Sledenje živalim v naravi Triglavskega narodnega parka

/ ZBORNI MESTI: Infocenter Triglavska roža Bled in Center TNP Bohinj, ob 9.00

sledenje 20100728 1384280750 obrezana2

 

Pridružite se našim izkušenim vodnikom na doživetju sledenja prostoživečim živalim. Odvisno od razmer, a verjetno si bomo pripeli krplje in skrenili s ceste v zasneženi gozd. S poznavalci območja in živali, ki živijo v njem, bomo poiskali njihove sledi in druge znake njihove prisotnosti.

Naučili se bomo osnovnih veščin sledenja in dobili vpogled v navade živali, ki živijo v naravi. Sledenje je največkrat najboljši način, da spoznamo navade živali v njihovem okolju brez zunanjih motenj. Ponavadi za prisotnost živali v gozdi izvemo samo iz njihovih sledi. Z veliko mero sreče je mogoče videti tudi sledi ene najbolj izmuzljivih živali – volka.

Poudarki: iskanje prisotnosti volka in drugih prostoživečih živali v naravi Triglavskega narodnega parka

Kdaj:  sobota, 14. april 2018, ob 9.00

Kaj potrebujete: pohodniško obutev, nepremočljiva in topla oblačila, (pokrivalo, rokavice), pohodne palice in pijačo.

Zborni mesti: Infocenter Triglavska roža Bled in Center TNP Bohinj, Stara Fužina

Strošek: brezplačno

Trajanje: približno 3 ure

Ker hočemo poskrbeti, da bo doživetje kvalitetno, pa tudi zmanjšati hrup ter druge motnje v naravi, je število mest omejeno. Primerno za otroke nad 12. letom starosti v spremstvu odrasle osebe.

OBVEZNE SO PRIJAVE na info.trb@tnp.gov.si ali 04 5780 205 vsaj do četrtka, 12. aprila 2018.

V soboto, 14. aprila ob 9. uri se boste na zbornih mestih v infocetrih TNP na Bledu in  v Bohinju srečali z vodniki in se podali na sledenje prostoživečim živalim:  lisici, gamsu, srni ali celo medvedu in volku. Vodnika sta poznavalca ekologije prostoživečih živali in vas bosta seznanila z varnostjo in pravili obnašanja, ki veljajo, kadar sledimo živalim v naravi.

S kombiji se boste skupaj odpeljali na izbrano lokacijo, si nadeli krplje in izbrano območje preiskali za svežimi sledmi. Prepoznate sledi v snegu? Lahko po sledeh ugotovite, kako se je določena žival gibala in kaj je počela? Je stikala za hrano? Je bilo živali več, ali le ena? Poleg sledi v snegu lahko najdemo tudi iztrebke in sledove objedanja… in seveda uživamo v zimski idili.  Po 2-3 urah sledenja se bomo vrnili na Bled in/ali v Bohinj. 

Vabljeni!

avtor fotografije: Miha Krofel

wolfalps logo gif4

Termini

  • 14.04.2018