Filmi o nesnovni kulturni dediščini - dnevi evropske kulturne dediščine 2022

/ Kulturni dom Stara Fužina, ob 19.00

otepovci zmanjsana

V soboto, 1. oktobra 2022, vas ob 19.00 vabimo v Kulturni dom Stara Fužina na ogled kratkih filmov o nesnovni kulturni dediščini.

Letošnja tema vseevropskega dogajanja DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE v čast kulturni dediščini in njenemu ohranjanju, raziskovanju in uživanju v njej, je t.i. (Vz)trajnostna dediščina.

Pomemben del ohranjanja nesnovne kulturne dediščine in njenega "vztrajanja" je tudi filmski zapis, saj je nesnovno kulturno dediščino nemogoče zapreti v vitrino ali jo restavrirati, konzervirati ter jo ohranjati na ta način.

Ogled kratkih filmov organiziramo skupaj s Slovenskim etnografskim muzejem, ki opravlja naloge Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine. Med njegove glavne naloge spada priprava predlogov za vpis v Register nesnovne kulturne dediščine, v katerega so vpisane tudi nekatere enote z območja Bohinja. Trenutno Register nesnovne dediščine šteje preko sto enot, približno polovica pa jih je predstavljenih tudi s filmom. Kustodinja za etnografski film Nadja Valentinčič Furlan bo prikazala izbor filmov in razložila njihovo mesto v sklopu varovanja nesnovne kulturne dediščine.

 

Collage Maker 20 Sep 2022 10.48 AM

turizem Bohinj4

 

pasica horizontal 1

 

 

Termini

  • 01.10.2022 Kulturni dom Stara Fužina, ob 19.00