240 LET PRVEGA VZPONA NA TRIGLAV

14.02 - 31.12.2018 / Julijske Alpe, različna prizorišča

240 TNP 2 www

V letu 2018 oznamujemo častitljiv jubilej prvega vzpona na Triglav. JZ TNP in partnerji z območja Triglavskega narodnega parka in celotnih Julijskih Alp pripravljamo bogat nabor dogodkov, katerih rdeča nit je mitski Triglav kot vrednota in hkrati »oblegani« Triglav kot osrednji izziv današnjega časa.

Številne aktivnosti ob praznovanju jubileja bodo potekale v Bohinju v organizaciji Občine Bohinj in Turizma Bohinj, pomemben dogodek pa bo junija v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani, ko Gornjesavski muzej Jesenice in ZRC SAZU v sodelovanju s partnerji pripravljata strokovni simpozij. Javni zavod Triglavski narodni park se bo v praznovanje vključil s pogovornimi večeri na petih informacijskih mestih Triglavskega narodnega parka, razstavo najboljših fotografij fotografskega natečaja, v toplejšem delu leta pa bodo organizirani tudi dogodki za družine. 

  

Seznam dogodkov:

PRVIČ NA TRIGLAVU – LITERARNI NATEČAJ – do 26. avgusta 2018 (Turizem Bohinj in Slovenske novice)

Prvič je vedno nekaj posebnega in verjamemo tudi izjemnega. Vabimo vas, da vašo izkušnjo, vse zanimive prigode in pripetljaje ob prvem vzponu na našega očaka prenesete v pisano besedo, lahko tudi s priloženo fotografijo in jo delite z nami.
Pogoji razpisa in nagrade si oglejte tukaj.

 

TRIGLAV MOJ DOM – LITERARNI NATEČAJ za učence 2. in 3. triletja – do 30. oktobra 2018 (Osnovna šola dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica in Turizem Bohinj)

Letos praznujemo 240 let, odkar so štirje srčni možje prvi stopili na Triglav. Učenci naj v svojem literarnem prispevku razmišljajo o Triglavu kot enem od osrednjih narodnih simbolov ter ga povežejo z vrednotami, kot , kot so srčnost, vztrajnost, predanost, prijateljstvo, …

Več o natečaju

 

TRIGLAV MOJ DOM -LIKOVNI NATEČAJ za učence 1., 2. in 3. triletja – do 30. oktobra 2018 (Osnovna šola dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica in Turizem Bohinj)

Osrednja tema natečaja je Triglav – najvišji vrh Julijskih Alp in simbol slovenstva.

Več o natečaju

 

FEBRUAR

sreda, 14. februar 2018 ob 19.00, Infocenter Triglavska roža Bled:
Pogovorni večer "Triglav: od mita do resničnosti" ter odprtje razstave fotografij fotografskega natečaja »Triglav 240« in razglasitev nagrajencev (JZ TNP)

 

MAREC

petek, 23. marec 2018 ob 19.00, Center TNP Bohinj: 
Pogovorni večer "Triglav: od mita do resničnosti" ter odprtje razstave fotografij fotografskega natečaja »Triglav 240«(JZ TNP) Več o dogodku

 

petek, 23. marec ob 17. 00, KD Joža Ažmana, Bohinjska Bistrica:
Triglav, moj dom - Bohinjski občinski kulturni praznik (OŠ dr. Janeza Mencingerja Boh. Bistrica)

Ob občinskem kulturnem prazniku OŠ dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica  z učenci in učenkami 3., 4., 5. razreda matične šole ter v sodelovanju z Glasbeno šolo Radovljica, tako kot že tradicionalno, pripravljajo prireditev Triglav, moj dom! Rdeča nit prireditve bo povezana s Triglavom ter 240. obletnico prvega vzpona, ki je za občino Bohinj izrednega pomena.

 

torek, 27. marec ob 18.00, KD Bohinjska Češnjica: 
V kraljestvu Zlatoroga – Materinski dan, organizator , podružnica Srednja vas (OŠ dr. Janeza Mencingerja Boh. Bistrica)

Učenci in učenke podružnične šole ob materinskem dnevu pripravljajo prireditev v Češnjici z naslovom: V kraljestvu zlatoroga. Rdeča nit predstave bo povezana s Triglavom ter 240. obletnico prvega vzpona. 

 APRIL

sreda, 18. april ob 17.00, Infocenter Triglavska roža Bled:
Srčni možje in srčni otroci, veliki otroški dogodek ob 240-letnici prvega pristopa na Triglav (JZ TNP) Več o dogodku 

 

petek, 20. april ob 19.00,  Zelena hiša Kobarid: 
Pogovorni večer "Triglav: od mita do resničnosti" ter odprtje razstave fotografij fotografskega natečaja »Triglav 240« (JZ TNP) Več o dogodku

 

JUNIJ

sobota, 2. junij ob 18.00, KD Joža Ažmana, Bohinjska Bistrica:
Po sledeh štirih srčnih mož – Mednarodni festival alpskega cvetja (OŠ dr. Janeza Mencingerja Boh. Bistrica in Turizem Bohinj)

Učenke in učenci matične osnovne šole vas bodo popeljali 240 let nazaj po sledeh štirih srčnih mož, ki so se pogumno podali v neznano in uspeli prvi stopiti na vrh naše najvišje gore. Prireditev bodo spremljale tudi dejavnosti za otroke na travniku pred Kulturnim domom.

 

petek in sobota, 8. in 9. junij, Slovenski planinski muzej, Mojstrana: 
Znanstveni simpozij o pomenu Triglava ob 240-letnici prvega pristopa (ZRC SAZU, Gornjesavski muzej Jesenice – Slovenski planinski muzej Mojstrana, Filozofska fakulteta, TD Mojstrana) 

V dveh dneh se bo na govorniškem odru zvrstilo več strokovnjakov iz različnih področij, ki bodo na simpoziju predstavili svoja razmišljanja o Triglavu in njegovem pomenu za Slovenke in Slovence. Lotili se bodo tudi zadnja leta vse številčnejšega obiska, ki že pošteno moti gosko naravo in življenje v njej. Strokovni del programa bodo pospremili tudi s kulturnimi dogodki. Več o simpoziju s povezavami na program in prijavnico

 

od torka do nedelje, 12. – 17. junija, različne lokacije Bohinj:
Mednarodni folklorni festival (KD Bohinj)
Več o festivalu

 

JULIJ

 

petek, 6.julij ob 9.20, zborno mesto vas Savica v Bohinju
Na Triglav po sledeh štirih srčnih mož (Planinska zveza Slovenije, PD Srednja vas in bohinjska Bistrica in turizem Bohinj)

V čast prvopristopnikov se bomo podali na vrh Triglava po njihovih sledeh. Štirje srčni možje so se 24. avgusta 1778 s Koprivnika povzpeli najprej do stanov na Velem polju. 26. avgusta so ob prvem svitu krenili z Velega polja. Vzpenjali so se v zahodni smeri in prišli pod zadnjo Triglavovo glavo v dobri uri nato preplezali severni raz do vrha.

Naslednji vodeni izlet: 29. in 30. september 2018
Vse, ki boste do septembra 2018 v slavnostni knjižici zbrali vse žige s postojank poti prvopristopnikov bomo simbolno nagradili. Več informacij

 

sobote v juliju in avgustu ob 20.00, ob spomeniku 4 srčnim možem, Ribčev Laz
240 letni turistični sobotni pozdrav s trobento ob spomeniku 4 srčnim možem (TD Bohinj)

Vsako soboto v juliju in avgustu vas bodo ob 20 uri s pozdravom in glasbenim nastopom pozdravili in spomnili na obletnico domači glasbeni izvajalci.
Ob zaključku koncerta bo v pozdrav Triglavu skozi trobento zazvenel Triglav moj dom.

SPORED PRIREDITEV:

  • 7.7. – pevski nastop skupine Triglavske Rož’ce
  • 14.7. – Filip Kranjec
  • 21.7. – moški pevski zbor Franc Urbanc
  • 28.7. – Godba Bohinj
Več informacij

 

petek in sobota, 27. in 28 julij, Srednja vas in Ribčev Laz v Bohinju:
Etno vikend v Bohinju: Vasovanje (27.7.) in Kmečka ohcet (28.7.) (TD Bohinj)

 

AVGUST

sobote v juliju in avgustu ob 20.00, ob spomeniku 4 srčnim možem, Ribčev Laz
240 letni turistični sobotni pozdrav s trobento ob spomeniku 4 srčnim možem (TD Bohinj)

Vsako soboto v juliju in avgustu vas bodo ob 20 uri s pozdravom in glasbenim nastopom pozdravili in spomnili na obletnico domači glasbeni izvajalci.
Ob zaključku koncerta bo v pozdrav Triglavu skozi trobento zazvenel Triglav moj dom.

SPORED PRIREDITEV:

  • 4.8. – Godba Bohinj
  • 11.8. – Ženski pevski zbor KD Bohinj
  • 18.8. – Filip Kranjec
  • 25.8. – moški pevski zbor Franc Urbanc

Več informacij

 

sobota, 11. avgust ob 20. uri, Ribčev Laz v Bohinju:
Kresna noč v Bohinju (TD Bohinj)

 

sobota, 18. avgust ob 19.00,  Informacijsko središče TNP Dom Trenta: 
Pogovorni večer "Triglav: od mita do resničnosti" ter odprtje razstave fotografij fotografskega natečaja »Triglav 240« (JZ TNP) 

 

sobota, 18. avgust, okoli Bohinjskega jezera 
Tek štirih srčnih mož okoli Bohinjskega jezera (Športno društvo Avgust Gašperin Stara Fužina)

11 kilometrov dolg tek okrog Bohinjskega jezera. Proga se začenja na enem izmed najlepših mostov v Sloveniji. Pod njim se Bohinjsko jezero izliva v drugo najkrajšo slovensko reko Jezernico (11 m), ki ob sotočju z Mostnico nadaljujeta pot kot Sava Bohinjka. Proga se potem z glavne ceste odcepi in poteka ob severni obali jezera približno 5 kilometrov. Del poti je makadamski, potem pa se proga nadaljuje po gozdni poti. Na koncu jezera je del proge ponovno makadamski. Do glavne ceste je dolga približno 1 kilometer. Nadaljuje se skozi vas Ukanc, pod smučiščem Vogel pa zavije v smeri Ribčevega Laza, kjer ponovno poteka vzdolž jezera, vse do cilja, ki je v bližini hotela Jezero. Proga je primerna za vse vrste tekačev in je večinoma položna. Del proge poteka v Triglavskem narodnem parku, zato je primerna za vse ljubitelje narave in nudi prijeten hlad Bohinjskega jezera tudi v višjih poletnih temperaturah.

Več informacij

 

petek, 24. avgust ob 18.00, ob spomeniku 4 srčnim možem, Ribčev Laz
Občinski praznik in dan bohinjskih planincev (Občina Bohinj, PD Srednja vas in Bohinjska Bistrica, Turizem Bohinj)

Osrednja slovesnost ob občinskem prazniku v spomin štirim srčnim možem.

Več informacij

 

petek, 24. avgust ob 20.30, Ranč Mrcina, Studor
Premiera dokumentarnega filma "Doma pod Triglavom" (Ranč Mrcina, Gledališče 2B Boh. Bistrica)

Sever&Sever produkcija, v  koprodukciji s TV Slovenija in Turizmom Bohinj na ranču Mrcina v vasi Studor.

Več in formacij

 

sobota, 26. avgust ob 9.30, Bohinj (različne lokacije) 
32. CEBE Triatlon jeklenih Bohinj (Turistično društvo Bohinj in Turizem Bohinj)

Triatlon jeklenih že v svojem imenu obljublja eno težjih športnih preizkušenj za ljubitelje športa v naravi. Triatlonci bodo preveslali 8km po Bohinjskem jezeru, nato prestopili na kolo in prekolesarili 16km do parkirišča pod planino Konjščica (1300 m n.v.), odtekli 8km po najbolj strmi tekaški trasi, letos preko planine Konjščice do Vodnikove koče na Velem polju (1817 m n.v). Na podelitvi priznanj bo najboljši tekač prejel pokal štirih srčnih mož.

Več informacij

 

SEPTEMBER

 
nedelja, 2. september, od 10.00, pred prizoriščem snemanja oddaje Doma pod Triglavom 
Tržnica Julijskih Alp (Turizem Bohinj)
 
Predstavitev lokalne kulinarike in Alp kot destinacije.
Ves dan bomo v parku Pod Skalco okušali dobrote Julijskih Alp na praznični tržnici, Bohinj pa bo z vlakom obiskalo 240 žensk, ki so od leta 1966 sodelovale v akciji Sto žensk na Triglav v organizaciji Slovenskih novic.
Predstavitev bo vodila Marija Merljak.

Več informacij

 

nedelja, 2. september ob 20. uri, ob spomeniku 4 srčnim možem, Ribčev Laz in na prvem programu Televizije Slovenija 
Doma pod Triglavom, glasbena prireditev in premiera dokumentarnega filma (RTV Slovenija, produkcijska hiša Sever in Turizem Bohinj)

Ob 20.00 vas vabimo na glasbeno prireditev DOMA POD TRIGLAVOM. Neposredni prenos prireditve v čast prvopristopnikom bo v živo predvajala TV Slovenija 1.
Ob 22.00 pa ne zamudite predvajanja novega dokumentarnega filma o Triglavu.

Več informacij

 

od 15. septembra – 15. novembra, Bohinj - različne lokacije 
Jesen v Bohinju (Turizem Bohinj in partnerji)

Jesen v Bohinju bo ponudila pesto paleto dogajanja, ki bo temeljilo predvsem na pohodništvu in ribištvu, ki v jesenskem času, ko se vode umirijo, ko gore ponujajo umirjen odmik od vsakdana, ponujajo najlepši čas za tovrstne aktivnosti.

 

petek, 28. september ob 18.00, Slovenski planinski muzej v Mojstrani: 
Pogovorni večer "Triglav: od mita do resničnosti" (JZ TNP) več o dogodku

 

petek, 28. september ob 9.20, zborno mesto vas Savica v Bohinju
Na Triglav po sledeh štirih srčnih mož (Planinska zveza Slovenije, PD Srednja vas, Bohinjska Bistrica in Turizem Bohinj)

V čast prvopristopnikov se bomo podali na vrh Triglava po njihovih sledeh. Štirje srčni možje so se 24. avgusta 1778 s Koprivnika povzpeli najprej do stanov na Velem polju. 26. avgusta so ob prvem svitu krenili z Velega polja. Vzpenjali so se v zahodni smeri in prišli pod zadnjo Triglavovo glavo v dobri uri nato preplezali severni raz do vrha.

Vse, ki boste do septembra 2018 v slavnostni knjižici zbrali vse žige s postojank poti prvopristopnikov bomo simbolno nagradili.

 več o dogodku

 

petek, 28. september ob 18.00, Slovenski planinski muzej v Mojstrani: 
Veliko otroško dogajanje ob 240-letnici prevfga pristopa na Triglav: Srčni možje in srčni otroci več o dogodku

OKTOBER

 

NOVEMBER

 

DECEMBER

torek, 12. december, KD Joža Ažmana, Bohinjska Bistrica   
Mednarodni dan gora, sklepna prireditev obeležitve 240-letnice prvega pristopa na triglav (OŠ dr. Janeza Mencingerja Boh. Bistrica in vrtec Bohinj, Turizem Bohinj, Planinska zveza Slovenije)

Ob mednarodnem dnevu gora, kot zaključek bogatega leta obeležitev prvega pristopa na Triglav, osnovna šola skupaj z vrtcem, Turizmom Bohinj in Planinsko zvezo Slovenije pripravlja skupno prireditev, v kateri se bodo spomnili na pomembne dogodke leta predvsem pa na srčne može, ki so nemara najbolj pristno, brez privezov, klinov in dobre gorniške opreme izkusili pasti in lepote neokrnjenega gorskega sveta.

 

Termini

  • 14.02 - 31.12.2018 Informacijska mesta TNP in po parku