Delavnice v šolah Skupnosti

Sodelavci JZ TNP smo v januarju 2019 začeli z izvajanjem delavnic za učence šol vključenih v Skupnost šol BOJA.

Do marca smo tako obiskali OŠ T. Čufarja Jesenice, PŠ Ribno, PŠ Ljubno in OŠ Radovljica. Učenci so prisluhnili pravljici o Zlatorogu in sestavili veliko sestavljanko z vrstami živali in rastlin v Triglavskem narodnem parku. O vsaki vrsti so izvedeli marsikaj zanimivega, ogledali so si rogove, potipali kožuhe, spoznali sledi živali in tudi njihove iztrebke. Prisluhnili so posnetku oglašanja posameznih vrst. V Ljubnem smo sledi poiskali tudi v okolici šole in ker je prejšnje dni snežilo, smo jih kar nekaj našli.

Učencem iz Bohinja in Žirovnice smo se pridružili na njihovi zimski šoli v naravi na Pokljuki. Spoznavali smo Zlatorogovo kraljestvo in sledi živali. S pomočjo slik živali in sledi na večjem platnu so učenci spoznali, kakšne sledi pustijo za sabo različne živali. Te smo potem ob pomoči nadzornika TNP tudi skupaj poiskali v gozdu.

Kviz naravnih parkov

Tudi v tem šolskem letu Skupnost naravnih parkov Slovenije za učence 5. in 6. razredov pripravlja zanimivo in poučno spoznavanje zavarovanih naravnih območij. Letošnja glavna tema so vodni ekosistemi. Vsak od 14 sodelujočih parkov predstavlja enega od svojih vodnih območij. Učenci Skupnosti šol BOJA letos spoznavajo Bohinjsko jezero.

Učitelje in učiteljice 5. razredov do konca februarja 2019 še vedno vabimo k prijavi in sodelovanju. V kvizu trenutno sodeluje okoli 90 učencev iz OŠ Prežihov Voranc Jesenice, OŠ Lesce, OŠ Gorje in PŠ Ribno.

Tako kot lani, bodo tudi letos naloge v treh sklopih. Januarja je bil na spletni strani naravnih parkov Slovenije objavljen 2. sklop,  v prvem tednu marca pa bo objavljen še 3.. Šole se morajo za sodelovanje prijaviti koordinatorju v posameznem naravnem parku oz. narodnemu parku (TNP). Ta potem mentorjem posreduje geslo za dostop do nalog, ki jih učenci rešijo in potem na spletni strani vpišejo rešitve. Reševanje bo mogoče do 25. aprila. Prejšnje šolsko leto je iz Skupnosti šol biosfernega območja Julijskih Alp sodelovalo 105 učencev iz Mojstrane, Lesc, Ribnega, Bovca, Tolmina in Kobarida. Mentorice so ocenile, da se vsebina nalog lepo navezuje na učni načrt za 5. razrede. Na dveh šolah so tako v reševanje vključile celotne razrede.

Naloge iz šolskega leta 17/18 so brez gesla dostopne na spletni strani www.naravniparkislovenije.si

Časopis Vodnik za mlade TNP

V okviru projekta Life Naturaviva: Biodiverziteta - umetnost življenja smo izdali vodnik za mlade obiskovalce Triglavskega narodnega parka. V njem izveste kaj je biodiverziteta. Mi vsi smo biodiverziteta! Naslednji izide jeseni 2019. K oblikovanju njegove vsebine boste vabljeni tudi vi!

Naj vas narava zapelje

Sporočilo animiranega filma Naj vas narava zapelje / Moved by nature je, da je trajnostna mobilnost pomembna za ohranjanje narave. Koza, Ovca in Cika nam pokažejo, kako se potuje pametno in udobno ter kako pri tem doživeti naravo, ki nas obdaja. Zgodba se dogaja na območje Julijskih Alp, vendar je taka trajnost mogoča skoraj povsod.

Narava zapelje

Hvala, ker ohranjate naravo za prihodnje generacije!

Ozaveščanje o pomenu ohranjanja ter varovanja naravne in kulturne dediščine je te dni zaživela v gibljivih slikah. S sloganom “Hvala, ker ohranjate naravo za prihodnje generacije” je namen akcije spodbuditi obiskovalce, da uživajo v naravi Julijskih Alp z visoko mero spoštovanja in ohranjanja njenih danosti.

jezik

Pirotehnika NE!

Gozdni hišni svet je odločil: PIROTEHNIKA, NE! Petarde in rakete pri nas doma niso dobrodošle! Ponovno prihaja čas, ko pridete k nam na svež gorskih zrak in verjamemo, da vam bo pri nas lepo. Kot vsaki sosedje smo občutljivi na različne zvoke, vendar v prazničnem času imamo samo eno VELIKO in BREZPLAČNO željo: prihranite z nakupi petard in raket ter denar porabite za dober domač čaj in še boljšo novoletno pojedino. Vaši gozdni sosedje!

pirotehnika