Tolminsko sirarstvo - tisočletna kultura

/ Center TNP Bohinj, Stara Fužina, ob 18.00

planina razor

Vabljeni na predstavitev knjige Tolminsko sirarstvo - tisočletna kultura. Predstavil nam jo bo avtor, ljubiteljski raziskovalec Vojko Žagar.

Na preko 250 straneh Vojko Žagar podrobneje opisuje dolgo zgodovino sirarstva na Tolminskem in tudi na širšem območju, vse do Furlanije, kamor so pastirje nekoč vabile planine. Ob tem se dotakne prelomnih dogodkov za njegov razvoj, kot je leto 1874, ko je tolminskim sirarjem s strokovnimi nasveti priskočil na pomoč švicarski sirarski mojster Tomaž Hitz, knjiga pa odgovori tudi na vprašanje, kdaj in kako je nastal sir Tolminc.

Tudi bohinjsko sirarstvo je povezano z zgodbo zgodovine tolminskega sirarstva, "kajti teritorialne meje, ki jih je postavljal človek, niso nikdar predstavljale pregrade dogodkom in pastirskim čredam po planinah, kakor tudi ne trgovini in trgovskim potem." 

Vabljeni, da pridete izvedet nekaj novega o znanih krajih in njihovi zgodovini.
Na dogodku bo knjigo tudi mogoče kupiti.

 

O avtorju Vojku Žagarju:
Avtor knjige »Tolminsko sirarstvo - tisočletna kultura« Vojko Žagar prihaja iz soške doline. Srpenica, rojstna vas, mu je nudila v mladosti skromen a varen dom, gorata pokrajina pa nepozabno najstniško učilnico. Uhojene steze, pa tudi strma brezpotja domačih gora so mu od malih nog predstavljala izziv odkrivanja neznanega.
Raziskovalni duh je bil vedno prisoten, ne le poklicno, temveč tudi v vsakdanjem življenju. Življenjski tok ga je zanesel v vas Poljubinj, kjer je ustvaril svoj družinski dom. In prav tu se je prvič »srečal« s problematiko nekdanjih Agrarnih skupnosti, kar je posredno bil povod, da je nastalo knjižno delo, ki nam ga bo predstavil.

Termini

  • 18.01.2019