Varno na Triglav

Doživite goro z gorskim vodnikom.

Triglav 1360 600 1

Triglavski narodni park je edini narodni park v Sloveniji. Ime je dobil po Triglavu, ki se v osrčju parka dviguje najvišje (2864 m) in je hkrati tudi najvišji slovenski vrh.

Ime Triglav ni povsem pojasnjeno. Nastalo je bodisi zaradi značilne podobe gore z jugovzhodne strani bodisi kot spomin na najvišje božanstvo iz časa poganstva, ki je imelo sedež na njegovem vrhu. Velja za simbol slovenstva, ki je tudi na slovenskem grbu in zastavi zato ima Triglav za Slovence poseben pomen. Mitološki, zgodovinski in narodnostni.

Pregovorno je pravi Slovenec le tisti, ki se je kdaj povzpel na njegov vrh. Statistika govori drugače. Zaradi zahtevnosti terena in nepredvidljivega vremena se delež tistih, ki so vrh dosegli, giblje okoli 25% celotne populacije. Poleg planinskih tur po vaši meri in izbiri vam priporočamo doživetje Triglava iz treh alpskih dolin. V sezoni so vam vsak teden na voljo vodene planinske ture na Triglav.

Vzpon v spremstvu gorskega vodnika z licenco IFMGA je zagotovilo za varnost in lepo doživetje.

 

unesco mab

Vzpon na Triglav:

Iz Bohinja (3 dnevni)

Po Bohinjskih planinah: vzpon velja za najbolj udobnega in izredno slikovitega. Bohinjske planine, globoki gozdovi in dolina Triglavskih jezer spremljajo prvi dan vzpona. Vrhunec planinske ture je vzpon na vrh, predviden v zgodnjem jutru drugega dne. Preko južnega lica očaka sledi povratek na bohinjsko stran. Ob poti je možna pokušina in nakup planšarskih dobrot.

Vodenje: vsak ponedeljek od 2. polovice junija do konca septembra, ob primernih vremenskih pogojih

Pot Triglavske Bistrice 1160 570 9
Varno na Triglav 1160 570 4

Iz Trente (2 dnevni)

Po sledeh trentarskih gorskih vodnikov: vzpon velja za zgodovinsko in krajinsko doživetje. Pogledi na prepadne zahodne Julijce in odmaknjeno dolino Trente spremljajo izjemen vzpon na najvišji vrh Slovenije.

Vodenje: vsak četrtek in nedeljo od 2. polovice junija do konca septembra, ob primernih vremenskih pogojih.

Iz krme (2 dnevni)

Klasični vzpon na Triglav: čeprav najkrajši tudi ta podvig zahteva dobro kondicijsko pripravljenost in strumen korak, katerega vam pomaga voditi vodnik z licenco IFMGA. Primeren za gornike, ki želijo tekom (krajšega) dopusta opraviti znameniti vzpon in uživati v kraljestvu Triglav.

Vodenje: vsako nedeljo in sredo od 2. polovice junija do konca septembra, ob primernih vremenskih pogojih.

Varno na Triglav 1160 570 5

Bodite pozorni na

 • Vreme

  Vreme v gorah je spremenljivo, zato je spremljanje vremenske napovedi nujno pred odhodom na turo. S seboj vzemite rezervna topla oblačila, oblačite se v slojih.
 • Zdravje

  Na turo se podajte primerno telesno in psihično pripravljeni z zadostno količino vode, saj je v vročih poletnih mesecih možnost dehidracije zelo velika.
 • Poti

  Zaradi grušča na poteh je velika možnost zdrsa, predvsem na izpostavljenih delih in v mokrem vremenu. Na zavarovanih plezalnih poteh uporabljajte samovarovalne komplete, plezalne pasove in čelade, ter primerno obutev.
 • Oprema

  Uporabljajte le opremo namenjeno za hojo v gore, oprema naj bo pregledana, vzdrževana in pravilno hranjena, takrat ko je ne uporabljate. Obujte primerne planinske čevlje, ki segajo čez gleženj in imajo primeren podplat.
 • Informacije

  Pred odhodom na turo pridobite čim več aktualnih informacij o stanju na poteh, odprtih kočah in bivakih ter vremenu.
 • V primeru nesreče

  V primeru nesreče kličite 112.

Na triglav z gorskim vodnikom

Varno na Triglav v sodelovanju z Zvezo gorskih vodnikov Slovenije, z gorskim vodnikom z licenco IFMGA.

Zbiranje prijav in dodatne informacije

Prijave dva dni pred izvedbo do 12.00 na e-naslovu:

info@zgvs.si

Dodatne informacije: