Razstava Ekosistemi Slovenije in biodiverziteta

13.12 - 21.01.2020 / Center TNP Bohinj, Stara Fužina

roll up razstava

V sobi z razgledom Centra TNP Bohinj je na ogled razstava, ki je nastala v okviru projekta LIFE NATURAVIVA - Biodiverziteta, umetnost življenja - EKOSISTEMI SLOVENIJE IN BIODIVERZITETA.

Na osmih panojih so predstavljeni osnovni ekosistemi, ki jih najdemo v Sloveniji. Vsak ekosistem je samosvoj življenjski prostor s svojimi značilnostmi. Prepoznaven pečat mu daje biodiverziteta. V Sloveniji imamo osem osnovnih ekosistemov: gozd, kulturna krajina, visokogorje, naselja, celinske vode, mokrišča, morje in podzemlje. Vsak med njimi ima drugačno združbo organizmov. Vrst, ki živijo v morju, ne najdemo v podzemlju in tistih iz mokrišč ne v visokogorju. Poleg tega smo na stičišču štirih velikih geografskih regij: alpske, panonske, dinarske in sredozemske. Tako raznoliko okolje je eden ključnih razlogov, zakaj imamo v Sloveniji veliko biodiverziteto. In ker je razporejena na sorazmerno majhni površini, je to za Evropo nekaj posebnega. Bodimo ponosni na to!

Na fotografiji je eden od ekosistemov, ki ga najdemo v Triglavskem narodnem parku: visokogorje.

Ali ste vedeli?
• Visokogorje pokriva slabih 20 % površine Slovenije.
• V gorskem svetu Slovenije je več kot 10.000 različnih rastlinskih in živalskih vrst.
• Med divjimi opraševalci so čmrlji posebneži. Odporni so na nizke temperature in jih zato srečamo tudi v visokogorju.
• Avrikelj je gorski sorodnik trobentice. Ima mesnate liste, s katerimi preprečuje izgubo vode, da lažje preživi suhe poletne dni v visokogorju.
• Številne živali visokogorske zime preživijo v otrplem stanju ali pa se preselijo v doline. 

Razstava je na ogled do 21. januarja 2020.

 

LNV glavni33

Termini

  • 13.12 - 21.01.2020