Predstavitev knjige Joža Miheliča: Vprašaj goro

/ Center TNP Bohinj, Stara Fužina, ob 18.00

IMG 8983 obrezana2

Ob Mednarodnem dnevu gora, ki ga obeležujemo 11. decembra, in v okviru Festivala Brati gore (festival branja gorniške literature se ob Mednarodnem dnevu gora na pobudo Alpske konvencije odvija po celotnih Alpah) vabljeni na predstavitev zadnje knjige Joža Miheliča, Vprašaj goro.

Joža Mihelič je  s svojim pedagoškim delov v Javnem zavodu Triglavski narodni park pustil globok pečat. Začrtal je jasne smernice za delo z mladino in obiskovalci zavarovanega območja za vse njegove naslednike, ki nadaljujejo po njegovih stopinjah. Spoštovanje in varovanje narave sta posledica spoznavanja in občudovanja - veliko o teh ne samoumevnih, a nujnih dogajanjih v človeku za lepšo prihodnost planeta razkrije prav Joževa zadnja knjiga, Vprašaj goro.

To je je žlahtna pripoved o skromnih in poštenih ljudeh, ki so živeli predani svojemu rodu, domu in zemlji. Je spomin na otroštvo v Bohinju, na prijateljske vezi, ki so nastale v dobi zorenja, na plezalne začetke in najbolj polna leta njegovega alpinizma ter na turno smučanje, ki mu Joža Mihelič ostaja zvest vse življenje. Nov slavospev bohinjskim goram odlikujeta izbrušen slog in ljubezen do gora, po katerem slovijo tudi dela Joževega brata Tineta Miheliča. Urednika knjige sta Stanko Klinar in Vladimir Habjan.

V petek, 13. decembra, ob 18. uri, vabljeni na predstavitev knjige v Center Triglavskega narodnega parka Bohinj.

KNJIGO BO MOGOČE KUPITI S PROMOCIJSKIM 20% POPUSTOM!

Jože Andrej Mihelič (1946), rojen v Mariboru, izhaja iz znane gorniške družine. Mati in oče sta bila učitelja, priljubljena prosvetna delavca med Bohinjci, brat Tine pa violinist, dolgoletni član orkestra Slovenske filharmonije, odličen alpinist in dobro znan pisec planinskih in alpinističnih vodnikov ter doživljajskih in potopisnih knjig. Po srednješolskem obdobju na Jesenicah, kjer se je pridružil Alpinističnemu odseku PD Jesenice, je študiral na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani, kjer je bil po diplomi več kot štirideset let stalni zunanji sodelavec za področje planinstva, alpinizma in turnega smučanja. Služboval je po srednjih in osnovnih šolah in v turizmu, zadnjih triindvajset let pa v Javnem zavodu Triglavski narodni park kot vodja Službe za izobraževanje in naravovarstveno vzgojo in urednik glasila Svet pod Triglavom. Njegove domače gore so Vzhodne Julijske Alpe. Od prvih plezalnih začetkov po letu 1962 je opravil veliko število letnih in zimskih plezalnih vzponov vseh težavnostnih stopenj, med njimi devetindvajset prvenstvenih.

Na dogodku se nam bo pridružila tudi Marija Cvetek, domačinka iz Srednje vasi v Bohinju. Profesorica slovenskega jezika, primerjalne književnosti, etnologinja, bibliotekarka in publicistka, raziskuje folklorno pripovedništvo (bajeslovje, bohinjske folklorne pripovedi in bajeslovno dediščino v literaturi), za knjigo Vprašaj goro pa je napisala spremno besedo in jo tako pospremila med bralce, ki jim je še posebej ljub Bohinj.

gore brati gore 2
Mednarodni dan gora2

Termini

  • 13.12.2019