Triglavski Narodni Park - aktualne informacije

Triglavski narodni parkLjubljanska cesta 274260 BLED • SLOVENIJA
tel. +386 4 578 02 00 • faks: +386 4 578 02 01

Slovenija-Triglavski Narodni Park - detail

Triglavski narodni park (TNP) leži na območju severozahodne Slovenije, natančneje Julijskih Alp. Je edini narodni park v Sloveniji. Park je bil poimenovan po Triglavu, najvišji slovenski gori, ki leži skoraj v središču parka.
Google Maps

Interaktivni pregled varstvenih območij TNP

» Stopnja nevarnosti snežnih plazov

Slovenija-Triglavski Narodni Park

Nabiranje gob, zelišč in plodov v Triglavskem narodnem parku

Sporočilo za javnost

06. 08. 2012

Praviloma z mesecem avgustom v gozdovih Triglavskega narodnega parka nastopi obdobje največje rasti gob ter s tem povezana množični obisk in intenzivno nabiranjem, predvsem na Pokljuki in Mežakli. Prevladuje ljubiteljsko (rekreativno) gobarjenje splošno zanimivih vrst za prehrano, kot so užitni gobani, lisičke in štorovke. Podobno velja tudi za nabiranje drugih gozdnih dobrin (borovnice, maline, …) in zelišč. V silni vnemi po iskanju in polnjenju košar pa vse prepogosto pozabljamo, da je na območju edinega narodnega parka v državi poleg splošnih potrebno spoštovati še posebna pravila in omejitve.

Zakon o Triglavskem narodnem parku dovoljuje ljubiteljsko ali komercialno nabiranje gob in rastlin le v robnem, to je tretjem varstvenem območju parka. Prvo in drugo varstveno območje, ki predstavljata osrednje območje narodnega parka, sta prednostno namenjena uresničevanju varstva in ohranjanja narave, zato je nabiranje gliv in rastlin na teh območjih prepovedano.

Pri gobah pa je potrebno upoštevati še pogoje, ki jih za nabiranje predpisujejo Uredba o varstvu samoniklih gliv ter predpisi na področju gozdarstva in varstva gozdov, predvsem Pravilnik o varstvu gozdov. Tako posameznik lahko dnevno nabere do največ 2 kg gob, ki morajo biti grobo očiščene že neposredno na rastišču. Pri nabiranju ne smemo uporabljati pripomočkov, ki bi lahko poškodovali rastišče ali podgobje. Nabrane gobe moramo prenašati v zračni in trdi embalaži. Kot začasni obiskovalci gozdov pa se moramo zavedati, da je naša prisotnost v gozdu moteča za v parku živeče živali, zato ne povzročajmo nepotrebnega hrupa in drugih motečih dejavnosti. V primeru kršitev globa znaša najmanj 208,65 evrov.

V obdobju »gobarske mrzlice« pa se praviloma poveča tudi število ugotovljenih kršitev prometnih režimov, predvsem glede parkiranja motornih vozil izven za ta namen predvidenih površin in vožnje po gozdnih cestah, na katerih velja prepoved splošne uporabe.

Tako kot vsako leto v času rasti gob bodo tudi v letošnjem letu naravovarstveni nadzorniki TNP v sodelovanju s pristojnimi inšpekcijskimi službami poostrili nadzor nad spoštovanjem predpisanih pravil. Predvidoma konec avgusta pa bo Javni zavod TNP v okviru akcije »Zmerno je pravo za zdravo naravo« z aktivnim sodelovanjem z gobarskimi društvi organiziral izobraževalno delavnico o pravilnem nabiranju gob na območju Triglavskega narodnega parka.
Pri obiskovanju Triglavskega narodnega parka in narave nasploh ne pozabimo, da smo gostje čudovite, a občutljive narave, ki naj tudi po našem obisku ostane nespremenjena.
Pravila ravnanja v TNP
• Pri obisku v Triglavskem narodnem parku spoštujmo navade in način življenja domačinov.
• Bodimo tihi, da ne bomo vznemirjali živali.
• V narodnem parku ničesar ne puščajmo in ne odnašajmo ničesar razen lepih spominov: gorsko cvetje je najlepše na svojih rastiščih, zato naj tam tudi ostane,
• Odpadke odnesimo s seboj.
• Pse vodimo na vrvici.
• Parkovne poti so namenjene pohodnikom, vožnja s kolesi po njih ni dovoljena.
• Na poti sledimo oznakam na stebričkih in markiranim potem.
• Vozila puščajmo na za to označenih mestih.Dodatne informacije:
Andrej Arih
Strokovna služba TNP, Oddelek za naravo
e-naslov: .(JavaScript must be enabled to view this email address)
tel.: 04 5 780 244

Karta z označenimi varstvenimi režimi (6,69 MB)  

E-RAZGLEDNICE

TNP e-razgledniceTNP e-razgledniceTNP e-razglednice
TNP e-razgledniceTNP e-razgledniceTNP e-razglednice
TNP e-razgledniceTNP e-razgledniceTNP e-razglednice

Pošljite e-razglednice vašim prijateljem, znancem, sorodnikom, in jih razveselite z vašimi pozdravi.

TRGOVINA

Stenski Koledar 2017  / Calendar 2017

Stenski Koledar 2017 / Calendar 2017

V Triglavskem narodnem parku sta leti 2017 in 2018 posvečeni…več

DOBER DAN, TRIGLAVSKI NARODNI PARK

DOBER DAN, TRIGLAVSKI NARODNI PARK

Fotomonografija

Fotomonografija avtorja Jožeta Miheliča je izšla…več

Kapa TNP

Kapa TNP

Kapa s ščitom in vtisnjenim znakom TNP.več

Flis jopica TNP (ženska)

Flis jopica TNP (ženska)

Ženska jopica v oranžni in ciklamni barvi.več

Triglav v flickr

Triglav National Park SloveniaTriglav (2864m), SlovenijaTriglav Valley - Double Lake (Dovojno Jezero)Sedmera LakesTriglav behind wires/liberté pour le Triglave!Mostnica - TwirlTriglav peakSlovenia etc. XXXINationalpark Triglavtriglav dom @ nightNationalpark TriglavSLOVENIA.

Fotografski mozaik Triglavskega narodnega parka na portalu flickr.

PRIREDITVE

07.02.

Miti in legende Triglavskega narodnega parka

Vabljeni na odprtje razstave Miti in legende Triglavskega narodnega parka in lutkovno predstavo Krivopetnice in Zlatorog, ki bo 7. februarja…več

24.02.

Vesoljska potovanja

Javni zavod Triglavski narodni park v sodelovanju z Žičnicami Vogel d.d. vabi na
opazovanja nočnega neba z naslovom…več