DEKD - Mlekarstvo, sadjarstvo in turšca: alpska prehranska dediščina v objektivu

29.09.2021 / Infocenter Triglavska roža Bled, ob 19.00 ALI splet

Planina Podkuk 2017 foto S. Ledinek Lozej

Vabljeni na filmski večer, posvečen alpski kulinariki. Pripravljamo ga v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine v sodelovanju z Znanstveno raziskovalnim centrom Slovenske akademije znanosti in umetnosti / Inštitut za slovensko narodopisje in Razvojno agencijo Zgornje Gorenjske.

Filmski večer bo potekal v dvorani Infocentra Triglavska roža Bled, če bodo razmere to dopuščale. V nasprotnem primeru bodo filmi na ogled preko spleta.

Na filmskem večeru bomo prikazali filme, ki orisujejo (pre)hrano in z njo povezana prizadevanja v Bohinju, na Tolminskem in v Karavankah. Filme so posneli sodelavci Inštituta za slovensko narodopisje ZRC SAZU in Razvojne agencije Zgornje Gorenjske (RAGOR) v okviru mednarodnega projekta AlpFoodway – Interdisciplinarni, transnacionalni in participativni pristop k dediščini alpske prehrane (2016–2019). Projekt je bil namenjen dokumentaciji in ovrednotenju alpske prehrane ter pripravi podlag za mednarodno nominacijo alpske prehranske dediščine na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. 

Izbor filmov: 

-        Masovnik na planini Šija, Manca Filak, 9 min

-        Mleko, kafe in sir, Špela Ledinek Lozej, 10 min

-        Franc Kutin o sadjarstvu na domači kmetiji v Čadrgu, Miha Peče, 23 min

-        Turšca v Bohinju, Klemen Klinar, 8 min

 

fotografija: Planina Podkuk, 2017, foto Špela Ledinek Lozej 

SAZU4

 

ragor velik5

 

 

Termini

  • 29.09.2021