Obvestila

 • 27.09.2022

  Družinski dan v TNP: Kako so gradili nekoč?

  Obveščamo

  Dneve evropske kulturne dediščine smo v Infocentru Triglavska roža na Bledu obeležili v soboto, 24. septembra 2022. Sklop delavnic za otroke in odrasle, ki smo ga poimenovali »družinski dan«, je udeležence poučil o tem, kako so gradili nekoč. Dogodek je potekal v sodelovanju s Šolo prenove, Srednjo gradbeno, geodetsko in okoljevarstveno šolo in člani Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe.

 • 26.09.2022

  Obiskala sta nas štipendista NP Snowdonia iz Walesa

  Obveščamo

  V preteklem tednu smo gostili dva mlada štipendista britanskega Narodnega parka Snowdonia iz Walesa, s katerim imamo sklenjeno pogodbo o mednarodnem sodelovanju.

 • 19.09.2022

  Nabiranje gob v Triglavskem narodnem parku - opozorila na vrhuncu letošnje gobarske sezone

  Obveščamo

  Gobarska sezona je v teh dneh na višku, zato opozarjamo na pravila in priporočila nabiranja gob v Triglavskem narodnem parku.

 • 14.09.2022

  Na Lazah v občini Gorje slovesno ob odprtju cest, prenovljenih s pomočjo sredstev iz Zakona o TNP

  Obveščamo

  V nedeljo, 11. septembra 2022, je na križišču cest Laze - Perniki - Mežakla v občini Gorje potekala slovesnost ob zaključku obnove cest na Lazah in Pernikih. Obnove omenjenih cest, ki so za lokalno prebivalstvo izjemnega pomena, so omogočila sredstva iz 10. in 11. člena Zakona o Triglavskem narodnem parku, namenjena razvojnim naložbam v parkovnih občinah.

 • 12.09.2022

  Na sejmu Narava - zdravje okrogla miza o avtobusnih prevozih v TNP

  Obveščamo

  Javni zavod Triglavski narodni park je na sejmu Narava - zdravje, ki poteka na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, pripravil okroglo mizo z naslovom Avtobusni prevozi v Triglavskem narodnem parku: Rezultati dobre prakse izvajanja prevozov v poletju 2022 in predstavil smele dolgoročne cilji Biosfernega območja Julijske Alpe na področju izvajanja trajnostne mobilnosti.

 • 06.09.2022

  Na poti na Ovčarski bal na Zatrniku smo se sprehodili skozi Pokljuško sotesko

  Obveščamo

  V soboto, 3. septembra 2022, je na Zatrniku v organizaciji RTC Zatrnik potekal Ovčarski bal, katerega soorganizator je bil med drugimi tudi Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP). Del dogodka je bil voden pohod skozi Pokljuško sotesko pod vodstvom strokovnega osebja Turističnega društva (TD) Gorje in JZ TNP.

 • 05.09.2022

  Odstranjevanje alg iz Dvojnega jezera

  Obveščamo

  Javni zavod Triglavski narodni park je v letošnjem avgustu v okviru projekta Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku – VrH Julijcev organiziral odstranjevanje alg (makrofitov) iz Dvojnega jezera.

 • 30.08.2022

  Prvi dokumentiran podmladek risov od doselitve v Triglavskem narodnem parku

  Obveščamo

  Trije mladiči risov, ki jih je ujela kamera našega naravovarstvenega nadzornika Florijana Tišlerja, so poskrbeli za veliko veselje. Gre namreč za prvo potrjeno reprodukcijo od doselitve risov v Triglavskem narodnem parku.

 • 29.08.2022

  V TNP smo gostili predsednika republike Boruta Pahorja in njegovega islandskega kolega s soprogo

  Obveščamo

  Na povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja se na dvodnevnem uradnem obisku v Sloveniji mudi predsednik Islandije Guđni Thorlacius Jóhannesson s soprogo Elizo Reid. Delegacijo smo včeraj gostili tudi v Triglavskem narodnem parku.  

 • 24.08.2022

  Pojasnilo v zvezi z deli v Lepeni

  Obveščamo

  V Lepeni v zadnjih tednih potekajo dela za sanacijo erozijskega spodjedanja leve brežine Šunika tik nad sotočjem z Lepenco. Nujna sanacijska dela obsegajo premet večjih skal in naplavin z desne strani struge k levi in utrditev pete z umeščanjem večjih skal iz struge vodotoka v peto brežine, tako da bi se erozijsko zajedo brežine zavarovalo pred nadaljnjim delovanjem visokih voda.