Triglav - od mita do resničnosti

/ Slovenski planinski muzej Mojstrana, ob 19.00

240 TNP 5

Triglav, ne le gora, ampak kraljestvo, zaznamuje tako deželo pod njim kot njene prebivalce. Letos mineva že 240 let, odkar je na očaka prvič stopila človeška noga, vsaj zabeleženo je tako. 

Največ aktivnosti ob praznovanju jubileja poteka v Bohinju pod okriljem Občine in Turizma Bohinj, pomemben dogodek,  strokovni simpozij Triglav 240, pa je bil junija tudi v Mojstrani, v Slovenskem planinskem muzeju. Javni zavod Triglavski narodni park se v praznovanje vključuje s pogovornimi večeri na petih info mestih TNP, z razstavo najboljših fotografij foto natečaja in  z družinskimi dogodki.    

Kaj je Triglav pomenil nekoč in kaj nam pomeni danes? Mitski in simbolni Triglav je vrednota v zgodovini in v sodobnem vsakdanu slovenskega naroda. Kaj pa »oblegani« Triglav? Kot tak predstavlja izziv današnjega časa deležnikom, ki sodelujejo pri upravljanju obiska tega edinstvenega fenomena gorskega sveta. 

S sogovorniki na pogovornem večeru bomo spregovorili o Triglavu in njegovih različnih pomenih, o obiskovanju naših gora in še o čem.

Sogovornika bosta:

dr. Irena Mrak (profesorica na Visoki šoli za varstvo okolja v Velenju, raziskovalka in alpinistka)

in Janez Bizjak (velik poznavalec alpskega prostora in njegove zgodovine ter nekdanji direktor JZ TNP) 

Z njima se bo pogovarjala Majda Odar

Vabljeni, da se tega posebnega večera udeležite!

Dogodke, ki bodo potekali v okviru obeležitve 240-letnice prvega pristopa na Triglav si lahko ogledate tudi tukaj. 

Dogodek spada med dogodke, ki bodo potekali v okviru vseslovenskega festivala Dnevi evropske kulturne dediščine. Vse dogodke DEKD po celotni Sloveniji lahko iščete tukaj.

 

slovenski planinski muzej logo3          logo GMJ10

 

banner2018 splet l4

 

Termini

  • 28.09.2018 Slovenski planinski muzej, Mojstrana