Vabljeni v Slovenski planinski muzej vsako soboto od 4. julija do 29. avgusta 2020.

Počitniški sobotni dopoldnevi bodo spet namenjeni druženju, ustvarjanju in zabavi. V Planinskem muzeju so pripravili pester program praktičnih delavnic in planinskih raziskovalnih pohodov v okolico. Delavnice so primerne za odrasle, otroke (od 7. leta, mlajši v spremstvu staršev) in družine. Za pohod je potrebna primerna planinska ali pohodniška oprema in nekaj malice. V ceno delavnice je vključen material in skromna malica. Zbirno mesto je pred Slovenskim planinskim muzejem. Podrobnejše informacije o programu lahko dobite na neli.stular@planinskimuzej.si ali na 08 380 67 32.

Cena posamezne delavnice je 5 EUR, za udeležbo na programu v okviru Aktivnega zelenega vikenda (15.8.) se plača vstopnino v Slovenski planinski muzej.

Organizatorji si pridružujejo pravico spremembe programa.

 

Ste vedeli, da ima muzej svojo maskoto? Veselega fantiča Planinka, ki ima vedno poln nahrbtnik planinskega znanja in domislic. Na delavnici boste z njim zaplesali, skuhali vesele planince in ga tudi izdelali. S Planinkom se boste sprehodili skozi nove računalniške igre na stalni razstavi.

 

Šaleška planinska pot je speljana po obronkih Šaleške doline, kjer so pred skoraj dvema milijonoma let lomastili mastodonti, predniki slona. Izdelali boste odlitke njegovih zob ali kopijo in izvedeli marsikatero skrivnost iz njihovega življenja.

Mastodonte vam bodo predstavili kolegi iz Muzeja Velenje.

Šaleška planinska pot se zaključi na Velenjskem gradu, kjer je na ogled razstava Afrika, v kateri lahko spoznate predmete z daljnega kontinenta, ki jih je zbiral in preučeval češki kipar in raziskovalec Frančišek Foit. Da bo zgodba o njem ostala v spominu, bodo poskrbeli tudi izdelki: delavničarji boste izdelali afriške maske in nakit iz zbirke.

Afriko vam bodo predstavili kolegi iz Muzeja Velenje.

 

Imate radi animirane filme? Veste, kako nastanejo? Bi se radi naučili? Pod mentorstvom izkušenih animatorjev boste izdelali filmček o življenju znanega slovenskega alpinista.

Svoje skrivnosti vam bodo razkrivali člani Društva za izvajanje filmske vzgoje SLON.

Vsako drevo ima svojega palčka. Ne vidimo jih, lahko pa jih slutimo in začutimo. Lastnosti drevesa so tudi lastnosti palčka. Spoznali boste nekaj drevesnih vrst, izdelali različne palčke in si pripravili pravo palčjo torto z osvežilnim škratovskim napitkom.

Palčke bo predstavila Nuša Turk, gozdarka in gozdna pedagoginja.

 

Doživite dolino Vrata v spremstvu lokalnih turističnih vodnikov. Na poti boste izvedeli mnogo zanimivih zgodbic, doživeli obisk pravljičnega junaka in si ogledali enega od največjih slapov v Triglavskem narodnem parku, slap Peričnik. Po okrepčilu v Koči pri Peričniku se boste preizkusili v plezanju in si ogledali Slovenski planinski muzej.

Aktivni zeleni vikend pripravlja Javni zavod Triglavski narodni park s soorganizatorji.

 

Če doma pobrskate po omarah, boste morda našli kakšno staro majico. Prinesite jo s seboj in porisali jo boste z planinskimi motivi. Lahko pa jo za 7 eur kupite tudi pri v muzeju. Vmes se boste poskusili po vrvi povzpeti do strehe muzeja ali do repa muzejskega helikopterja.

Da bodo vratolomije varne, bo poskrbelo Planinsko društvo Dovje-Mojstrana.

 

Pozabavali se boste s smešnimi planinskimi igrami. Nekatere od njih boste celo sami izdelali. Vmes se boste udeležili še prave veselice in poskusili zaigrati na različne harmonike. Za konec delavnic in počitnic pa še planinski srečelov.

Z vami bo Teater za vse.