240 LET PRVEGA VZPONA NA TRIGLAV

14.02 - 31.12.2018 / Julijske Alpe, različna prizorišča

Title

 V letu 2018 oznamujemo častitljiv jubilej prvega vzpona na Triglav. JZ TNP in partnerji z območja Triglavskega narodnega parka in celotnih Julijskih Alp pripravljamo bogat nabor dogodkov, katerih rdeča nit je mitski Triglav kot vrednota in hkrati »oblegani« Triglav kot osrednji izziv današnjega časa.

Številne aktivnosti ob praznovanju jubileja bodo potekale v Bohinju v organizaciji Občine Bohinj in Turizma Bohinj, pomemben dogodek pa bo junija v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani, ko Gornjesavski muzej Jesenice in ZRC SAZU v sodelovanju s partnerji pripravljata strokovni simpozij. Javni zavod Triglavski narodni park se bo v praznovanje vključil s pogovornimi večeri na petih informacijskih mestih Triglavskega narodnega parka, razstavo najboljših fotografij fotografskega natečaja, v toplejšem delu leta pa bodo organizirani tudi dogodki za družine. 

  

Seznam dogodkov:

FEBRUAR

sreda, 14. februar 2018 ob 19.00, Infocenter Triglavska roža Bled:
Pogovorni večer "Triglav: od mita do resničnosti" ter odprtje razstave fotografij fotografskega natečaja »Triglav 240« in razglasitev nagrajencev (JZ TNP)

 

MAREC

petek, 23. marec 2018 ob 19.00, Center TNP Bohinj: 
Pogovorni večer "Triglav: od mita do resničnosti" ter odprtje razstave fotografij fotografskega natečaja »Triglav 240«(JZ TNP) Več o dogodku

 

petek, 23. marec ob 17. 00, KD Joža Ažmana, Bohinjska Bistrica:
Triglav, moj dom - Bohinjski občinski kulturni praznik (OŠ dr. Janeza Mencingerja Boh. Bistrica)

Ob občinskem kulturnem prazniku OŠ dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica  z učenci in učenkami 3., 4., 5. razreda matične šole ter v sodelovanju z Glasbeno šolo Radovljica, tako kot že tradicionalno, pripravljajo prireditev Triglav, moj dom! Rdeča nit prireditve bo povezana s Triglavom ter 240. obletnico prvega vzpona, ki je za občino Bohinj izrednega pomena.

 

torek, 27. marec ob 18.00, KD Bohinjska Češnjica: 
V kraljestvu Zlatoroga – Materinski dan, organizator , podružnica Srednja vas (OŠ dr. Janeza Mencingerja Boh. Bistrica)

Učenci in učenke podružnične šole ob materinskem dnevu pripravljajo prireditev v Češnjici z naslovom: V kraljestvu zlatoroga. Rdeča nit predstave bo povezana s Triglavom ter 240. obletnico prvega vzpona. 

 APRIL

sreda, 18. april ob 17.00, Infocenter Triglavska roža Bled:
Srčni možje in srčni otroci, veliki otroški dogodek ob 240-letnici prvega pristopa na Triglav (JZ TNP) Več o dogodku 
petek, 20. april ob 19.00,  Zelena hiša Kobarid: 
Pogovorni večer "Triglav: od mita do resničnosti" ter odprtje razstave fotografij fotografskega natečaja »Triglav 240« (JZ TNP) Več o dogodku

MAJ

 

JUNIJ

sobota, 2. junij ob 18.00, KD Joža Ažmana, Bohinjska Bistrica:
Po sledeh štirih srčnih mož – Mednarodni festival alpskega cvetja (OŠ dr. Janeza Mencingerja Boh. Bistrica in Turizem Bohinj)

Učenke in učenci matične osnovne šole vas bodo popeljali 240 let nazaj po sledeh štirih srčnih mož, ki so se pogumno podali v neznano in uspeli prvi stopiti na vrh naše najvišje gore. Prireditev bodo spremljale tudi dejavnosti za otroke na travniku pred Kulturnim domom.

 

petek in sobota, 8. in 9. junij, Slovenski planinski muzej, Mojstrana: 
Znanstveni simpozij o pomenu Triglava ob 240-letnici prvega pristopa (ZRC SAZU, Gornjesavski muzej Jesenice – Slovenski planinski muzej Mojstrana, Filozofska fakulteta, TD Mojstrana) 

V dveh dneh se bo na govorniškem odru zvrstilo več strokovnjakov iz različnih področij, ki bodo na simpoziju predstavili svoja razmišljanja o Triglavu in njegovem pomenu za Slovenke in Slovence. Lotili se bodo tudi zadnja leta vse številčnejšega obiska, ki že pošteno moti gosko naravo in življenje v njej. Strokovni del programa bodo pospremili tudi s kulturnimi dogodki. Več o simpoziju s povezavami na program in prijavnico

 

JULIJ

 

