Odpoved - Opazovanje nočnega neba

/ Žičnice Vogel, ob 20:00

20170224 opazovanje neba Vogel

Dogodek je zaradi izredno slabe vremenske napovedi odpvedan. 

Termini naslednjih opazovanj:
-24.2.2018 Opazovanje Vesolja z Zemlje
-17.3.2018 Zgodba Sonca: koliko časa še?

 

Javni zavod Triglavski narodni park vas v sodelovanju z Žičnicami Vogel d.d. vabi na opazovanja nočnega neba. Predavanja, ki jih pripravlja prof. dr. Tomaž Zwitter, bodo v letu 2018 tematsko različno obarvana. Praktični del opazovanja zvezdnega neba bo vodil ljubiteljski astronom Tilen Kuhar.

Tema tokratnega predavanja je Od fotografije z mobilnim telefonom do posnetka z astronomskim teleskopom.

Vsi radi uporabljamo miniaturni fotoaparat in video kamero v svojem mobilnem telefonu, redko kdo pa se vpraša, kako naprava deluje. Skušali bomo razumeti, kako mobilec zabeleži posnetek in kakšne so njegove prednosti in omejitve. Rezultate bomo primerjali s posnetki ljubiteljskih in profesionalnih fotografov, končno pa ugotovili, da zelo podoben način beleženja svetlobe uporabljajo tudi najnaprednejši astronomski teleskopi. Na predavanju seveda ne bo manjkalo barvitih in vznemirljivih fotografij vesolja.

Predavanju sledi opazovanje nočnege neba skozi okular teleskopa.

Zelo pomembno pri astronomskem opazovanju nočnega neba je svetlobno onesnaženje. Več kot je prisotno svetlobe, slabši so pogoji. Dandanes v svetu urbana osvetljena središča močno omejujejo območja, ki so primerna za opazovanje. Negativni vpliv lahko sega preko 50 kilometrov daleč. Na Voglu, v območju Triglavskega narodnega parka, kjer izvajamo opazovanja, so pogoji zelo dobri. Svetlobno onesnaženje pa ne omejuje samo astronome, močno so zaskrbljeni tudi biologi. Nočna svetloba izrazito vpliva na življenja različnih živalskih vrst. V letu 2018 začenja JZ TNP sodelovati pri projektu LIFE - NATURAVIVA, ki ozavešča o pomembnosti ohranjanja biodiverzitete. Triglavski narodni park in tudi cela Slovenija se ponaša z eno najvišjih biotskih pestrosti v Evropi, ki pa ni dovolj prepoznana in zato ne dovolj cenjena. Splošni cilj projekta LIFE NATURAVIVA je razkriti izjemne naravne dragocenosti Slovenije in njihov pomen ter osvetliti nevarnosti, ki jim pretijo. Posebej se bomo posvetili endemičnim in ogroženim vrstam. Kakšne posledice ima izguba ene vrste? Kakšne koristi nam prinaša bogata biodiverziteta in kakšne bi lahko imeli, če bi jo bolje poznali in pametno izkoristili, a ne prizadeli?

Dogodek je brezplačen, strošek je prevoz z nihalko.

Prijave vsaj 1 dan prej do 12h na info.bohinjka@tnp.gov.si ali na 04 5780 245.

Vabljeni!

 

 

 E mail podpis 1

 life GLAVNI

 

Termini

  • 06.01.2018 Žičnice Vogel, Vogel Ski Center, Bohinj