Kino Bled - pred Infocentrom Triglavska roža

30.07.2021 / Infocenter Triglavska roža Bled, petki v juliju, avgustu in septembru ob 21.00 (september ob 20.00)

kolaz12

Vabljeni v BREZPLAČNI kino pod zvezdami pred Infocentrom Triglavska roža Bled ob petkih 16., 23. in 30. julija, 6. in 27. avgusta ter 3. septembra 2021.

Kino predstave organizira Zavod Aspekt v sodelovanju s Triglavskim narodnim parkom in projektom LIFE Naturaviva.

Če nam bo ponagajalo vreme, bodo projekcije v dvorani Triglavska roža.

PROGRAM SE ŠE LAHKO SPREMINJA.

PROGRAM:

petek, 16. julij 2021, ob 21.00
Žejni svet
dokumentarni film

Dokumentarni film Žejni svet vabi na potovanje okoli sveta. Tokrat se po serijah DOM (HOME) in Zemlja z zraka (Earth from Above) slavni fotograf Yann Artus-Bertrand ukvarja z enim od največjih izzivov za preživetje človeka: VODO. Danes, pred ozadjem strmo rastočih potreb, rasti človeške populacije in naraščajočega vpliva klimatskih sprememb, je voda postala eden izmed najbolj dragocenih naravnih virov na našem planetu. Zvest slovesu Yann Arthus-Bertranda, ŽEJNI SVET, posnet v okoli 20 državah, razkriva skrivnostni in navdušujoči svet celinskih voda skozi spektakularne zračne posnetke narejene v težko dostopnih in redko posnetih krajih kot so Južni Sudan ali Severni Kongo. Omogoči nam odkrivanje najlepših pokrajin na našem planetu, jezer, rek in mokrišč, ki jih je ustvarila voda.

Avtor: Yann Artus-Bertrand
Režija: Thierry Piantanida in Baptist Rouget-Luchaires
Leto: 2012
Trajanje 90 minut
Jezik: francoščina, slovenski podnapisi

Projekcijo omogoča projekt LIFE Naturaviva – Biodiverziteta, umetnost življenja.

petek, 23. julij 2021, ob 21.00
Ptice jezer
dokumentarni film

Film o vsakdanjem življenju ptic, ki ostaja prikrito večini od nas. Avtor namreč odstira osupljive podrobnosti iz življenja ptic, od katerih mnoge živijo v neposredni bližini ljudi, a jim ne pridejo tako rekoč nikoli pred oči. Matej Vranič je dve leti s kamero spremljal življenje ptic, ki naseljujejo jezera in okolico. Zahtevno delo je uspešno opravil zahvaljujoč več kot 30-letnemu zasebnemu zanimanju za živalski svet in 20-letnemu poklicnemu ukvarjanju s snemanjem in fotografijo.

Scenarij in režija: Matej Vranič
Trajanje: 54 minut
Leto: 2018
Jezik: slovenščina

Projekcijo omogoča projekt LIFE Naturaviva – Biodiverziteta, umetnost življenja.

petek, 30. julij 2021, ob 21.00
Princesa Mononoke
japonski animirani fantazijski film

Animirani film Princesa Mononoke temelji na japonski folklori in je zgodba o vojni med rastočo civilizacijo in gozdnimi bogovi-pošastmi, kar resno ogroža ravnovesje v naravi. Animirani film je režiral največji japonski animator, priznani Hayao Miyazaki. Gre za v angleščino sinhronizirano različico Princese Mononoke, v kateri so glas posodili Billy Crudup, Minnie Driver, Claire Danes, Billy Bob Thornton, Jada Pinkett in Gillian Anderson.

Film je tematsko zrel, celosten in stilsko mističen. Postavljen je v starodavno Japonsko, v čas prevrata, samurajev in odročnih vasic. V deželi divja vojna, po gozdu pa pustoši klan kovačev železa-Tatara. Mogočni bog gozda, mitično bitje, prenese na gozdne bogove moč, s katero bodo v obliki orjaških pošasti pred ljudmi branili svoje domovanje.

V oddaljeni gorski vasici na severu Japonske biva Ashitaka, zadnji mladi bojevnik izumirajočega klana Emishi, ki je prisiljen ubiti pošast, da bi tako obvaroval svojo vas. Prepozno ugotovi, da je merjascu podobno bitje, ki ga je ubil, bog-varuh gozda. S tem, ko je umoril demonskega merjasca, si je Ashitaka nakopal prekletstvo, na desni roki se neutrudno širi brazgotina...

Režija: Hayao Miyazaki
Igrajo: Yôji Matsuda, Yuriko Ishida, Yűko Tanaka, Kaoru Kobayashi, Masahiko Nishimura, Tsunehiko Kamijoe, Sumi Shimamoto
Trajanje: 133 minut
Leto: 1997
Jezik: angleščina, slovenski podnapisi

petek, 6. avgust 2021, ob 21.00
Lorax
animirana družinska pustolovščina

Ustvarjalci filma Jaz, Baraba, so po knjižni predlogi legendarnega ameriškega pisca zgodb za otroke Dr. Seussa, na filmska platna poslali dolgo pričakovani film Lorax. Gre za 3D adaptacijo klasične zgodbe o varuhu gozda in zagovorniku dreves – nekoliko nenavadnemu in malo sitnemu karakterju, ki tako mlajše kot starejše generacije opominja, da za naš planet še obstaja upanje in da ni nikoli prepozno. Animirana dogodivščina spremlja 12-letnega dečka, ki išče pravo trufu drevo, saj je to edina stvar, ki si jo želi dekle njegovih sanj. Da bi našel pravo drevo, pa mora prisluhniti zgodbi o Loraxu, brkatemu bitju, ki se bori za zaščito gozdov.

Scenarij: Ken Daurio po knjigi Dr. Seussa
Režija: Chris Renaud, Kyle Balda
Igrajo: Zac Efron, Danny DeVito, Taylor Swift, Ed Helms, Betty White, Rob Riggle, Sherry Lynn
Trajanje: 94 min
Leto: 2012
Jezik: sinhronizirano v slovenščino

petek, 27. avgust 2021, ob 21.00
Lep pozdrav iz svobodnih gozdov
dokumentarni film

Lep pozdrav iz svobodnih gozdov, ki je nastal v koprodukciji Slovenija/ZDA/Hrvaška, je potovanje skozi bujno gozdovje pokrajine na jugu Slovenije niza zgodbe, ki vzplavajo izpod korenin in razgaljajo vrzel med dogajanjem v času odporniškega gibanja ter posledicami, ki jih je to za seboj pustilo v nestabilni sedanjosti.

Scenarij in režija: Ian Soroka
Trajanje: 98 minut
Leto: 2018
Jezik: slovenščina

petek, 3. september, ob 20.00
2040
dokumentarni film

Avstralski dokumentarec prikazuje, kako se spopadamo s klimatsko krizo, od uporabe sončne energije do naprednega kmetijsktva. To je optimističen vodnik po učinkovitih regenerativnih skupnostnih projektih, ki pripomorejo pri boju s klimatskimi spremembami. režiser in okoljevarstvenik Damon Gameau si predstavlja svet leta 2040, ko bo njegova hči že mlada ženska in katere velike stvari se bodo zgodile do tedaj... 

Scenarij in režija: Damon Gameau
Igrajo: Damon Gameau, Eva Lazzaro, Zoë Gameau, Davini Malcolm
Trajanje: 94 minut
Leto: 2019
Jezik: angleščina, slovenski podnapisi

 

aspekt n

E mail podpis 7

Termini

  • 03.09.2021
  • 27.08.2021
  • 06.08.2021
  • 30.07.2021
  • 23.07.2021
  • 16.07.2021