FOTOGRAFSKA RAZSTAVA DIVJINA RUSIJE

18.05 - 31.08.2018 / Infocenter Triglavska roža Bled; Center TNP Bohinj, Stara Fužina; Informacijsko središče TNP Dom Trenta; Info točka TNP, Zelena Hiša TIC Kobarid; Liznjekova domačija, Kranjska Gora

noroot

FOTOGRAFSKA RAZSTAVA DIVJINA RUSIJE,

je do konca avgusta na ogled na petih prizoriščih v Triglavskem narodnem parku in njegovi okolici

Infocenter Triglavska roža Bled

Center TNP Bohinj

Informacijsko središče Triglavskega narodnega parka Dom Trenta

Info točka TNP, Zelena hiša TIC Kobarid

Liznjekova domačija Kranjska Gora

Razstava je posvečena 100. obletnici sistema varovanja narave v Rusiji, letu naravnih rezervatov in letu ekologije, ki so ju v letu 2017 obeležili v Rusiji. 40 ruskih zavarovanih območij sodeluje pri edinstvenem fotografskem projektu, katerega pobudnik je Naravni rezervat Kronotsky na Kamčatki, s katerim je ob priložnosti odprtja razstave v Bohinju JZ Triglavski narodni park podpisal sporazum o sodelovanju.

Razstava prikazuje fantastične pokrajine in zanimive zgodbe iz življenja živali ruske divjine. Avtorji razstave so svetovno znani naravoslovni fotografi, ki so opravili izjemno delo in s svojimi fotografijami prispevali k boljši prepoznavnosti lepot ruske neokrnjene narave v svetu. 

 

Wilderness of Russia slo afisha4

Več o razstavi:

Divjina Rusije je narodov ponos. Ustanavljanje naravnih rezervatov, narodnih parkov in naravnih spomenikov je v Rusiji tradicionalen in učinkovit način reševanja globalnih in lokalnih okoljskih problemov. Danes je površina vseh zavarovanih območij narave 11,4% celotne površine države, to je 206,7 milijonov hektarjev.

V zavarovanih območjih se veča število vrst, ki so bile ogrožene: bizonov, ki so skoraj izginili med veliko domovinsko vojno (1941-1945) ter amurskih leopardov in tigrov, ki jih je ogrožal krivolov. Habitat polarnih medvedov v odprtih prostorih Arktike je očiščen odpadkov in oživljajo se tradicionalne dejavnosti manjših narodov, katerih življenje je neločljivo povezano z neokrnjeno naravo. Tu se nahaja Klyuchevskaya Sopka, najvišji in eden najbolj aktivnih vulkanov v Evraziji, Dolina Gejzirjev, edina na celini, in največji svetovni rezervoar sladke vode – Bajkalsko jezero.

Na fotografski razstavi boste videli lepote, ob katerih vam bo vzelo dih, saj je v zavarovanih območjih narava neokrnjena in njeni edini gospodarji so divje živali. Fotografi iz različnih dežel sveta so obiskali najlepša območja v Rusiji in opravili so velikopotezno delo, da lahko z njihovimi očmi vidite osupljive pokrajine in vznemirljive zgodbe iz življenja divjih živali.

Pri tem projektu so združila moči največja zavarovana območja Rusije, pobudnik pa je bil Naravni rezervat Kronotsky (Kamčatski Kraj). Da bi razumeli dimenzije projekta, si oglejte zemljevid Rusije, na katerem so označena območja, ki jih predstavlja razstava.

Upamo, da vas bodo fotografije navdušile za delo in potovanje po Rusiji in bodo pripomogle k razmisleku, kako pomembno je ohraniti neokrnjeno naravo. Pridite v Rusijo, zavarovana območja lahko vsakogar presenetijo! Ugotovili boste, da Rusija ni samo velikanska tajga, mrzlo morje in neskončna polja, ampak tudi vulkani in gejzirji, ekosistemi najčistejših rek, jezer in starodavnih gozdov, ki osupljajo s svojo biotsko pestrostjo; Rusija so tudi žive vode Tihega oceana, barvite stepe in ostra lepota nedostopnih gora. Da bi videli lepoto Rusije s svojimi očmi, je dovolj, da si to zaželite. Sprejemamo goste iz vsega sveta in smo pripravljeni brez konca razlagati o naravi naše dežele. Danes lahko od turističnih agencij izveste vse o možnostih obiska edinstvene narave v naravnih rezervatih in narodnih parkih. In seveda, tudi organizatorji projekta »Divjina Rusije« vam pri tem lahko svetujejo.

 

 

Termini

  • 18.05 - 31.08.2018 Center TNP Bohinj, Stara Fužina 37-38