Nazaj na novice

S Kugyjevimi vsebinami odprli letošnjo sezono v Trenti

08.05.2024
S Kugyjevimi vsebinami odprli letošnjo sezono v Trenti
Bilo je živahno, poučno, polno obujanja spominov in veličastno, kot se za jubilejno leto in za večere, posvečene Juliusu Kugyju, spodobi. Tako smo v soboto, 27. maja, odprli poletno sezono v Informacijskem središču TNP Dom Trenta.

Obiskovalcev je bilo veliko in bili so navdušeni, ko so spremljali odprtje razstave z naslovom Julius Kugy in projekcijo prvega dela istoimenskega filma. Dogodek ob 100-letnici ustanovitve Alpskega varstvenega parka je Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP) soorganiziral s Kulturnim društvom Sotočje Radovljica, Društvom LIK Naklo in ustvarjalci filma. V letošnjem jubilejnem letu se namreč oziramo nazaj k velikanom naših Julijcev, ki so neposredno ali posredno - s svojim odnosom do tega koščka sveta - pripomogli k temu, da se nam je ohranil v vsej svoji veličastnosti.

 

Večer z razstavo in filmski večeri, ki so sledili omenjenemu, so bili torej posvečeni očetu alpinizma v Julijskih Alpah, pravniku, botaniku, pisatelju, glasbeniku in humanistu, zaljubljencu v vrhove in doline Zlatorogovega kraljestva, Julijskih Alp in Trente, Juliusu Kugyju. Film v treh delih Julius Kugy je  nastal leta 1984 v koprodukciji ORF in TV Ljubljana. Ob odprtju razstave smo si ogledali prvi del z naslovom Scabiosa trenta, tri dni pozneje je bil na sporedu drugi del, Royal Darjeeling, minulo soboto pa še tretji del, Kapitel IX.

 

Projekcije prvega dela se je udeležil tudi Manfred Lukas-Luderer, glavni igralec filma, ki je upodobil Juliusa Kugy-ja. Po projekciji je sledil zanimiv pogovor s prisotnimi avtorji filma. Številni obiskovalci pa so delili spomine na to, kako so pri filmu sodelovali oziroma v njem igrali kot statisti ali pa zgolj spremljali njegovo snemanje.

 

Razstava Julius Kugy je nastala v Kulturnem društvu Sotočje Radovljica. Na večeru odprtja jo je predstavil njen avtor Zvone Papler. Razstava bo v Informacijskem središču TNP Dom Trenta bo na ogled do 20. julija letos.

 

Fotografije: Kulturno društvo Sotočje Radovljica