Fotografska razstava: Srečanje gorenjskih fotografov 2020

21.10 - 15.11.2020 / Infocenter Triglavska roža Bled, 21.10. - 15.11. 2020

Marjan Burgar Pod steno

Vabljeni k ogledu fotografske razstave Srečanje gorenjskih fotografov 2020 v Infocentru Triglavska roža Bled.

Na razstavi sodeluje sedem gorenjskih fotografskih klubov in društev: FK TNP Bled, FDJP Kranj, FD Jesenice, FK Tržič, FD Radovljica, FK Anton Ažbe Škofja Loka in FK Jesenice. Organizacijski odbor razstave je prostoru Infocentra Triglavska roža Bled primerno določil temo razstave, povezano z osnovnim poslanstvom Triglavskega narodnega parka: varovanjem narave in ohranjanjem kulturne krajine ter ohranitvijo izjemnih naravnih in kulturnih vrednot. Tematsko razstavo so poimenovali “Alpska arhitektura”.


Arhitektura, ki v določenem prostoru obstoji skozi desetletja, celo stoletja, aktivno vpliva na kulturno identiteto krajine. Tu ne gre le za vpliv na oblikovanje krajine ampak predvsem na miselnost in zavest ljudi, ki tu živijo. Arhitektura je ključni nosilec identitete nekega okolja in orodje za ohranjanje avtentičnosti prostora. Stavbna dediščina in ohranjanje le te pa je dragocen pomnik kulture bivanja, ki zaznamuje delo in življenje tam živečih ljudi. Zato so gorenjski fotografi pripravili 35 fotografskih del, ki skozi oči fotografov prikazujejo obstoječo alpsko arhitekturno dediščino. Prikazane fotografije so v barvni ali črno beli tehniki in so lahko dragocen pomnik nekega časa. Posamezni objekti prikazujejo vpetost alpske arhitekture v krajino, nekateri detajli nakazujejo konstrukcijske gradbene rešitve v nekem obdobju. Stari rek govori o tem, da nam lahko fotografija pove več kot tisoč besed, zato predstavlja zelo pomembno komunikacijo med ljudmi. Fotografija ni le dokumentarnega značaja in med ljudmi vzbudi razmišljanja, razvija debate, oblikujejo se različni pogledi na določeno tematiko. S to tematsko razstavo gorenjski fotografi na svoj način sodelujejo pri ohranjanju znanja o naši bogati kulturni dediščini.

Gorenjski fotografi:

7. decembra letos bo minilo natanko 110 let, ko je bil ustanovljen Prvi slovenski klub fotografov-amaterjev v Kranju. Takrat je o tem poročal domači časnik Gorenjec in med drugim zapisal: “namen kluba je združiti slovenske, kjerkoli bivajoče fotografe amaterje v medsebojno podporo v njih umetniškem strmljenju. Zlasti bode smatral klub kot svojo nalogo, zbirati začetnike in jih podpirati s svetom in dejansko pri njihovih prvih korakih na polju lepe fotografske umetnosti”. Ob ustanovitvi je imel klub 16 ustanovnih članov,(povzeto Iz zgodovine fotografije v Kranju, Od Puharja do Marenčiča, ddr. Damir Globočnik).

In 110 let pozneje gorenjski fotografi ohranjajo tradicijo prednikov ter se še naprej povezujejo in sodelujejo. Ohranitev fotografske umetnosti, fotografska rast posameznika in fotografskih klubov ter društev na Gorenjskem, gojenje prijateljskih vezi, medsebojna strokovna pomoč in vključevanje v javno kulturno življenje so njihovi osnovni cilji. 

(iz teksta o razstavi, Simon Krejan, predsednik umetniškega sveta FDJP Kranj)

Organizacijski odbor razstave:
Janez Vrzel, Stane Vidmar, Vida Markovc, Pavel Loc, Vili Vogelnik, Mojca Pintar, Izidor Jesenko, Valerija Jenko in Simon Krejan

Razstava bo na ogled od 21. oktobra do 15. novembra 2020.

 

naslovna fotografija:
Marjan Burgar - Pod steno
ostale fotografije v galeriji:
Aleš Komovec - Trentarska
Janez Kramar - Sprehajalke
Vida Markovc - Skedenj
Dare Jazbinšek - Velika planina
Vasja Doberlet - Žleb

 

logoti3

Termini

  • 21.10 - 15.11.2020