na ogled razstava fotografskega natečaja 240-letnica prvega pristopa na Triglav

14.02 - 11.03.2018 / Infocenter Triglavska roža Bled

Title

Objava dogodka ob odprtju razstave, 14.2.2018

Triglav, ne le gora, ampak kraljestvo, zaznamuje tako deželo pod njim kot njene prebivalce. Letos mineva že 240 let, odkar je na očaka prvič stopila človeška noga, vsaj zabeleženo je tako. 

Največ aktivnosti ob praznovanju jubileja bo potekalo v Bohinju pod okriljem Občine in Turizma Bohinj, pomemben dogodek pa bo junija tudi v Mojstrani, v Slovenskem planinskem muzeju. Gornjesavski muzej Jesenice in ZRC SAZU v sodelovanju s partnerji pripravljata strokovni simpozij namenjen obeleženju 240-letnice. Javni zavod Triglavski narodni park se bo v praznovanje vključil s pogovornimi večeri na petih info mestih TNP in razstavo najboljših fotografij foto natečaja, v toplejšem delu leta pa tudi z družinskimi dogodki.    

Kaj je Triglav pomenil nekoč in kaj nam pomeni danes? Mitski in simbolni Triglav je vrednota v zgodovini in v sodobnem vsakdanu slovenskega naroda. Kaj pa »oblegani« Triglav? Kot tak predstavlja izziv današnjega časa deležnikom, ki sodelujejo pri upravljanju obiska tega edinstvenega fenomena gorskega sveta. 

S sogovornikoma na pogovornem večeru bomo spregovorili o Triglavu in njegovih različnih pomenih, o obiskovanju naših gora in še o čem.

Sogovornika bosta:

dr. Peter Mikša (Filozofska fakulteta, Oddelek za zgodovino)

in

Janez Bizjak (velik poznavalec alpskega prostora in njegove zgodovine ter nekdanji direktor JZ TNP)

Z njima se bo pogovarjala Majda Odar.

Odprli bomo razstavo fotografij fotografskega natečaja "240-letnica prvega pristopa na Triglav 2018" in razglasili najboljše.

Konec leta 2017 je Triglavski narodni park objavil fotografski natečaj in do roka se je nanj odzvalo 26 fotografov, ki so skupaj oddali 119 fotografij. Komisija v sestavi dveh fotografov: Aleša Zdešarja in Jošta Gantarja in umetnostne zgodovinarke Ane Marije Kunstelj je za razstavo, ki bo v letu 2018 obiskala 5 razstavišč v Triglavskem narodnem parku in njegovi okolici, izbrala 30 fotografij in izmed teh 3 najboljše. Komisija je izbirala fotografije popolnoma anonimno in si za kriterij vzela predvsem kvaliteto fotografije, med najbolj kvalitetnimi pa izbrala tiste, ki dobro ponazarjajo razpisano tematiko. Zaradi popolne anonimnosti izbora (in kvalitete del) so nekateri avtorji na razstavi zastopani z več deli.

Avtorji fotografij, izbranih za razstavo:

Božo Bradaškja

Tanja Gorjan

Matevž Gradišek

Danilo Lesjak

Aleš Komovec

Simon Kovačič

Bor Rojnik

Martin Šolar

Eva Šuštar

Barbara Toman

Andrej Trošt

Bogy Urevc

Miro Zalokar

Tri najboljše pripadajo fotografom: Danilo Lesjak, Andrej Trošt in Bogy Urevc.

 

V kulturnem programu bo nastopil Moški pevski zbor TRIGLAV Lesce Bled.

 

Vabljeni, da se tega posebnega večera udeležite!

 

Pogovorni večeri z razstavo izbranih fotografij natečaja se bodo odvili še na štirih drugih info mestih TNP.

17. marca ob 19.00 v Centru TNP Bohinj

20. aprila ob 19.00 v Zeleni hiši Kobarid

25. avgusta ob 19.00 v Informacijskem središču TNP Dom Trenta

in 28. septembra ob 18.00 v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani

TUDI V BOHINJU, MOJSTRANI IN PO CELOTNIH JULIJSKIH ALPAH SE BODO CELO LETO ODVIJALE PRIREDITVE V POČASTITEV VISOKEGA JUBILEJA PRVEGA ZABELEŽENEGA OBISKA NAŠEGA OČAKA. SKUPAJ S PARTNERJI PRIPRAVLJAMO PROGRAM VSEH DOGODKOV, KI BO KMALU OBJAVLJEN NA SPLETNI STRANI WWW.TNP.SI

 

Termini

  • 14.02 - 11.03.2018