Študijski krožek Okusi Alpe za osebe z okvaro vida in starejše

15.09.2020

Julijske Alpe s svojo bogato naravno in kulturno dediščino privlačne za različne obiskovalce, ki tam iščejo pohodniška, kulturna, športna, kulinarična in druga doživetja. Da bi bile dostopne tudi za osebe z različnimi stopnjami okvare vida in starejše, so se Posoški razvojni center, Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica (MDSSNG), Javni zavod Triglavski narodni park, Zavod Dostop in Inštitut za dobre vsebine iz Ljubljane letos povezali v  tako imenovani študijski krožek Okusi Alpe. Udeleženci krožka izbrane točke Julijski Alp odkrivajo in raziskujejo z namenom ocenjevanja dostopnosti, zahtevnosti in privlačnosti prav za ciljno skupino ljudi z okvaro vida in starejše. Vsi izleti bodo širši javnosti predstavljeni tudi v obliki predlogov za enodnevne izlete.

Prvi študijski obisk je potekal v Triglavskem narodnem parku – v Trenti dne 10. septembra 2020. Udeleženci so pod odličnim strokovnim vodstvom dr. Barbare Vilhar raziskovali Alpski botanični vrt Juliana , ki je dislocirana enota Prirodoslovni muzej Slovenije, za konec pa se ustavili še v Informacijskem središču Triglavskega narodnega parka Dom Trenta.

V Juliani uspeva okrog 700 različnih vrst rastlin. Delimo interaktivni vodnik http://www.pms-lj.si/juliana/si/nacrtujte-obisk/interaktivni-vodnik in priporočamo obisk, saj je Juliana odprta še do konca septembra.

V Informacijskem središču Triglavskega narodnega parka Dom Trenta so na ogled različne razstave o naravi in kulturni dediščini Triglavskega narodnega parka ter se sprehodite skozi trentarski muzej. Na voljo so tudi nastanitvene kapacitete, nekatere so dostopne tudi z dvigalom. S predhodnim dogovorom je možno tudi individualno vodenje.