40 let TNP - razstava Večna sprememba, ujeta v fotografski objektiv

18.11 - 15.02.2022 / Jakopičevo sprehajališče, Park Tivoli, Ljubljana

web par slemenova

Vabimo vas na ogled razstave "Večna sprememba, ujeta v fotografski objektiv", ki bo na Jakopičevem sprehajališču, Park Tivoli, Ljubljana postavljena od četrtka, 18. novembra 2021 do 15. februarja 2022.

 

***

 

 web par pec2

***

Razstava je zasnovana kot fotografsko potovanje skozi čas, ki gledalcu prikaže spremembe območja parka skozi čas prek ikoničnih do manj znanih motivov Triglavskega narodnega parka.

Izhodišče razstave je 39 črno-belih fotografij poeta gorske fotografije Jaka Čopa (1911 – 2002). Jaka Čop je bil klasični fotograf v najbolj žlahtnem pomenu te besede. Na njegovih fotografijah, ki jih je obelodanil v seriji knjig, so skale, drevesa, oblaki, kulturna krajina in človek razporejeni v takšna medsebojna razmerja, da orkester igra v kozmičnem redu. Na neštetih predavanjih z diapozitivi je skrbel za popularizacijo planinske fotografije in gorskega sveta. S pomočjo pravljice o Zlatorogu je lepote Triglavskega narodnega parka predstavil več kot 70.000 šolskim otrokom.

Fotografi lepot Triglavskega narodnega parka niso prenehali iskati, le način, kako to počno, se je skozi desetletja močno spremenil. Opremljeni s sodobno fotografsko opremo, z oblico znanja in izkušnjami, z enako veliko volje in vztrajnosti kot njihov predhodnik in vzornik, čakajo na pravi trenutek , da ga za nas, občudovalce iz doline, ujamejo v večnost fotografije.

Primerjava fotografij Jaka Čopa s sodobnimi barvnimi fotografijami istih motivov predstavlja različne  spremembe v naravi in kulturni krajini območja narodnega parka.

Več informacij si lahko preberete tukaj.

 

***

Obeležitev poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Razstava je nastala v sodelovanju s Slovenskim planinskim muzejem, Gornjesavskim muzejem Jesenice.

spmgmj2

Pri izvedbi nas podpira tudi Zavarovalnica Triglav.
Zavarovalnica Triglav LOGO Vertical CMYK5

Termini

  • 18.11 - 15.02.2022 Ljubljana, Jakopičevo sprehajališče