Paleontološko bogastvo v osrčju Triglavskega narodnega parka (Kozja dnina)

/ Infocenter Triglavska roža na Bledu, ob 19.00

Slika37

Vabljeni na strokovno predavanje in ogled razstave Paleontološko bogastvo v osrčju Triglavskega narodnega parka (Kozja dnina), ki bo v sredo, 29. 1. 2020, ob 19. uri, v Infocentru Triglavskega narodnega parka Triglavska roža na Bledu.

Raziskovanje fosilov v Kozji dnini, vzhodnem delu Triglavske severne stene, ima podobno kot njena alpinistična zgodovina več kot stoletno brado. V tem markantnem, dih jemajočem nahajališču, je zapisan delček zgodovine Zemlje in s tem naše skupne zgodovine. Njeno poznavanje, ki sloni na plečih profesionalnih in ljubiteljskih raziskovalcev, je ključ do razumevanja današnjega sveta, delovanja narave, njenih procesov, odnosov med živimi bitji, živo in neživo naravo ter človekovih vplivov nanjo.

Hkrati je tudi ključ do izoblikovanja takšnega odnosa do narave, ki bi lahko pomenil dolgoročno sobivanje. Fosili nam namreč jasno sporočajo, da neprilagoditev lahko pomeni tudi izumrtje. Povezanost z naravo zato ni samo všečna fraza, temveč najpomembnejši vidik obstoja. Občutek povezanosti je ob odkrivanju fosilov neprecenljiva izkušnja, znanstveno delo na tem področju pa zelo pomemben gradnik odnosa med človekom in naravo.

Zgodovina vseh paleontoloških raziskav v Kozji dnini je predstavljena v najnovejši številki znanstveno - izobraževalnega časopisa Acta triglavensia, ki ga izdaja Javni zavod Triglavski narodni park. Številka bo na voljo brezplačno po zaključku predavanja.

Vabljeni!

 

Termini

  • 29.01.2020 Infocenter Triglavska roža na Bledu, ob 19.00