Vesoljska potovanja

25.02.2017 / Vogel - zgornja postaja nihalke

Title

Javni zavod Triglavski narodni park v sodelovanju z Žičnicami Vogel d.d. vabi na opazovanja nočnega neba z naslovom Razvoj vesolja v soboto, 25. februarja 2017, ob 20.00, na zgornji postaji nihalke Vogel v družbi prof. dr. Tomaža Zwittra in ljubiteljskega astronoma Tilna Kuharja

Več o predavanju: 
Tretjega januarja je na Voglu zima, in to kljub temu, da je tedaj Zemlja najbližje Soncu. Tudi v začetku julija je prijetno toplo, kljub temu, da smo tedaj najdlje od Sonca. O letnih časih smo se učili v šoli, morda pa se sliši čudno, da sredina dneva ni vedno opoldne, ali da na Zemljinih tečajih nimajo pol leta dan in pol leta noč. Leto na Zemlji ni enako celemu številu dni, tako ima koledar zanimivo zgodovino. Tudi dan na Zemlji ni vseskozi enako dolg, kar omogoča natančno datiranje starih kronik. Končno ima leto na naši Luni le dobrih 12 njenih dni, medtem ko je na planetu Merkurju njegovo leto krajše od dolžine njegovega dneva. Koliko dni šteje planetovo leto je pomembno tudi pri razmisleku, ali je še na katerem planetu v vesolju možno življenje, podobno zemeljskemu. 

Datumi naslednjih opazovanj: 

3.3.2017 Notranjost Zemlje, planetov in zvezd 
28.4.2017 Življenje v vesolju 

Zimska opazovanja nočnega neba potekajo na zgornji postaji žičnice Vogel. Začetek opazovanj je ob 20:00. Nihalka na navedene datume obratuje vsakih 30 minut. Zadnja vožnja nihalke je predvidoma ob polnoči.

Potrebne so predhodne prijave: info.bohinjka@tnp.gov.si ali 04 5780 245 

Termini

  • 25.02.2017 Vogel - zgornja postaja nihalke