Astronomski večer

/ Center TNP Bohinj, ob 20:00

junij slika vir www.thetimes.co.uk

Astronomski večer v Centru Triglavskega narodnega parka Bohinj

 Življenje v vesolju

Večer bomo začeli s predavanjem z astronomsko tematiko prof. dr. Tomaža Zwittra z ljubljanske Fakultete za matematiko in fiziko ob 20. uri (napovednik spodaj).

Večer bomo ob 21. uri v primeru lepega vremena nadaljevali z astronomskimi opazovanji nočnega neba, ki jih bo vodil Klemen Čotar. V primeru slabega vremena bomo ostali pod streho in praktično prikazali nastanek Sončevih in Luninih mrkov, men Lune in planetov, sestavili preprost daljnogled ali prikazali, kako deluje ionski motor. Dogodek se bo zaključil ob 22:30 uri. Vnaprejšnje prijave niso potrebne.

Po nedavnih odkritjih o začetkih življenja na Zemlji, lahko bolje predvidevamo, kaj bi lahko pričakovali drugje v Osončju, naglo rastoče znanje o planetih okoli drugih zvezd pa sliko še bistveno razširi. Kljub temu, da še nikjer nismo odkrili česa vznemirljivega, pa je sedaj mogoče dobro premišljeno načrtovanje raziskav. V predavanju bomo pregledali trenutno sliko in plane za bližnjo prihodnost ter prišli do očitnega zaključka, da povsem verjetno v vesolju nismo sami, vendar je tudi najbližji svet z ugodnimi razmerami tako daleč, da je edino, kar nam preostane, da bolje pazimo na naš planet.

 

Cena: 3,5 EUR odrasli, 1,5 EUR otroci

 

Astronomski večeri v poletju 2019:

 

5.  7.  -Življenje v vesolju (Center TNP Bohinj)

27. 7. – Alternativni načini potovanja po Vesolju (Vogel)

24. 8. – Črne luknje v vesolju (Vogel)

31. 8. – Klimatska kriza (Center TNP Bohinj)

 

Astronomske večere organizira Javni zavod Triglavski narodni park v sodelovanju z podjetjem Žičnice Vogel d.d.

 

Termini

  • 05.07.2019 Center TNP Bohinj, ob 20:00