Naš Triglav: brezplačni poletni kino

/ Slovenski planinski muzej Mojstrana, ob 20.00

foto arhiv TNP AZ 2250

Slovenski planinski muzej in Triglavski narodni park (projekt LIFE NATURAVIVA: Biodiverziteta - umetnost življenja) v okviru 27. Aljaževih dnevov pripravljata filmski večer, posvečen Triglavu in življenju pod njim.

Ob 240. obletnici prvega pristopa na Triglav, ki je bil opravljen z bohinjske strani in je sprožil sistematično raziskovanje, odkrivanje in osvajanje slovenskih Alp, film “Naš Triglav” razgalja bogata zgodovinska dejstva o pomenu okolja, kulture in ljudi okrog slovenskega nacionalnega simbola tudi v svetovnem merilu. Govori o časih, ko vstop v gorski svet še ni bil samoumeven in o današnjih, ko je. Film govori o posameznikih in ozadjih, ki so nam ta svet naredili dostopen. Neizmeren doprinos slovenske alpske kulture se najlepše pokaže v osebnih dojemanjih velikanov tega neopisljivo lepega sveta, o ljubezni do gora, pohodništva, gorništva, planinstva in alpinizma.

Film je nastal ob praznovanju 240. obletnice prvega pristopa štirih bohinjskih srčnih mož na Triglav v koprodukciji Sever&Sever ter Turizma Bohinj kot poklon vsem Slovencem, ki so se in še bodo zapisali v zgodovino čaščenja gora in skrbi zanje.

Ogled filma je BREZPLAČEN. Film ima angleške podnapise.

Pred glavnim filmom bomo prikazali animirani film Eno z raznoliko naravo, ki je nastal v okviru projekta LIFE NATURAVIVA. Trije glavni junaki: drežniški kozel, bovška ovca in bohinjska cika se odpravijo na izlet v Julijske Alpe. Razigrana ovca vedno zaide v težave - le kaj bo ušpičila tokrat? Ali bo na koncu prijateljem uspelo doseči vrh?

Animirani film je nadaljevanje risanke o trajnostni mobilnosti Naj vas narava zapelje, ki si jo lahko ogledate tukaj.

Glavni namen risanke je širši javnosti na poljuden in zabaven način predstaviti pomen bidiverzitete in ohranjanja naravnih dragocenosti ter podati priporočila za varen obisk gora. Vabljeni k ogledu napovednika.

 

VABLJENI K OGLEDU! 

27. Aljaževi dnevi: program

 

slovenski planinski muzej logo6 

      logo GMJ16        

 

td logo2

 

 

LNV glavni25

Termini

  • 29.08.2019