FAVNA NARAVNEGA PARKA JULIJSKO PREDGORJE V FOTOGRAFSKEM OBJEKTIVU

26.05.2017 / Slovenski planinski muzej v Mojstrani, ob 18.00

Title

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Favna Naravnega parka Julijsko predgorje v fotografskem objektivu v petek, 26. maja 2017, ob 18.00, v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani

Triglavski narodni park in Naravni park Julijsko predgorje skupaj tvorita čezmejno ekoregijo Julijske Alpe.  Sodelovanje med parkoma traja že skoraj polnih 20 let:  skupaj skrbimo za zaščito in varovanje biotske raznovrstnosti, pokrajine in kulturne dediščine, spremljamo rastlinski in živalski svet, sodelujemo pri EU projektih,  skrbimo za ozaveščanje, izmenjujemo izkušnje ter sodelujemo na področju turizma in trajnostnega razvoja. Tokrat iz Krajinskega parka Julijsko predgorje k nam prihaja v goste fotografska razstava.

Za vsak krajinski park je živalstvo eden ključnih in najprivlačnejših dejavnikov. Vse živalske vrste, od najmanjših do največjih, so osnovni gradnik biotske raznovrstnosti, ki obisk zaščitenih območij vselej spremeni v nepozabno doživetje.

Organizatorji fotografske razstave želijo s fotografijami nekaterih najpomembnejših in najlepših vrst sesalcev in ptic poudariti izredno bogastvo živalstva v Krajinskem parku Julijsko predgorje.

Fotografoma Paolu Da Pozzo in Gabrielu Bano je v objektiv fotoaparata uspelo ujeti bistvo tega čudovitega prostora in obiskovalcem pričarati občutek tihe in spoštljive bližine –   vedênja, ki je v zaščitenih območjih, kjer kot gostje vstopamo v življenjsko okolje drugačnih živih bitij, strogo zapovedano pravilo.

Fotografije želijo pritegniti pozornost in vzbuditi zanimanje za okolje, ki potrebuje zaščito in nikoli ne neha presenečati.

Odprtje razstave bo priložnost, da bolje spoznamo nam najbližji sosednji park!

Več o avtorjih:

GABRIELE BANO

PAOLO DA POZZO

Paolo Da Pozzo se je rodil v Tolmeču, kjer tudi prebiva.

Po zaključku študija na ekonomski fakulteti se preživlja kot samostojni podjetnik v glavnem mestu Karnije.

S fotografijo se je ukvarjal že od mladih nog. Najbolj pri srcu so mu bili od nekdaj prizori iz narave, pokrajina, živali v njihovem lastnem okolju, posebno pozornost pa v svojem opusu namenja furlanskim goram.

Kot član Društva italijanskih naravoslovnih fotografov AFNI – sekcija Furlanija – Julijska krajina, je sodeloval pri številnih razstavah, njegove fotografije pa so bile objavljene tudi v različnih revijah, kot so Qui Touring, Ciclismo, Mondo del Gusto, Asferico in Oasis. Ena njegovih fotografij je bila nagrajena na mednarodnem natečaju naravoslovne fotografije Asferico International Nature Photography Competition.

Njegove fotografije zastopa fotografska agencija Photofvg (www.photofvg.it).

Sodeloval je pri nastajanju različnih fotografskih knjig, kot so “Luci e Silenzi nel Parco delle Prealpi Giulie” (Svetloba in tišina v Naravnem parku Julijsko predgorje, op. prev.), “Belpaese Natura” (2006), “Sinfonia di Colori” (Simfonija barv, op. prev., 2008).
Številne fotografije so bile razstavljene na novoletnem sejmu “Tra Un Mese è Natale” leta 2008 in na sejmu oljčnega olja “Olio Capitale” leta 2009 v Trstu ter na Mednarodnem festivalu malvazije leta 2009 v Kopru.

Je soavtor obsežne knjige z naslovom “Carnia confine tra cielo e terra” (Karnija, na meji med nebom in zemljo, op. prev.) z 228 stranmi in 301 fotografijo. Danes v sodelovanju z Gabrielem Banom pripravlja novo fotografsko knjigo o Karniji.

Njegove fotografije krasijo številne turistične objekte na deželnem območju.

Termini

  • 26.05.2017 Slovenski planinski muzej v Mojstrani