Globine gora

/ Center TNP Bohinj, Stara Fužina, ob 19.00

Grvn 3

Vabljeni v Center Triglavskega narodnega parka Bohinj na odprtje fotografske razstave Globine gora in na predavanje Matica Di Batista, člana Društva za raziskovanje jam Ljubljana o raziskovanju in odkrivanju podzemlja v Triglavskem narodnem parku.

Jame klasičnega krasa so ponos Slovenije, a naše najgloblje in najdaljše se skrivajo v nedrjih gora. Mrzle, zahtevne in nevarne globine visokogorskega krasa terjajo drznost in vztrajnost. Da bi vam približali skrito bogastvo narave, ki ga v živo uzre le peščica, smo pripravili fotografske utrinke iz jam Triglavskega narodnega parka, nastale v preteklem desetletju. Ob otvoritvi vas bomo popeljali skozi zgodovino raziskav na območju Triglavskega narodnega parka. Spregovorili bomo o začetkih visokogorskih raziskav v Triglavskem breznu, osvajanju Pološke jame iz doline proti zgornjemu vhodu, raziskavah pod Pokljuškim grebenom, izgubljenem breznu na Toscu in nedavnih presenetljivih odkritjih pod Raskovcem.

Razstava je posvečena dvema obletnicama: 110-letnici ustanovitve Društva za raziskovanje jam Ljubljana, najstarejšega še delujočega jamarskega društva v Sloveniji, in 100-letnici Spomenice Odseka za varstvo prirode in prirodnih spomenikov, v kateri se je podzemlje prvič prepoznalo kot naravna danost, ki jo velja zaščititi in ohraniti.

Avtorji fotografij, člani DZRJL: Uroš Kunaver, Matic Di Batista in pomočniki

Koncept, teksti in oblika razstave: Špela Borko, Ester Premate, Primož Presetnik

Razstava bo na ogled do sredine oktobra.

dzrjl2

spomenica logo2   

Spomenica Odseka za varstvo prirode in prirodnih spomenikov

Termini

  • 18.09.2020