Triglavski Narodni Park - aktualne informacije

Triglavski narodni parkLjubljanska cesta 274260 BLED • SLOVENIJA
tel. +386 4 578 02 00 • faks: +386 4 578 02 01

Slovenija-Triglavski Narodni Park - detail

Triglavski narodni park (TNP) leži na območju severozahodne Slovenije, natančneje Julijskih Alp. Je edini narodni park v Sloveniji. Park je bil poimenovan po Triglavu, najvišji slovenski gori, ki leži skoraj v središču parka.
Google Maps

Interaktivni pregled varstvenih območij TNP

» Stopnja nevarnosti snežnih plazov

Slovenija-Triglavski Narodni Park

Ohranjanje tradicionalnega znanja na območju TNP

09. 02. 2012

Človek je v preteklosti v sožitju z naravo in svojo okolico razvil celo paleto znanj, ki so mu pomagala živeti udobneje in bolje; z njihovo pomočjo si je iz materiala, ki mu je bil na voljo v okolici njegovega doma, izdelal orodja, oblačila, posodo, okrasne predmete… Ta znanja vse hitreje izumirajo, čeprav so dragocena in jih je nujno ohraniti za naslednje generacije.

Javni zavod Triglavski narodni park v okviru izobraževalnih dejavnosti pripravlja tudi programe za ohranjanje tradicionalnega znanja. V sredo in četrtek, 15. in 16. februarja 2012, ob 17. uri, bo v Informacijskem središču Triglavska roža na Bledu potekal brezplačni izobraževalni seminar, ki je namenjen vsem, ki jih zanima dediščina, ki imajo določeno staro znanje in bi ga želeli posredovati drugim, ali pa si želijo česa že skoraj pozabljenega spet naučiti. Predavatelji z Inštituta za slovensko narodopisje ZRC SAZU bodo predstavili, kako raziskujejo tradicionalno znanje kot del kulturne dediščine. Ostali predavatelji bodo povedali o svojih praktičnih izkušnjah z oživljanjem starega znanja in kako pomagajo ljudem, ki se odločijo opravljati neko staro dejavnost. Udeleženci bodo tako lahko izvedeli zanimivosti s področja ekologije prehrane, spoznali, kako so se lotili spodbujanja razvoja lokalnih produktov iz lesa, volne in živilskih izdelkov na Solčavskem, kako Notranjski ekološki center sodeluje z kmetijami ter kako je kulturna dediščina lahko tudi izhodišče za oblikovanje.

Seminar bo potekal v okviru projekta LEADER LIN 2011 Otroški parlament o naravi in tradiciji. Obujanje lokalnih starih opravil in njihovo posredovanje mlajšim spodbuja sodelovanje med generacijami in daje mladim tudi možnost opravljanja stare dejavnosti na nov način.


PROGRAM

sreda 15. februar 2012

17.00 – 17.10 Uvodni pozdrav in pregled programa seminarja (TNP)

17.10 – 17.45 dr. Naško Križnar (Inštitut za slovensko narodopisje ZRC SAZU): Pogledi na obravnavanje kulturne dediščine.

17.45 – 18.25 Špela Ledinek Lozej (ISN ZRC SAZU): Kulturna dediščina planin, stopenjske paše in predelave mleka.

18.25 – 18.40 Odmor (kava, čaj)

18.40 – 19.20 dr. Maja Godina Golija (ISN ZRC SAZU): Dediščina prehrane na območju Triglavskega narodnega parka.

19.20 – 20.00 Maura Arh (Maurica, ekologija prehrane): Tradicionalni način obdelave zemlje in ohranjanje starih avtohtonih sort semen za lastne potrebe.


četrtek 16. februar 2012

17.00 – 17.40 Saša Poljak Istenič (ISN ZRC SAZU): Šege in prazniki, nekaj raziskovalnih dilem.

17.40 – 18.20 Marko Slapnik (Center Rinka - zavod za turizem in trajnostni razvoj Solčavskega): Spodbujanje razvoja lokalnih produktov iz lesa, volne in živilskih izdelkov na primeru Solčavskega.

18.20 – 18.40 Odmor (kava, čaj)

18.40 – 19.20 Lili Mahne (Notranjski ekološki center): Praktične izkušnje pri delu z didaktičnimi kmetijami.

19.20 – 20.00 Jana Vilman Proje (DVZU – Semenj.si): Kulturna dediščina kot izhodišče za oblikovanje inovativnega turističnega produkta.

Vljudno vabljeni!

Dodatne informacije o seminarju:
Maja Fajdiga Komar, 04 5780 245 ali .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Naško Križnar, Pogledi na obravnavanje kulturne dediščine Špela Ledenek Lozej, Kulturna dediščina planin, stopenjska paša in predelava mleka Maja Godina Golja, Dediščina prehrane na območju TNP Saša Poljak Istenič, Šege in prazniki, nekaj raziskovalnih dilem Jana Vilman Proje, Kult dediščina kot izhodišče za oblikovanje inovativnega turističnega produkta Lili Mahne, Praktične izkušnje pri delu z didaktičnimi kmetijami Marko Slapnik, Spodbujanje razvoja lokalnih produktov  

E-RAZGLEDNICE

TNP e-razgledniceTNP e-razgledniceTNP e-razglednice
TNP e-razgledniceTNP e-razgledniceTNP e-razglednice
TNP e-razgledniceTNP e-razgledniceTNP e-razglednice

Pošljite e-razglednice vašim prijateljem, znancem, sorodnikom, in jih razveselite z vašimi pozdravi.

TRGOVINA

Stenski Koledar 2017  / Calendar 2017

Stenski Koledar 2017 / Calendar 2017

V Triglavskem narodnem parku sta leti 2017 in 2018 posvečeni…več

DOBER DAN, TRIGLAVSKI NARODNI PARK

DOBER DAN, TRIGLAVSKI NARODNI PARK

Fotomonografija

Fotomonografija avtorja Jožeta Miheliča je izšla…več

Kapa TNP

Kapa TNP

Kapa s ščitom in vtisnjenim znakom TNP.več

Flis jopica TNP (ženska)

Flis jopica TNP (ženska)

Ženska jopica v oranžni in ciklamni barvi.več

Triglav v flickr

Triglav National Park SloveniaTriglav (2864m), SlovenijaTriglav Valley - Double Lake (Dovojno Jezero)Sedmera LakesTriglav behind wires/liberté pour le Triglave!Mostnica - TwirlTriglav peakSlovenia etc. XXXINationalpark Triglavtriglav dom @ nightNationalpark TriglavSLOVENIA.

Fotografski mozaik Triglavskega narodnega parka na portalu flickr.

PRIREDITVE

07.02.

Miti in legende Triglavskega narodnega parka

Vabljeni na odprtje razstave Miti in legende Triglavskega narodnega parka in lutkovno predstavo Krivopetnice in Zlatorog, ki bo 7. februarja…več

24.02.

Vesoljska potovanja

Javni zavod Triglavski narodni park v sodelovanju z Žičnicami Vogel d.d. vabi na
opazovanja nočnega neba z naslovom…več