40 let TNP - JURIJ MIKULETIČ: PORTRETI BIODIVERZITETE NARODNEGA PARKA

18.10 - 01.12.2021 / Zelena hiša, TIC Kobarid od 18.10. do 1.12. in Slovenski planinski muzej v Mojstrani od 22.10. do 1.12.2021

kolaz spletna2

V Zeleni hiši, TIC Kobarid in v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani je na ogled razstava Jurija Mikuletiča, Portreti biodiverzitete narodnega parka. Razstava bo na obeh lokacijah na ogled do 1. decembra 2021.

Jurij Mikuletič je bil tako rekoč »hišni slikar« narodnega parka, saj njegove osupljivo realistične portrete flore in favne Julijskih Alp lahko obiskovalci srečajo tako na informacijskih tablah na terenu narodnega parka, kot v infocentrih in tudi na parkovnem kombiju - mobilni info točki.
Cvetje, drevesa, žuželke, ribe, ptice, dvoživke ter mali in veliki sesalci - taki, ki jih lahko opazimo in taki, ki opazujejo nas, ko občudujemo njihovo domovanje - različne habitate narodnega parka. Razstava vključuje originalne slike/ilustracije in z njimi neverjetno natančnost ustvarjalca, ki je vsako vrsto portretiral kot velik poznavalec in občudovalec narave in njenih prebivalcev.

Več o avtorju

Jurij Mikuletič se je rodil leta 1955 v Ajdovščini. Osnovno šolo in gimnazijo je obiskoval v Tolminu, Leta 1982 pa diplomiral na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani na oddelku za veterino.

Risati in slikati je začel že zelo zgodaj, kot 4 letni deček pa je že imel objavljene prve risbe v Pionirskem listu. Vse, kar se mu je najbolj vtisnilo v spomin na babičini kmetiji, kjer je preživljal veliko časa v otroštvu ter na lovskih pohodih z očetom, je z izrazitim realizmom zabeležil z risbo, saj pisati še ni znal. Zato ni nič čudnega, da je želel živali poznati tudi od znotraj in je postal veterinar. V svojem vseživljenjskem ustvarjanju je ustvaril zelo velik opus del, od najmanjših ilustracij za brošure, vodnike in priročnike, revijalne ilustracije v domovini in tujini, ilustracije v učbenikih, osnutke za plakete, značke, nalepke, embleme, priznanja in praporje, plakate, prospekte, slovenske poštne znamke z različnimi tematikami, koledarje doma in v tujini (Hamburg) itd. Eno izmed njegovih najbolj znanih del je njegova monografija Jurij in divje živali, ki je izšla leta 1993 pri založbi Lipa v Kopru. Njegova poteza je živa in pripovedna, korektna a hkrati naravna. Vse, kar je v naravi, lahko doživimo v Jurijevih risbah. Podobe pred nami živijo, gibljejo se kljub svoji dvodimenzionalnosti. Umetnik upodablja življenje, skozi svoja dela se najbolj čuti njegova velika ljubezen in spoštovanje do živali.

Razstavljal je že po celotni Sloveniji, v tujini pa vse od Udin, Trsta, Belluna, Pavie, Milana, Hamburga in Aoste, v Pragi in Capetownu. Poleg številnih slovenskih priznanj kot na primer Bronasto, srebrno in zlato plaketo revije Lovec je v sosednji Italiji prejel Malo in Veliko plaketo Diana, Sprejet je bil v Red lovskih slikarjev Deutsches Jagd und Fischereimuseum iz Munchna ter prejel častitljivo nagrado Mednarodnega sveta za lov in ohranitev divjadi (CIC) v Parizu.

Svojo poklicno in umetniško pot je nepričakovano in mnogo prezgodaj zaključil letos poleti. Razstavi v Kobaridu in Mojstrani sta bili že dogovorjeni, a se ju na žalost ne more veseliti.
Njegova umetnost in prefinjeni portreti biodiverzitete pa bodo še naprej generacijam in generacijam predajali svoje sporočilo o enkratnosti vsega živega na tem planetu.

 

E mail podpis 11

 

Zavarovalnica Triglav LOGO Vertical CMYK5

Termini

  • 18.10 - 01.12.2021