Razstava Constructive Alps

13.03 - 05.05.2019 / Center TNP Bohinj, Stara Fužina 37-38

76 c AlbrechtSchnabel

FOTOGRAFIJA: 1. nagrada Constructive Alps 2017: Osnovna šola in vrtec Brand, Avstrija

Vabljeni na odprtje razstave  Constructive Alps, razstave mednarodne nagrade za trajnostno prenovo stavb in gradnjo na območju Alp, ter na predavanje arhitektov Odprtega kroga o Stavbni tipologiji bohinjskih in gorjanskih vasi, ki bo v Centru TNP Bohinj, v sredo, 13. marca 2019, ob 18. uri.

Na razstavi trajnostne prenove stavb in gradnje je na ogled 30 izvedenih arhitekturnih projektov, ki so bili uvrščeni v ožji izbor v sklopu mednarodne arhitekturne nagrade CONSTRUCTIVE ALPS 2017. Mednarodna komisija je oktobra 2017 v švicarskem Planinskem muzeju v Bernu razglasila rezultate: izmed tridesetih projektov iz ožjega izbora je nagradila štiri, sedmim pa je podelila priznanja. Med njimi so: osnovna šola, gostinsko-trgovski objekt, sirarna, kulturni, družbeni in vaški dom, turistično informacijski center, planinska koča, bivak, sodišče, skupnostna planina, agrarni center, tribuna nogometnega igrišča, poslovni objekt, kulturni center, mrliška vežica, umetniški depo, gledališki objekt, vzpenjača, dom starejših občanov,  vinarna in restavracija.

Nagrado od leta 2010 razpisujeta Švicarska konfederacija in Kneževina Lihtenštajn, podpirajo pa jo države, pogodbenice Alpske konvencije, Avstrija, Italija, Lihtenštajn, Monako, Nemčija, Slovenija, Švica. Nagradni natečaj predstavlja otipljiv prispevek k uresničevanju konvencije, ki je postavila vizijo, da bo zgled na področju prilagajanja in blaženja podnebnih sprememb, ki zadevajo tudi stavbe.

Na območju Alp porabijo zasebna gospodinjstva ravno toliko energije kot celoten prometni sektor. Energija, pridobljena predvsem iz kurilnega olja in zemeljskega plina, se najpogosteje uporablja za ogrevanje in hlajenje prostorov. Največji porabniki energije so stare in slabo izolirane stavbe. Pravi ključ za učinkovito varstvo podnebja in s tem kakovostnejše življenje prebivalcev in obiskovalcev alpskega sveta je zato v prenovi in, če je potrebno, tudi v gradnji novega stavbnega fonda z okolju prijaznimi gradbenimi materiali domačega izvora. Pri tem pa je zahteve za energetsko učinkovitost treba vpeti v funkcionalno prenovo objektov in njihovo vlogo v danem prostoru.

Nagrada je bila prvič  podeljena v okviru slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji v letu 2011, do sedaj četrtič. Na drugem razpisu (2013) je slovenski projekt Center Rinka iz Solčave prejel 3. nagrado, v tretjem razpisu (2015) pa sta bila v ožji izbor uvrščena Mladinski hotel Punkl z Raven na Koroškem in prenova objektov na planini Laška Seč nad Tolminom, ki je prejela priznanje. V tokratnem razpisu sta bila v ožji izbor uvrščena Zimska soba na Kaninu in prenova domačije Vrlovčnik v Solčavi.  

Potujoča razstava je bila  predstavljena tudi v Ljubljani, na Bledu, v Tolminu, Slovenj Gradcu, Dravogradu,  Novi Gorici,  Hočah,   Idriji, Solčavi,  Novem mestu, Mariboru in se nadaljuje v Celju in v Bohinju.

Razstavo bo predstavila Blanka Bartol, sekretarka na ministrstvu za okolje in prostor ter vodja slovenske delegacije v Stalnem odboru Alpske konference.

Predavanje arhitektov Odprtega kroga:

Arhitekti Odprtega kroga bodo predstavili nov pogled na najstarejše izzive arhitekture. Skozi prostorske principe bohinjskih in gorjanskih vasi bodo pokazali ne samo zakaj je vsak kraj poseben, temveč zakaj se univerzalno skriva ali odkriva le v lokalnem. Prostorska raziskava Stavbna tipologija bohinjskih in gorjanskih vasi, ki jo bodo tudi predstavili, odstira kompozicijske principe, proporcijski sistem ter posebne poglede in vpoglede v prepletenost arhitekture in narave. Stari mojstri in naši predniki so vsak poseg uglaševali z naravo. Ker niso oglaševali, temveč zares uglaševali sledovi njihovega dela stojijo že stoletja. Pozaba teh principov vodi v naraščanje ekoloških problemov, kaotičnost mest in pešanje podeželja. Skrajni čas je, da to najstarejšo modrost umeščanja v prostor povežemo z najsodobnejšimi spoznanji prostorske stroke, kajti le tako bo urbano spet lahko postalo ubrano.   

Razstava bo v na ogled do konca aprila 2019 v Sobi z razgledom Centra TNP Bohinj.

alpska konvencija2

 

ministrstvo2

 

bohinj2

 

zvkds logo 0

Termini

  • 13.03 - 05.05.2019