Brezplačni poletni kino: Nepoškodovane / The Undamaged

/ Center TNP Bohinj, Stara Fužina, ob 20.00

TheUndamaged landscape cover

Triglavski narodni park v okviru projekta LIFE NATURAVIVA: Biodiverziteta - umetnost življenja organizira filmski večer, posvečen pomenu raznolikosti življenja.

 Film "Nepoškodovane / The Undamaged" prikazuje zgodbe o strastnih lokalnih aktivistih, ki v vsakodnevnem življenju bijejo boj za čiste, divje in nezajezene reke na Balkanskem polotoku. 

Balkanski polotok je dom zadnjim divjim rekam Evrope, ki podpirajo izjemno pester rastlinski in živalski svet ter zdrave in nedotaknjene ekosisteme. Te reke so Nepoškodovane – čiste, divje in nezajezene. A z več kot 2.700 planiranimi jezovi korupcija in pohlep kruto posegata v te zadnje koščke Evropske divjine.

Odrinite na pot z udarno ekipo kajakašev, snemalcev, fotografov in prijateljev, ki so sklenili, da se jim postavijo v bran. Med Slovenijo in Albanijo so med 36-dnevno odpravo veslali in organizirali kreativne akcije proti nepotrebnim zajezitvam na 23 rekah v 6 državah z namenom, da svetu pokažejo skrivnostni svet rečnih dolin Balkana. Film prikazuje zgodbe o strastnih lokalnih aktivistih, ki bijejo boj za te reke v vsakodnevnem življenju in hkrati vabi ljudi iz vseh vetrov, da se temu častnemu boju priključijo tudi sami.

režija: Rožle Bregar, Matic Oblak, Miha Avguštin 
ideja: Rok Rozman 
fotografija: Rožle Bregar, Matic Oblak 
kamera: Miha Avguštin 
montaža: Svetlana Dramlić Jovičić 
glasba: Janez Dovč 
zvok: Gašper Loborec
 

Pred glavnim filmom pa bomo premierno prikazali  animirani filma Eno z raznoliko naravo, ki je nastal v okviru projekta LIFE NATURAVIVA. Trije glavni junak: drežniški kozel, bovška ovca in bohinjska cika se odpravijo na izlet v Julijske Alpe. Razigrana ovca vedno zaide v težave - le kaj bo ušpičila tokrat? Ali bo na koncu prijateljem uspelo doseči vrh?

Animirani film je nadaljevanje risanke o trajnostni mobilnosti Naj vas narava zapelje, ki si jo lahko ogledate tukaj.

Glavni namen risanke je širši javnosti na poljuden in zabaven način predstaviti pomen bidiverzitete in ohranjanja naravnih dragocenosti ter podati priporočila za varen obisk gora. Vabljeni k ogledu napovednika.

 

 

logo color3

 

LNV glavni25

Termini

  • 19.07.2019