabljeni!


Oblikovalci in organizatorji programa 3. Dneva Alpske konvencije v Sloveniji:

Planinsko društvo Dovje – Mojstrana, Triglavski narodni park, Planinska zveza Slovenije, CIPRA Slovenija, Ministrstvo za infrastrukturo in prostor RS, Slovenski planinski muzej, Hiša Pr' Katr'

Dodatne informacije:
Tina Markun, predstavnica TNP za odnose z javnostmi, +386 (0)4 57 80 217, .(JavaScript must be enabled to view this email address),
Zdenka Mihelič, predstavnica PZS za odnose z javnostmi, + 386 41 222 358, .(JavaScript must be enabled to view this email address).

 

E-RAZGLEDNICE

TNP e-razgledniceTNP e-razgledniceTNP e-razglednice
TNP e-razgledniceTNP e-razgledniceTNP e-razglednice
TNP e-razgledniceTNP e-razgledniceTNP e-razglednice

Pošljite e-razglednice vašim prijateljem, znancem, sorodnikom, in jih razveselite z vašimi pozdravi.

TRGOVINA

Stenski Koledar 2017  / Calendar 2017

Stenski Koledar 2017 / Calendar 2017

V Triglavskem narodnem parku sta leti 2017 in 2018 posvečeni…več

DOBER DAN, TRIGLAVSKI NARODNI PARK

DOBER DAN, TRIGLAVSKI NARODNI PARK

Fotomonografija

Fotomonografija avtorja Jožeta Miheliča je izšla…več

Kapa TNP

Kapa TNP

Kapa s ščitom in vtisnjenim znakom TNP.več

Flis jopica TNP (ženska)

Flis jopica TNP (ženska)

Ženska jopica v oranžni in ciklamni barvi.več

Triglav v flickr

Triglav National Park SloveniaTriglav National Park SloveniaTriglav (2864m), SlovenijaTriglav national park, Soča river, SloveniaSLOVENIA.Triglav Valley - Double Lake (Dovojno Jezero)Sedmera LakesTriglav behind wires/liberté pour le Triglave!Triglav peakTriglavski Narodnitriglav dom @ night

Fotografski mozaik Triglavskega narodnega parka na portalu flickr.

PRIREDITVE

18.01.

Odprtje fotografske razstave Voda skozi objektiv Vilija Vogelnika

Vabljeni na odprtje samostojne fotografske razstave člana Foto kluba Triglavski narodni park, Vilija Vogelnika. Odprtje s projekcijo fotografij bo v…več