Srčni možje in srčni otroci

29.09 - 29.09.2018 / Slovenski planinski muzej, od 10.00 do 13.00 ter ob 17.00

DSC3881

Pogumni in  srčni so bili tisti možje, ki so že 240 let nazaj prišli na najvišjo goro Slovenije, na Triglav. Takrat po naših hribih še ni bilo poti in markacij, gorniki pa niso imeli odličnih novih gojzarjev, ampak lesene cokle, niti nepremočljivih anorakov, niti današnje plezalne opreme. 

Njih se bomo v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine spomnili skupaj s srčnimi otroki na delavnicah, posvečenih obiskovanju gora, Triglavu in Zlatorogovemu kraljestvu. 

Kdo pa so srčni otroci? To so tisti otroci, ki naravo in naše gore radovedno spoznavajo, jih z odprtimi očmi občudujejo, pa tudi spoštujejo in varujejo!

Pričakuje vas pisan nabor delavnic, ki jih pripravljamo sodelavci Triglavskega narodnega parka in sodelavci Slovenskega planinskega muzeja:

Štiri triglavske rožice,

Sledi živali pod Triglavom,

Planika - zvezda Triglavskega narodnega parka,

Izdelaj si planinsko kapo,

Postani markacist - nariši svojo markacijo,

Kako je planinski zajček Repko skoraj izgubil uhelj (igrica z delavnico),

Planinske igre (leseni skiroji, hodulje, smučka, 4 v vrsto, helikopter, objemi Aljažev stolp,…),

Pripravi si nahrbtnik za izlet v hribe -Spoštovati Tradicijo, Naravo in Park (poučna zabavna igra z zbiranjem in reševanjem zanimivih nalog, pripravil Turistični krožek OŠ Bovec),

predstavitve: V opremi prvopristopnikov,

ples:Zaplešimo cvetlice (Bachovi plesi z Albinco Pesek).

Cena delavnic je 2 eur.

in ob 17. uri za učitelje in starše še predstavitevknjige Rade Polajnar z naslovom Nekaj lepega, čisto nekaj lahkega. Literarna ustvarjalka Rada Polajnar, univ. diplomirana socialna pedagoginja in predmetna učiteljica zgodovine in geografije, nam skozi zgodbe, v katerih poleg ljudi nastopajo tudi živali in pravljična bitja, nakaže možne rešitve iz čustvenih stisk. Sporočila v pomoč otrokom in odraslim nas iz prehitrega življenjskega vsakdana vračajo nazaj k naravi.

Predstavitev je brezplačna.

Dogodek spada med dogodke, ki bodo potekali v okviru vseslovenskega festivala Dnevi evropske kulturne dediščine. Vse dogodke DEKD po celotni Sloveniji lahko iščete tukaj.

 

slovenski planinski muzej logo4   logo GMJ11

 

 

Termini

  • 29.09 - 29.09.2018 Slovenski planinski muzej, Mojstrana