Astronomski večer

24.07.2020 / Center TNP Bohinj, Stara Fužina, ob 20.00

star gazing 1149228 960 720

Astronomski večer v Centru Triglavskega narodnega parka Bohinj

Umetni sateliti - priložnost ali grožnja?

Večer bomo začeli s predavanjem prof. dr. Tomaža Zwittra z ljubljanske Fakultete za matematiko in fiziko Umetni sateliti - priložnost ali grožnja?

Ob 21. uri bomo v primeru lepega vremena večer nadaljevali z astronomskimi opazovanji nočnega neba, ki jih bo vodil Tilen Kuhar. V primeru slabega vremena bomo ostali pod streho in praktično prikazali nastanek Sončevih in Luninih mrkov, men Lune in planetov, sestavili preprost daljnogled ali prikazali, kako deluje ionski motor. Dogodek se bo zaključil ob 22:30 uri.

Vnaprejšnje prijave niso potrebne.

Dogodek ozavešča o pomenu temnega neba za ohranjanje biotske pestrosti in je eden od dogodkov v okviru projekta LIFE Naturaviva - Biodiverziteta, umetnost življenja.

Dogodek je brezplačen.

Več o predavanju dr. Zwittra:

Umetni sateliti, ki jih izstreljujemo v tirnico okoli Zemlje že več kot šest desetletij, nam pomagajo pri opazovanju zemeljskega površja in vremena, pri komunikacijah, navigaciji in so nepogrešljivi pri astronomskih opazovanjih. Prav v zadnjih mesecih pa se njihovo število izjemno hitro veča, tako da se naglo veča možnost trkov, obenem pa nam svetle premične točke na nebu onemogočajo astronomska opazovanja in neokrnjen pogled na zvezdno nebo. Se bomo odzvali na to urgentno situacijo in ga zaščitili?

 

Astronomski večeri 2020 v Centru TNP Bohinj:

24.7. ob 20.00 - Umetni sateliti - priložnost ali grožnja?

12. 8. ob 20.00 – Utrinki in meteoriti 

21. 8. ob 20.00 – Klimatska kriza v časih pandemije 

Termini

  • 24.07.2020