Obiskovalci prepoznali javni prevoz iz Mojstrane v dolino Vrat kot prednost

28.08.2019

Obiskovalci Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka so v mesecu avgustu ob koncih tedna od 11. do 25. avgusta 2019, v času praznika pa od 15. do 18. avgusta, lahko koristili  brezplačen avtobusni prevoz v dolino Vrat. Planinci in obiskovalci narave so organizirane prevoze prepoznali kot prednost, saj javni prevoz omogoča bolj varno, mirno in brezskrbno obiskovanje. S spodbujanjem t.i. mehke mobilnosti lahko naredimo veliko za ohranjanje narave.

Osrednji namen organiziranih prevozov je bil prepoznati prednosti umirjanja prometa, ki obiskovalcem omogoča lepše doživljanje in ima manj negativnih vplivov na naravo. V skupno osmih dneh so obiskovalci, ki so v Mojstrano prišli z osebnimi vozili, le-te lahko pustili na brezplačnem parkirišču in se z brezplačnim avtobusom med 6.00 in 18.00 peljali do parkirišča pri Aljaževem domu v Vratih. Skupno je bilo pripeljanih 2.894 potnikov, ki so se zavedali prednosti javnega prevoza.

Uspešen potek organiziranih brezplačnih prevozov ne bi bil možen brez sodelovanja Občine Kranjska Gora in Javnega zavoda Triglavski narodni park s Turističnim društvom Dovje Mojstrana, Planinskim društvom Dovje Mojstrana, Prostovoljnim gasilskim društvom Dovje, Prostovoljnim gasilskim društvom Mojstrana in g. Ivom Skumavcem. Organizacija je bila uspešna tudi zahvaljujoč avtobusnemu prevozniku Vandrov'c  d.o.o., Komunali Kranjska Gora, Medobčinskemu inšpektoratu in redarstvu občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica, Policijski postaji Kranjska Gora, Policijski upravi Kranj, Turizmu Kranjska Gora in Planinski zvezi Slovenije. Aktivnost sta financirala Javni zavod Triglavski narodni park in Občina Kranjska Gora.

Prav v dolini Vrat je lansko poletje potekal prvi promocijski dan umirjanja prometa, zaradi pozitivnih izkušenj tako obiskovalcev kot tudi lokalne skupnosti, pa sta bila dneva umirjanja prometa dne 6. julija 2019 organizirana na cesti v Ukanc v Bohinju in na cesti na Mangartsko sedlo. Z organiziranim javnim prevozom je bilo iz Loga pod Mangartom do koče pri Mangartskem sedlu in nazaj pripeljanih več kot 600 obiskovalcev, spremenjen prometni režim pa so pozdravili kolesarski navdušenci, saj se je ta dan na mangartsko cesto povzpelo nekaj manj kot 200 kolesarjev. V Bohinju se je z brezplačnimi organiziranimi prevozi pripravljalo okoli 2500 potnikov, ob tem je bilo še 1049 obiskovalcev, ki so koristili brezplačen prevoz z ladjo. 

Na širšem območju Julijskih Alp občine Bled, Bohinj, Kranjska Gora, Tolmin, Bovec, Kobarid, Jesenice, Žirovnica, Radovljica in Gorje ter JZ Triglavski narodni park v času poletne turistične sezone organizirajo posebne javne prevoze, ki so namenjeni umirjanju prometa na najbolj obiskanih točkah na širšem območju Julijskih Alp. Posebni vozni red bo veljal še do 1. oz. 15. septembra. Povezava na publikacijo Z avtobusom po Julijskih Alpah . 

Fotografije: arhiv TNP in Bogdan Janša 

Javni zavod Triglavski narodni park in Občina Kranjska Gora

IMG 0082