AVGUST

sobota, 18. avgust ob 19.00,  Informacijsko središče TNP Dom Trenta: 
Pogovorni večer "Triglav: od mita do resničnosti" ter odprtje razstave fotografij fotografskega natečaja »Triglav 240« (JZ TNP) 

 

sobota, 18. avgust, okoli Bohinjskega jezera 
Tek štirih srčnih mož okoli Bohinjskega jezera (Športno društvo Avgust Gašperin Stara Fužina)

11 kilometrov dolg tek okrog Bohinjskega jezera. Proga se začenja na enem izmed najlepših mostov v Sloveniji. Pod njim se Bohinjsko jezero izliva v drugo najkrajšo slovensko reko Jezernico (11 m), ki ob sotočju z Mostnico nadaljujeta pot kot Sava Bohinjka. Proga se potem z glavne ceste odcepi in poteka ob severni obali jezera približno 5 kilometrov. Del poti je makadamski, potem pa se proga nadaljuje po gozdni poti. Na koncu jezera je del proge ponovno makadamski. Do glavne ceste je dolga približno 1 kilometer. Nadaljuje se skozi vas Ukanc, pod smučiščem Vogel pa zavije v smeri Ribčevega Laza, kjer ponovno poteka vzdolž jezera, vse do cilja, ki je v bližini hotela Jezero. Proga je primerna za vse vrste tekačev in je večinoma položna. Del proge poteka v Triglavskem narodnem parku, zato je primerna za vse ljubitelje narave in nudi prijeten hlad Bohinjskega jezera tudi v višjih poletnih temperaturah.

 

SEPTEMBER

sobota, 1. september ob 9.30, Bohinj (različne lokacije) 
32. CEBE Triatlon jeklenih Bohinj (Turistično društvo Bohinj in Turizem Bohinj)

Triatlon jeklenih že v svojem imenu obljublja eno težjih športnih preizkušenj za ljubitelje športa v naravi. Triatlonci bodo preveslali 8km po Bohinjskem jezeru, nato prestopili na kolo in prekolesarili 16km do parkirišča pod planino Konjščica (1300 m n.v.), odtekli 8km po najbolj strmi tekaški trasi, letos preko planine Konjščice do Vodnikove koče na Velem polju (1817 m n.v). Na podelitvi priznanj bo najboljši tekač prejel pokal štirih srčnih mož.

 

nedelja, 2. september ob 21. uri, Bohinj in v živo na prvem programu Televizije Slovenija
Pozdrav iz Bohinja, TV oddaja s prenosom v živo (RTV Slovenija in Turizem Bohinj)

2. septembra ob 21:00 bo na TVS1 glasbeno zabavna oddaja, s prenosom v živo iz Bohinja.

 

nedelja, 2. september, pred prizoriščem snemanja oddaje Pozdrav iz Bohinja 
Tržnica Julijskih Alp (Turizem Bohinj)

2. septembra ob 21:00 bo na TVS1 glasbeno zabavna oddaja, s prenosom v živo iz Bohinja. Pred prizoriščem snemanja oddaje bo potekala tudi tržnica s poudarkom na lokalni kulinariki in predstavljanju Julijskih Alp kot krovne destinacije. Tržnico bo vodila Marija Merljak.

 

nedelja, 2. september ob 20. uri, na prvem programu Televizije Slovenija 
240 let prvega pristopa na Triglav, premiera dokumentarnega filma (RTV Slovenija, produkcijska hiša Sever in Turizem Bohinj)

Dokumentarni film v produkciji RTV Slovenija, produkcijske hiše Sever in Turizma Bohinj bo predstavil zgodovino pristopov, mejnike in vpetost Triglava v nacionalno in kulturno identiteto Slovencev.

 

od 15. septembra – 15. novembra, Bohinj - različne lokacije 
Jesen v Bohinju (Turizem Bohinj in partnerji)

Jesen v Bohinju bo ponudila pesto paleto dogajanja, ki bo temeljilo predvsem na pohodništvu in ribištvu, ki v jesenskem času, ko se vode umirijo, ko gore ponujajo umirjen odmik od vsakdana, ponujajo najlepši čas za tovrstne aktivnosti.

 

petek, 28. september ob 18.00, Slovenski planinski muzej v Mojstrani: 
Pogovorni večer "Triglav: od mita do resničnosti" ter odprtje razstave fotografij fotografskega natečaja »Triglav 240« (JZ TNP)

 

OKTOBER

 

NOVEMBER

 

DECEMBER

sreda, 12. december, KD Joža Ažmana, Bohinjska Bistrica   
Mednarodni dan gora (OŠ dr. Janeza Mencingerja Boh. Bistrica in vrtec Bohinj)

Ob mednarodnem dnevu gora osnovna šola skupaj z vrtcem pripravlja skupno prireditev, v kateri se bodo spomnili na srčne može, ki so nemara najbolj pristno, brez privezov, klinov in dobre gorniške opreme izkusili pasti in lepote neokrnjenega gorskega sveta.

 

Termini

  • 14.02 - 31.12.2018 Informacijska mesta TNP in po parku