Projekt Trajnostna mobilnosti v Občini Kobarid

31.10.2016

Namen vzpostavitve javnega prevoza je povezati podeželje s centrom občine Kobarid in s tem občanom olajšati dostop do javnih storitev(zdravstvenih in socialnih, nakupovalnih, kulturnih,…), obiskovalcem pa omogočiti javni prevoz do turističnih znamenitosti in planinskih poti v občini Kobarid (rojstna hiša Simona Gregorčiča in Simona Rutarja, planina Kuhinja, Matajur, Nježna hiša, staro vaško jedro Breginj, Robidišče, naravna kopališča Nadiže, Soča…). Vozni red z zemljevidom ter vrisom voznih linij je bil postavljen na vseh postajališčih. Avtobus Hop - ON, Hop - OFF KOBARID je vozil na petih linijah, vsako linijo dvakrat dnevno.

Dnevna karta za prevoz oseb je znašala 1 €, prevoz otrok do 10 leta starosti in koles pa je bil brezplačen. Nakup karte je omogočal celodnevno neomejeno koriščenje storitve tega prevoza.

Odziv domačinov in obiskovalcev je bil zelo pozitiven, kar potrjuje preko 2000 zadovoljnih uporabnikov, ki so izkoristili izjemno ponudbo prevozov. Hop ON Hop OFF KOBARID je v času od 8. julija do 28. avgusta (52 dni) največ potnikov peljal do planine Kuhinja (28%), do Nadiže in naprej proti Breginjskemu kotu do Robidišča (26%) ter na Drežniško (21%). V povprečju je avtobus peljal 41 potnikov na dan. Zaradi velikega zanimanja in lepega vremena je avtobus vozil tudi v soboto, 10. in nedeljo, 11. septembra 2016.

Občina Kobarid, ki je izvedbo projekta tudi finančno podprla, si sedaj prizadeva, da storitev v prihodnjem letu še izboljša in približa širšemu krogu uporabnikov, zato je med uporabnike že razdelila anketne liste, s katerimi bo pridobila njihovo mnenje ter spoznala njihove želje in potrebe. V oktobru se je izvajala tudi anketa med občani. Rezultati ankete bodo v pomočpri pripravi načrtovanega urnika javnega prevoza izven turistične sezone, ki bo predvsem starejšim občanom omogočil lažji dostop do samega centra občine in storitev, ki so jim na voljo v Kobaridu. Z sistemom javnega prevoza Občina Kobarid nadaljuje v novembru 2016 ko avtobus dvakrat tedensko povezuje podeželje s centrom občine.

Tri od petih linij kobariškega minibusa pa so bile med drugim uporabljene za osnovo promocijskih Dnevov zelenih lokalnih izletov v Posočju. Ti so v okviru projekta Parkiraj&Doživi naravo! potekali ob zaključku poletne sezone, natančneje med 22. in 24. avgustom 2016, na širšem območju doline Soče v občini Kobarid.

Nataša Hvala Ivančič, Občina Kobarid &Uroš Brankovič, CTRP Kranj