Triglavski narodni park na EKO dnevu v osnovni šoli v Tolminu

15.04.2019

Mlinčki so spomnili na kulturno dediščino in pomen sodelovanja

Javni zavod Triglavski narodni park se je odzval povabilu Osnovne šole Franceta Bevka Tolmin ter v okviru njihovega EKO dneva 6. aprila 2019 pripravil zanimivo terensko delavnico. Približno 50 šestošolcev je ob sodelovanju učitelja tehnike in tehnologije ter razredničark na sotočju rek Soče in Tolminke izdelalo več mlinčkov na vodo ter se preko tega poučilo tudi o kulturni dediščini tega območja.

Človeka je od nekdaj gnala radovednost, želja po izboljševanju – in nenazadnje – olajševanju vsakdana. Tudi mlini in mlinska kolesa spadajo med te »pogruntavščine«, ki so nekdaj imeli pomembno vlogo pri vsakodnevnem življenju. Na Tolminki in njenih pritokih so mline uporabljali za mletje žit, predvsem koruze in pšenice.

Mali mlini na Sotočju sicer niso mleli ničesar, so pa spomnili na iznajdljivost naših prednikov, na kulturno dediščino in bogastvo, ki nas obkroža – naravo. Tolminske šestošolce pa so opomnili še na pomembnost sodelovanja in uporabnost znanj, s katerimi se srečujejo pri pouku tehnike in tehnologije.

Javni zavod Triglavski narodni park je v letu 2018 začel z vzpostavitvijo Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe (UNESCO MAB), ki je prva tovrstna povezava osnovnih šol in upravljavca zavarovanega območja v tako velikem obsegu in na tako izredno pomembnem območju, kot sta Triglavski narodni park in Biosferno območje Julijske Alpe. Skupnost šol danes vključuje 38 osnovnih šol ter povezuje več kot 7.000 osnovnošolcev ter ravnateljev in učiteljev v skrbi za Triglavski narodni park in njegovo vplivno območje.