Predavanje dr. Žiga Zwittra: Divje rastline kot živi pomniki vojnih grozot

/ Infocenter Triglavska roža Bled, 19:00

kolaz

Dr. zgod. in dipl. geogr. Žiga Zwitter bo predstavil zanimiv vidik dolgoročne ekološke priče vojne na prepletu naravne in kulturne dediščine.

Živinoreja je tisočletja povzročala prenos kaljivih rastlinskih semen na srednje in dolge razdalje. Izredne situacije, kakršna je bila obsežna uporaba vprežne in tovorne živine v zaledju soške fronte, ko nista zadoščali ne lokalna transportna živina ne lokalna krma, so vodile v vnos nekaj novih rastlinskih vrst. V Julijskih Alpah med njimi po pojavnosti, enostavni prepoznavnosti in estetski privlačnosti izstopa navadna ognjica.

telekia g63e66a11e 1920

V predavanju bomo spoznali nadvse težavne razmere, v katerih je bila ta rastlina vnesena v Bohinj, se povprašali o smiselni izobraževani vlogi te cvetlice na bohinjskem odseku Poti miru in o sodobni vlogi navadne ognjice v okolju, v katerega je prišla pred dobrim stoletjem.  

 

O predavatelju: Žiga Zwitter je študiral geografijo in zgodovino, doktoriral iz zgodovine in imel podoktorski projekt na dunajskem Inštitutu za socialno ekologijo. Na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani raziskuje predvsem zgodovino okolja (travnikov in pašnikov, voda, gozdov, podnebja in naravnih nesreč). Živi v Bohinju in Ljubljani. Bohinjkam in Bohinjcem se zahvaljuje za številne prijazne pogovore na travniške teme ter prijetne skupne dni na Krstenici in v Lazu. Brez vas ne bi bilo ne obravnavanih travnikov ne tega predavanja!

 

 

 

 

logo Slovenska zgodovina

Termini

  • 15.06.2022