Na ogled razstava Julijske Alpe

20.12 - 06.02.2018 / Infocenter Triglavska roža Bled, ob 19.00

Title

Vabljeni na ogled razstave tržaškega fotografa Roberta Valentija, JULIJSKE ALPE.

VABILO NA DOGODEK ODPRTJA 20.12.2017

Vabljeni na odprtje fotografske razstave Roberta Valentija - JULIJSKE ALPE in projekcijo multivizije o Juliusu Kugyju: "Človek, ki je govoril goram".

“Če sem videl še toliko gora, nobena ni enaka Julijcem v lepoti”… je pisal Julius Kugy.

"Kot alpinist, fotograf in naravoslovec sem ponovno prehodil Julijske Alpe v raznih letnih časih, s posebnim ozirom na tiste mogočne vrhove, katerim je Kugy pred več kot stotimi leti posvetil svojo romantično prozo. S spoštovanjem in občutkom sem skušal utrgati najbolj čudovite razglede, zasledovati svetlobo, okoliščine in atmosfere, ki niso bile vedno predvidljive. A najlepše in nepozabne trenutke sem doživel, ko sem taboril na najvišjih vrhovih, včasih obdan z meglo, v snegu ali pod zvezdnato streho, med barvami in tišino divjine teh gora." Roberto Valenti

Roberto Valenti se je rodil v Trstu. Je akademski alpinist CAI (Italijanski alpinistični klub), državni učitelj  alpskega smučanja, okoljevarstvenik in fotograf naturalist. Ljubezen do alpinizma in fotografiranja, ki sta sicer  povezani s Krasom, ga je s časom privedla do spoznavanja Alp in drugih evropskih vrhov, kjer je v raziskovanju novih/drugačnih izkušenj stopil v stik z neokrnjenimi naravnimi oazami tako imenovanega wildernessa na Zemlji kot so to Andi, Patagonija, Himalaja , Afrika, Aljaska in Rdeče morje.

Reportažam potovanj in fotografijam narave se je pridružilo še dodatno ovrednotenje podob preko načrtne in natančne kompozicije, ki je obogatena s posebnimi kromatskimi in okoljskimi pogoji.

Njegove podobe narave in gora so bile večkrat nagrajene na raznih vsedržavnih fotografskih natečajih in razstavah. Številne fotografije so bile tudi objavljene na koledarjih in v številnih strokovnih revijah.

V letu 2015 je dobil nagrado »Luigi Medeot« za najboljši scenarij na natečaju Alpi Giulie Cinema z multivizijo  »L'Uomo che parlava alle Montagne - Človek, ki je govoril goram«, avdiovizualnim projektom o Juliusu Kugyu in o Julijskih Alpah.

Preko fotografije in drugih interakcijskih multimedijskih izraznih oblik skuša pripovedovati lastne izkušnje v zvezi z naravo in svetom.

O multiviziji "Človek, ki je govoril goram"

Alpinist in romantični raziskovalec, glasbenik, strasten botanik, dober poznavalec ljudi in pisatelj velike miline; Julius Kugy nam je zapustil zapuščino strani, polnih poezije in čustev, ki pričajo o njegovi ljubezni do Julijskih Alp. Več kot stoletje kasneje je Roberto Valenti s spoštovanjem in globoko občuteno želel znova prehoditi njegove gorske poti, bivakirati na vrhovih, potopljen v barve in tišino teh divjih gora.

Realizacija in fotografije: Roberto Valenti 

Besedila: Julius Kugy, Diego Masiello in Roberto Valenti

Bralca: Maurizio Zacchigna in Elke Burul

Multivizija je v italijanščini, pred projekcijo bomo prebrali povzetke branih tekstov.

PRIDRUŽITE SE NAM!

 

PROJEKT JULIUS: Gore so skozi vso zgodovino vedno predstavljale naravno mejo med državami in narodi. Toda Julijske Alpe in Kras s svojim enovitim ozemljem, ki se razteza tako na slovenski kot na italijanski strani predstavljajo izjemo: so stičišče izredno bogate narave, zgodovine in kulture ter priložnost za preseganje meja, ki jih je postavljala zgodovina. V okviru evropskega programa čezmejnega sodelovanja med Italijo in Slovenijo 2007/2013, ki ga je sofinancirala Evropska Unija, je potekal PROJEKT JULIUS. Tudi po izteku še vedno promovira kulturo gora, ki naj temelji na spoštovanju narave in odprtosti do narodov in kultur, ki sobivajo v tem enotnem prostoru. Eden izmed ciljev projekta je vrednotenje narave, zlasti raznolikega odnosa med človekom in gorami. Projekt JULIUS ima namen spodbuditi tovrstno umetniško izraznost, ki izhaja iz dialoga in interakcije med človekom in gorami. V okviru projekta sta nastali razstava in multivizija.

 

Termini

  • 20.12 - 06.02.2018 Infocenter Triglavska roža Bled, Ljubljanska cesta 27