Simon Plestenjak: Amazonija

07.01 - 20.02.2022 / Infocenter Triglavska roža Bled

1340x600

Vabljeni na ogled fotografske razstave SIMON PLESTENJAK: AMAZONIJA.

Simon Plestenjak je Blejec, ki že 15 let živi ter kot fotograf in cinegrafist dela v Braziliji. Z razstavo Amazonija v svojem domačem kraju predstavlja majhen, a pomemben in njemu ljub del svojega raznolikega fotografskega opusa.

Cikel Amazonija je nastal na skrajnem zahodu Brazilije, v zvezni državi Acre na meji s Perujem, ko je delal reportažo za Universo Online. Obiskal je ndijansko pleme Yawananawa. Ta šteje nekaj več kot 1000 ljudi, ki živijo razdeljeni v 7 vasi. Njihova zemlja je od leta 1984 razglašena za indijanski rezervat, ki je po velikosti le malo manjši kot Gorenjska. Življenje v rezervatu plemenu zagotavlja obstoj in varnost, vendar so vsi rezervati v Braziliji predmet napadov nelegalnih gozdarjev, ki sekajo ali požigajo gozdove za pridobitniške namene. V boju za dobičkom kriminalci še vedno ubijajo Indijance, ki se jim upravičeno postavljajo po robu, lokalne oblasti pa so predaleč ali si zatiskajo oči, medtem ko štejejo denar od podkupnin. Indijanci so najboljši skrbniki gozda, saj je zanje ne le domovanje in vir življenja, pač pa tudi nedotakljiv in svet. Kot naši daljni predniki Indijanci verjamejo, da smo ljudje enakovreden del narave, ki je samo odraz duhovnega sveta. Razstava se tematsko dotakne življenja plemena, njihovega okolja in njihove duhovne povezave z naravo.

O avtorju:
Simon Plestenjak je doma z Bleda. Kot študent se je preselil v Ljubljano in nato v največje mesto Južne Amerike na podiplomski študij fotografije. V São Paulu živi zadnjih 15 let in dela kot fotograf in cinegrafist. Za seboj ima pomembne in odmevne projekte ter razstave: delal je kot foto reporter za časopisne hiše kot je Folha de São Paulo, za revijo National Geographic, snemal je kratke dokumentarne filme za brazilski Universo Online in delal za agencije kot je New Content ter za podjetja kot je Nike, CocaCola, Jaguar, McDonlds, Budweiser… Razstavljal je tako v Londonu kot v New Yorku, na Bledu pa se je do zdaj predstavljal samo na kratko in mimogrede.

Razstava bo na ogled do 20. februarja 2022.

 

TURIZEM BLED | MojaObčina.si

Termini

  • 07.01 - 20.02.2022 Infocenter Triglavska roža Bled