Narava nas povezuje - Parki Dinaridov

22.05.2019 / Infocenter Triglavska roža Bled, ob 19.00

Title

Infocenter Triglavska roža Bled bo od maja do konca avgusta eno od prizorišč velike razstave Narava nas povezuje - Parki Dinaridov. Vabljeni na njeno odprtje in predstavitev Mreže Parki Dinaridov, ki bo v sredo, 22. maja 2019, ob 19.00.

Razstava bo krasila tudi ostala info mesta TNP: Informacijsko središče Dom Trenta, Center TNP Bohinj v Stari Fužini, Zeleno Hišo TIC Kobarid in Slovenski planinski muzej v Mojstrani in bo na ogled do konca avgusta.

Fotografije velikih formatov prikazujejo 58 od 92 zavarovanih območij, ki so združena v zvezo Parki Dinaridov in se raztezajo od Slovenije preko Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Makedonije, Kosova, Črne Gore in Albanije. Razstava predstavlja naravne vrednote in kulturne znamenitosti zavarovanih območij, ter koristi varovanja teh območij za lokalne prebivalce ter ljudi, ki živijo v širši regiji.

Mreža Parki Dinaridov je bila ustanovljena konec leta 2014 v Podgorici, kjer ima tudi sedež. Parki Dinaridov – mreža zavarovanih območij Dinaridov želi s svojimi ukrepi vzpostaviti in uresničiti skupni interes za izboljšanje varstva okolja ter trajnostnega razvoja in izboljšati sodelovanje med zavarovanimi območji v državah Dinarskega loka. To sodelovanje se nanaša predvsem na krepitev kulturnih in naravnih vrednot zavarovanih območij Dinaridov, na njihovo promocijo in podporo zahtevam zavarovanih območij ter na izvajanje dobrih praks na področju trajnostnega razvoja in upravljanja.

Na razstavi poleg zavarovanih območij v Mreži parkov Dinaridov sodelujejo tudi člani Skupnosti naravnih parkov Slovenije, ki je nastala leta 2011 in danes združuje štirinajst upravljavcev zavarovanih območij Slovenije.

Enkraten mednarodni fotografski projekt nam sporoča, da narava ne pozna meja in nas vedno povezuje. Triglavski narodni park razstavo pripravlja skupaj z Mrežo zavarovanih območij Dinaridov, WWF Adria in Krajinskim parkom Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.

Za postavitev na info mestih TNP so bila zunanja stojala financirana iz projekta LIFE NATURAVIVA.

Ob odprtju bo razstavo in Mrežo Parki Dinaridov predstavila Mateja Nose Marolt, Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.

VABLJENI!

V Zeleni hiši TIC Kobarid bo odprtje razstave v petek, 10. maja ob 19.30,

v Centru TNP Bohinj pa v petek, 17. maja ob 19. uri.

logoti skupaj7

LNV glavni21

 

EDoP 2019 SL social media banner2

Termini

  • 22.05.2019 Infocenter Triglavska roža Bled